Blindsmaking 14.06.1998

Av Odd Rydland

Smakingen var lagt opp litt annerledes enn tidligere blindsmakinger i og med at tema for hver av flightene ble tilkjennegitt på forhånd. Dette var et forsøk for å se om man på denne måten kunne få en mer fokusert diskusjon med mindre preg av gjetting enn man av og til får på blindsmakinger.

Første flight ble annonsert under tema: Fete hvitviner

Trimbach Seigneur de Ribeauville Gewurztraminer 1990
Skifer, petroleum i duf-ten. Moden, kraftig, ut-viklet på smak, med florale innslag og med lav syre (som vanlig for denne druen). Oljete, fet stil, servert litt for varm, bra følge for fete, lagrete oster (Munster?) – og selvsagt til gåselever. Lett å plassere for forsamlingen. Flott vin – dersom man har sans for denne druen.

Tahbilk Marsanne 95
Lychee-frukt (for de som ikke er ajour på eksotisk frukt: små gule frukter inne i en stor frøholder) på duft. Kraftig syre, mektig smak, vanskelig til mat (kanskje til grillet fisk?). Syren litt dårlig integrert, en vanlig kommentar var at 1 glass er OK, en flaske vil bli for mye. Druen ble ikke plassert.

Kendall Jackson Vintners Reserve Chardonnay (95)
Eik. Tipsene gikk raskt på Chardonnay, en rask tur innom Burgund. Aprikos (veldig typisk for amerikansk Char-donnay) og sitrus i tillegg til søtlig eikedominert ettersmak. Oljeaktig preg som raskt styrte folk inn på California. Trolig topp til grillet fisk, krydret kylling osv (pga sødmen).
Noen som hadde smakt den før mente den var på vei nedover og at fatpreget var i ferd med å drepe frukten. Bra vin dersom man har sans for eiket, kommersiell Chardonnay.

Schlumberger Kitterle Tokay Pinot Gris 96
Mye blomster i duften, konsentrert vin med lav syre. Utrolig fruktig og fet vin med god lengde. Ren og klar, vellaget vin med lite terroirpreg. Vanskelig å plassere, kanskje litt anonym, men godt likt.


Andre flight
ble annonsert under tema: Piedmonte (tror jeg…), undertema tradisjonalister vs modernister. Forsamlingen identifiserte druen rimelig greitt.

Pelissero Piana Barbera 96
Dyp rød farge, røde bær og eik i duften. Flotte syrer, topp matvin, utvikler seg veldig i glasset, fruktdreven stil. I Piedmonte i sommer kjøpte jeg denne vinen til ca 60 kr, en titt i pollisten viser ca 140. Sukk! Superb.

Giacosa Barbera 95
Litt sauefjøs i duften, moden, rustikk, tradisjonell stil. Litt lav syre. Kanskje en liten skuffelse, kanskje først og fremst fordi forsamlingen vel ikke var helt familiær med denne stilen, likevel ble neste vin, som også er av tradisjonell karakter, klart foretrukket.

Fenocchio Barbera 95
Rustikt, jordlig preg med Rhone-innslag i nesen. Noen råskinn av noen syrer, lagrings-prosjekt. Særdeles spennende vin med noen flere år på baken.

Prunotto Barbera 95
Moderne, fruktig, fruktdreven vin med middels syrer og flott ettersmak av røde bær, men i en klart noe enklere stil (og til klart lavere pris) enn de øvrige. Topp kjøp.

Svært bra flight, fantastiske matviner!


Tredje flight
ble annonsert under tema: Rioja vs Bordeaux – med bakgrunn i tradisjonelt sterk Bordeaux-innflytelse i Rioja, og med bakgrunn i at en del Rioja-produsenter synes å være på vei bort fra amerikanske eik (som er et relativt nytt fenomen) og lang fatlagring og til mer tradisjonelle viner. De utplukkede produsenter skulle representere denne trend (moderne Rioja). De to Bordeaux-vinene ble greitt identifisert under diskusjonen.

Muga Reserva 94
Vinen er for ung og fremstår som noe uforløst. Topp konsentrasjon med masser av røde bær og flotte syrer. Utrolig spennende vin, men må ha flaskelagring eller mye tid i glasset for å presentere seg på topp.

Remelluri Gran Reserva 90
Det er andre gang denne vinen avsmakes i VB, og det er andre gang vi påtreffer en korket flaske. Denne vinen er hermed oppgitt, interesserte henvises til Vinforums Riojatest. Vinen skal visstnok være bra.

Coucheroy 95
Greitt plassert som Bordeaux. Mye kraft, bra syre, solbær og eik i smak. Grei vin, ingen ting å lagre noe særlig på.

Roda I  94
Vinen fremsto med mye «sminke» (vanilje og kokos, typisk for amerikansk eik).

Forøvrig en kommersiell, moderne Rioja, Bordeauxinspirert. Flotte syrer, en velstrukturert og godt integrert vin, men kokospreget skjemte vinen noe etter forsamlingens mening, og hindret en plassering helt i toppen.

Haut-Bailly 94
Typisk Graves, hud/lær med røde bær (ikke bare solbær), alt for ung (selv-sagt), bløt og avdempet med flott balanse. Utvikler seg bra i glasset. en flott prestasjon i en ellers ujevn årgang i Bordeaux. Flightens beste.


Fjerde flight
ble annonsert under tema: Gammel vin

Denne flighten ble litt knapp, pga det lave deltagerantallet var en gammel Rhonevin (82) tatt ut av smakingen.

Monsanto Poggio 81
Forsamlingen kom raskt opp i en Rhone-disputt (våt saueull i duften?), men dette preget forsvant etter hvert. God munnfølelese, velbalansert i smaken med preg av kjeller og et ørlite snev av bær, eellers tørt trevirke. Godt brun i fargen. Interessant, men over toppen. 83-årgangen klart mye bedre. Vanskelig å identifisere for forsamlingen (som gamle viner ofte kan være fordi drue/fruktpreg er nedtonet).

Palmer 81
Dyp, fin farge med innslag av bruning, stallpreg, lær og sedertre på duft. Flott syrlig avslutning, velbalansert, men definitivt en vin på toppen eller helst noe over. Velduftende, myk og feminin vin, typisk Margaux (hvilket også ble nevnt under diskusjonen).

 

Bergens eldste vinklubb