Loire 29.08.2010

Odd Rydland
Loire (29.08.10)

 

Flight 1

Pierre Luneau-Papin L d’or Muscadet de Sèvre et Maine Sur Lie 2005

Kjølig mineralsk nese med diskrete gule frukter og steinaktige mineraler. Rik og syrlig munnfølelse med snev av gule sitrondrops og fin lengde og balanse. Fin vin.

Domaine Pierre de la Grange (Luneau-Papin) Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2009

Langt navn! Yngre, lettere, ikke samme konsentrasjon som forrige vin. Mer fruktdrevet og mindre mineralsk, et lite dropspreg her og, varm årgang men godt under kontroll. Noe mer tropisk i frukten dog.

Coing St. Fiacre Comte de St. Hubert 2005, Ch. du Coing de Saint Fiacre

Ikke fullt så mineralsk som den første vinen, men flott syrebitt og herlig lengde her og. Litt mer fruktdrevet, enda ung. Jeg liker dette veldig bra, andre syntes kansje den var vel rik.

Flight 2

Coing St. Fiacre Grande Cuvée St. Hilaire 1989, Ch. du Coing de Saint Fiacre

Ørlite sopp/støv, men ellers frisk på nesen. Nydelig vin med ørsmå undertoner av rosiner, mineraler og stenfrukt, god substans og flott lengde. Særdeles bra.

Coing St. Fiacre Comte de St. Hubert 1997, Ch. du Coing de Saint Fiacre

Noe enklere, lavere syrer, men ikke sliten, friskhetne og mineraliteter er der selv om den er noe kortere. Bra.

Coing St. Fiacre Grande Cuvée Saint Hilaire 1996, Ch. du Coing de Saint Fiacre

Nydelige klokkeklare aromaer av steinfrukt, presis og lineær i munnen, enda noe ung og knytt. Strålende vin med videre potensiale.

Flight 3

Savennieres Clos St. Yves 2004, Baumard

Mye svovel i denne, den fortjener mer luft enn den får her. Noe mager og kantete, tøff å drikke, men druetypisk vokspreg. Vanskelig årgang dette, men vinen sitter muligens med noe mer potensiale enn den får vist her.

Savennieres Clos St. Yves 2001, Baumard

Svært rik og mere tropisk nese. Botrytis, med snev av Sultanarosiner. Tørr og noe kort i ettersmak med oksydativt innslag. Nok en tøff årgang dette, men vinen er nok skuffende og kanskje ikke helt korrekt.

Savennieres Clos Papillon 2005, Baumard

Endelig en god årgang (!); og denne vinen er også svært god, innslag av honning og lanolin, med fruktsukker om enda ikke er helt integrert, lovende presisjon og frukt. Allerede litt kompleksitet, men trenger enda tid til å integrere fruktsukkeret som det finnes litt av i denne vinen. Særdeles lovende vin.

Savennieres Trie Speciale 2000, Baumard

Begynner å få noe interessante sopparomaer. Klar Cheninfrukt, med kalkaktige, harde syrer, mye trøkk og kraft men ikke helt elegant. Bør lagres videre.

Flight 4

Becherelle 2003, Nicolas Joly

Oksydativ og lett søtlig med snev rosiner, fremstår som lav i syrene, men likevel rimelig frisk med innslag av tørkete tropiske frukter på smak. Tja.

Becherelle 1997, Nicolas Joly

Tørrere enn 03, men noe sjenerende brent/gummiaktig på nesen. Syrlig og frisk i balansen, men en vanskelig vin igjen, har smakt denne bedre før ved flere anledninger, kanskje den har tippet over.

Clos de la Coulee de Serrant 2003, Nicolas Joly

Denne vinen er bedre og mindre oksydativ enn jeg husker den, litt ferskenaktig sødme, men også litt gummiaktig i nesen, og munnfølelsen er voldsom og ubalansert. Joly blir bare rarere og rarere, og hva i alle dager skal dette brukes til? Hvis denne vinen er laget for å demonstrere et poeng gjør den ikke det (i hvert fall ikke et poeng jeg forstår); og som vin er det heller ikke noe bra

Flight 5

Vouvray  Le Mont Sec 2007, Huet

Kalkaktig, stram, men relativt sødmefull frukt her, og ikke så verst drikkevennlig til en ung, tørr Huet å være. Fint grep i munnen med ferske epler og kalk. Deilig

Vouvray  Clos du Bourg Sec 2007, Huet

Litt større i stilen, fast fin underliggende struktur og overbevisende intensitet. Et trinn opp.

Vouvray  Le Haut-Lieu Sec 2009, Huet

Frisk, litt mer sitruspreget enn de to foregående, men også denne med kalkaktige, friske syrer. Litt sukkeraktig og fersk, men likevel svært god, gi den 2-3 år til.

Flight 6

Vouvray  Le Mont Demi-Sec 2007, Huet

Sødmen er lite merkbar. Fast vin med lett jordlige undertoner. Urter og møllkuler, trenger tid. Lovende.

Vouvray  Le Mont Demi-Sec 2003, Huet

Litt svovlet, trenger mer ludfting. Søtere, merkbart preg av møllkuler, men fast og velbalansert vin. En bra 03er, utviklet men har mye stoff. Kan dette bli noe stort om 20 år?

Dom. de Bellivièreles Rosiers 2007

Et ørlite sødmepreg, men kjølig og frisk stil med et lite snev av khonning og humle i flott balanse. Litt rik med med touch av sødme, snadder, drikk den gjerne nå.

Flight 7

Vouvray Mont 1ere Trie Moelleux 2003, Huet

Søtt, men begynner å få struktur, myk og forførende men likevel med godt fokus. Lovende.

Vouvray Mont 1ere Trie Moelleux 1996, Huet

Syre og kompleksitet her, aprikos, botrytis, fersken og fruktsteiner. Overbevisende og flott, men kanskje i overkant syrlig ”for the long run” – drikk den nå.

Vouvray Le Haut Lieu 1ere Trie Moelleux 1989, Huet
Snev av sopp, bivoks, aprikos og møllkuler i nesen, men ungdommelig i frukten. Sublim balanse og fortsatt åpenbart lagringspotensial. Overbevisende vin. Kan 2003 bli sånn om 15 år?

 

Bergens eldste vinklubb