Alsace-smaking 03.09.2017

Alsace er et av de klassiske kjerneområdene i Frankrike, men både geografisk, gastronomisk og vinøst har det vel så mye til felles med Tyskland som resten av Frankrike. Det lages stort sett bare hvitvin, og Riesling står vanligvis for de aller mest navngjetne vinene fra området. Vi smaker hovedsakelig Riesling fra de «store» produsentene og ikke minst får vi anldning til å prøve viner med alder, men vi sveiper også avslutningsvis innom noen av de andre Grand Cru druene (hvorav Sylvaner er et ferskt 5. medlem)

Som i alle andre vinregioner finnes det også i Alsace en rekke forskjellige retninger innen vinmakingen. Ingen andre steder, kanskje bortsett fra Loire, har biodynamikk en så fremtredende posisjon. Zind-Humbrecht, Josmeyer og Andre Ostertag er representanter for denne retningen. Det høstes gjerne sent, svovel brukes det lite av og naturlig gjær er vanlig. Naturen får bestemme. Stanser gjæringen så får vinen restsødme. Sånn blir det.

Men tradisjonelle hus som Trimbach og Leon Beyer lager fortsatt helt tørre viner, slik de alltid har gjort. De høster gjerne tidlig for å unngå for mye modning, da blir resultatet tørre og stramme viner.

Her er det anledninger til å sammenligne produsentstiler og vinmarksforskjeller.

Vinliste:
Fronholz Riesling 99; Ostertag;
Altenberg de Bergheim 96; Deiss
Riesling Les Pierrets 1999; Josmeyer

Riesling Geisberg 98; Kientzler
Cuvee Fredrich Emile 2000 ; Trimbach
Riesling VT 1998; Leon Beyer

Riesling Schlossberg Cuvee St Catherine 2009 ; Weinbach
Riesling Sommerberg JV 2008 ; Boxler
Riesling Comtes d’Eguisheim 2008; Beyer

Riesling Schlossberg 2010 ; Weinbach
Riesling Clos Hauserer 2010  ; Zind-Humbrecht
Riesling Schlossberg 2010  ; Bott-Geyl
Riesling Schoenenbourg 2010 ; Bott-Geyl

Les Pierrets Riesling 2012;  Josmeyer
Sommerberg Riesling 2012 ; Boxler

Muscat Reserve 2013; Weinbach
Kubler Z La Petite Tête au Soleil 2012 (Sylvaner fra Zinnkoepfle)
PG SGN 2000  ; Trimbach