Australia-smaking – vår 98

Av Pål Holst

Etter to Vitis-arrangementer med tema USA og to med tema Australia er jeg ikke i tvil om hvilket vinkontinent som står mitt hjerte nærmest.

Det faller naturlig å, sammenlikne disse to kontinentene fordi begge tilhører «den nye verden», begge benytter stort sett franske druesorter og begge har tyngdepunktet i sin vinproduksjon i relativt varme omgivelser. Det er også et poeng at diverse vinguruer, med RP i spissen, foretrekker vinene fra USA. Det kan selvfølgelig ha noe med vaner å gjøre…..

Mens vinene fra USA ofte fremstår som kompakte tørre viner som egner seg mer som imponatorobjekter enn som viner som faktisk skal nytes, er de australske vinene drikkevennlige og i høyeste grad nytbare. Mange vil kanskje kritisere australske viner for deres sødmefyllte karakter, men sødmen faller i hvert fall naturlig i vinens struktur og kan først og fremst tilskrives klimatiske forhold.

Vinene var denne gang hovedsakelig innkjøpt direkt i Australia av Karl Kvalheim som også stillte med hele 12 av 13 viner. Et eksempel til etterfølgelse.

Med høykvalitetsviner fra flere forskjellige av de viktige områdene fikk vi et bilde av hvordan australsk vinproduksjon står seg i dag. En spesiell opplevelse var den nye kultvinen Bannockburn Shiraz 1994 fra Victoriadistriktet. denne vinen var et entydig bevis på at Syrah og Shiraz er samme drue. Så «Rhonete» i stilen at det nærmest ble parodisk.

Vi smakte fire viner fra Penfolds i South Australia og fikk gjort oss kjent med deres husstil som virker å være sødmefyllte viner med et mer eller mindre uttalt vaniljepreg. Også Coonawarra var representert med fire viner, men alle fra ulike produsenter. To av vinene var det jeg vil kalle typiske for området med sødmefyllt fruktkjerne og uttalt syrestruktur. De to andre svarte ikke til forventningene.

Fra Margarte River helt sydvest i Australia smakte vi to ganskje forskjellige viner, en snill og en mektig, mens Hunter var representert med en av kveldens vinmessige høydepunkter (synes jeg), Tyrrell Shiraz Vat 9 1991.

Vinene:

Moss Wood Cabernet Sauvignon 1993 – Margaret River
Flott Cabernet Sauvignon-duft med innslag av solbær, lakris, mint og toast. Snill, ren men litt løs smak som ikke er spesielt lang. OK vin.

Leeuwin Estate Cabernet Sauvignon 1992 – Margaret River
Motstykke til Moss Wood. En kraftpakke med tett dyp farge, mektig duft med «farmyard-whiff» a la Ch Talbot. Ekstraktrik vin med mye frukt og tørrstoffer. Her er lengden på plass. Flott vin.

Penfolds BIN 389 1993 Cabernet Sauvignon/Shiraz – South Australia
Sødmefyllt duft med vanilje, mint og smørmalt som mest fremtredende. Åpen smak med søtlig frukt og endel tørrstoffer. Skuffende kort.

Penfolds BIN 389 1990 Cabernet Sauvignon/Shiraz – South Australia
Vesentlig bedre enn 93-årgangen. Flott duft av solbær og mint parret med en grønn touch. Elegant smak med frisk syrestruktur og bra lengde.

Seppelt Cabernet Sauvignon d’Orrieu Vineyards – Barossa Valley
Meget velansett vin med blålilla farge. Fatpreget sødmefyllt duft med innslag av solbær og sjokolade. Fast mektig søtlig smak med tydelig struktur og fast ettersmak. Delt mening om eikepreget blant de fremmøtte. Jeg mener vinen er lovende.

Lindemans Pyrus 1992 – Coonawarra
Flott elelgant nese med solbær, touch av fat og en anelse mineral. Smaken er like elegant og samtidig fast i strukturen.Lekende syrer og bra lengde. God vin som selges i bestillingsutvalget.

Parker Cabernet Sauvignon 1991 – Coonawarra
Dyp farge og flott Cabernet Sauvignon-nese. Solbær og noe fat med smågrønt tilsnitt. Deilig smak med søtlig frukt, flotte syrer og god lengde. Falt i smak hos meg.

Petaluma Cabernet Sauvignon 1990 – Coonawarra
Underlig vin med dunkelt preg. Virker ikke helt frisk, selv om ingen kan peke på noen spesiell «sykdom».

Wynns John Riddock Cabernet Sauvignon 1986 – Coonawarra
Flott farge, men både duft og smak bærer preg av at denne vinen er for gammel. Uren og uttørket.

Bannockburn Shiraz 1994 – Victoria (Geelong)
Utrolig kraftfull duft med et aromaspekter som en nordlig Rhone-vin. Bark, furunål og bjørnebær. Smaken er konsentrert og velbalansert med søtlig kjerne og stor lengde. Dette var morsomt. Flott vin.

Penfolds Shiraz 1991 Magill Estate – South Australia
Duft av smømalt og kokos. Sødmefyllt. Smaken er frisk og syrerik og har en tydelige fruktsødme. Bra vin, men aromaspekteret fremstår noe enkelt.

Tyrrell Shiraz VAT 9 1991 – Hunter
Blålilla farge. Flott blekkaktig nese med innslag av bjørnebær, rust og blod. Smaken er elegant, bæraktig og konsentrert med tørr atrukturn og flott lengde. For meg ett av kveldens høydepunkter.

Penfolds Grange Hermitage 1987 – South Australia
Utrolig dyp farge. Flott nese med intelligent fatbruk, bark, fruktsødme og sitrus. Ganske konsentrert, rettlinjet smak med tett frukt og søtlig fruktkjerne. Meget lang. Trenger tid for å utvikle mer kompleksitet.

Bergens eldste vinklubb