Barbera 03.04.2005

Av Odd Rydland

Barbera d’Alba 2001 Fenocchio
Røde frukter, diskret eikebruk. Litt eikebitterhet i finish, god lengde. Flotte syrer i en fin fruktdreven finish. Innslag av treverk og røk, en elegant vin. Denne var en personlig favoritt da den var å få som ferskvare på polet, og den har holdt seg bra.

Barbera d’Alba 2001 Fenocchio
Mindre syrlig, snillere og litt mer kandisert i frukten, mer diffus i strukturen. Viser tydelig årgangens problemer mot den fine 2001eren.

Barbera d’Asti Degli Amici 2003 Tenuta Il Sogno
Fin og fruktig nese, røde skogsbær og søtlige blåbær med innslag av lær. Mangler litt av den spensten som jeg forventer i en god Barbera selv om den er bedre enn Fenocchios i samme årgang. Mangler litt i midten, 2003 er ingen god årgang å debutere i!

Armujan Barbera d’Alba Superiore 2000, Corsini
Denne er nå blitt i overkant tørr, litt astringent med syrer og eik. Har ikke tålt å ligge tror jeg.

Barbera d’Alba 2001, B Giacosa
Skogbunnpreget nese, svarte skogsbær. Flotte syrer med krevende finish, innslag av kirsebær men mangler litt frukt. Barberaen til Giacosa er fornuftig priset, men kanskje ikke på det nivået en forventer av en slik produsent, relativt sett trolig den svakeste vinen i porteføljen.

Barbera d’Asti Tre Vigne 2000, Vietti
Søte bær med innslag av toffee på nesen, noe sødme i munnen også men fin balanse og god lengde her. Trekkes for litt for mye toast på ettersmaken.

Azelia Barbera d’alba Vigneto Punta 2001
Her lukter det seletøy med innslag av fioler. Bra lengde og syre, ørlite brent i finish dessverre men bærer det totalt sett bra. God substans i munnen med markante innslag av kirsebær. Bra vin.

Barbera d’alba 2002, Sandrone
Feil årgang dessverre! Forsiktig, fruktdominert nese, gode syrer men lett i frukten og en anelse hul i midten også kanskje Men frisk og fruktdrevet finish og en bra prestasjon for årgangen.

Barbera d’Alba Muntrive 2001, Boffa
En del fat her, og kanskje noe for tørr. En svær vin med noe tanniner og fin snerp i avslutningen. Krekling i smaken. Delte meninger om denne er for tannisk, men jeg liker dette bra. Definitivt en god matvin.

Barbera d’Alba Ruvei 2000, Marchese di Barolo
Flott og delikat vin med moreller og deilig fruktdrevet munnfølelse. Elegant stil, men en anelse kort.

Barbera d’Asti Ca de Pian 2001, Spinetta
Nydelig nese med røde frukter, kirsebær og seletøy. Fin struktur som bærer fatbruken bra, Flott balanse og god lengde. Kveldens beste så langt.

Barbera d’alba Piani 2003, Pelissero
En klar stillikhet med Ratti som er neste vin, men vesentlig mindre stuffing her, mindre kropp og tyngde. Røk på lukten, smaken slutter kort og med en anelse karamell. Vanskelig årgang, dette har tidvis vært en god Barbera i tidligere årganger men skjønner stadig ikke Pelisseros status (eller priser).

Barbera d’Alba Torriglione 2003, R Ratti
Snev av tobakk på nesen, en veldig flott vin sett i relasjon til årgangen, syrlig med fin tetthet i frukten selv om frukten er varm og stor til Barbera å være. God lengde, bra vin til en relativt sett svært gunstig pris.

Barbera d’Asti Bricco dell’Uccellone 99, G Bologna
Røde bær med lette innslag av trøfler og lær. Elegant stil, lett men med vibrerende og frisk finish. Noen synes denne er for lett, men jeg faller for elegansen og den fint avstemte balansen her.

Barbera d’Asti Crena 99, Vietti
Eik, kaffe og fint, nypolert sadellær i nesen. Masse toppfrukt i denne, mer pågående syrer og en eksplosiv finish. Meget lang med noe eiketanniner i finish, kanskje ørlite i overkant (?) men ellers en superb vin til en relativt stiv pris.

Barbera d’Asti Bogliona 97, Scarpa
Lett volatile syrer med innslag av våt ull på nesen innledningsvis. Men flott på smak med syrlige bringebærdrops, tobakk og treverk. Overbevisende lengde, nervøs frukt og flotte nervøse syrer. Kveldens beste, dog med et lite minus for lett volatile syrer i nesen.

Barbera d’Asti Bogliona 98, Scarpa
Fabelaktig nese med ung bærfrukt. Men lettere og mindre rik i smaken enn 97, kirsebærpreget men noe kortere. 97 var en varm og rik årgang også i Piemonte og forskjellen på disse to er svært klar, 97-årgangens rikhet kler Scarpas vanligvis ganske strenge viner godt.?

Bergens eldste vinklubb