Burgund 2008 10.03.2011

Av Odd Rydland

Dette var en kort torsdagssmaking for å smake noen av spesialpolets Burgundere (med hovedvekt på 2008) som var sluppet samme dag. Takk til Gunnar som hadde gjort mye av fotarbeidet med å skaffe disse, til de som hadde bidratt til innspill til innkjøp, og til Olav som stilte lokaler.

Flight 1 var 3 hvite:

Leflaive Bourgogne Blanc 2006.

Ved et arbeidsuhell var dette blitt 2006, men ifølge noen av de fremmøtte var det kanskje like bra, Leflaive sliter med vinmakingen etter bytte av vinmaker. Ganske fet og mangler kanskje litt syrenerve, men i denne årgangen var de slik hos mange og Leflaive har håndtert dette veldig bra i denne. Fin og kompleks duft, med innslag av honning, veldig Chardonnay dette. Lett søtlig frukt, men fin bitterhet i finish, og syrligheten kommer med lufting. Bra vin.

Ramonet Puligny-Montrachet 2008.

Svært bra kommunevin, frisk og mineralsk og kjølig stil, fin balanse veldig rik frukt og kjølig friskhet. Overbevisende.

Carillon Puligny-Montrachet 2008.

Glad i svovel Carillon, og denne trenger nok noe tid for å gå det av seg, men dette er viner laget for ”the long run” og en personlig favoritt. Tett og stram og viser lite, litt reduktiv og uferdig, men med lufting i glasset begynner den å vise litt av potensialet, sitrus og mineraler kommer snokende, veldig flott grep i munnen. Ja (under forutsetning at den får noen år). Carillon preokser ikke, har kjøpt noen av denne (samt Folatieren) til egen kjeller.

Flight 2 et par Beaujolais:

Lapierre Morgon Cuvee Marcel VV Core de Py 2007

Masse jordbærsyltetøy på nesen, masse syrer men litt løs i strukturen, men forførende nese etter min smak. Myk i anslaget, men begynner å tørke litt ut (svært tidlig), ingen stor årgang dette.

J-P Brun Fleurie Grille Midi 2009

Tett, medisinalt preg, trenger mye luft, ung og stram med fin substans, snerper en del. Potensial, men for ung og litt mager nå.

Flight 3-4-5 Så ble det Pinot Noir for alle penga (bokstavelig talt, ikke billig dette):

Chevillon Nuits-St-Georges Les St-Georges 2008

Tradisjonelt den beste vinen I Chevillons portefølje, og denne er sublim. Kjølig mineralsk steinfrukt på nesen, innslag av kirsebær, mineralsk på smaken også med flott lengde. Balansert, streng ung Pinot med kompleksitet og masse underliggende materiale. Gi den tid….

J-J Confuron  Nuits-St-Georges Chabeufs 2008

Mer eikebruk her, og som alltid noe mer ekstrahert vinmaking, litt mer upfront frukt med snev av eik. Produsenten lager bra vin, men stilt opp mot foregående blir det tydelig at den mangler noe på eleganse, lengde og friskhet. God vin for all del (og fra en vinmark på lavere nivå enn Les St-Georges).

Deretter bar det nordover i Cotes-des-Nuits:

Anne Gros Chambolle-Musigny Combe d’Orveau 2008

Fra kommunedelen av Combe d’Orveau (i parentes bemerket har jeg nettopp hatt gleden av å drikke denne i 2001-årgangen på Park på Voss, og den var meget god og på et fint sted nå). Elegant og frisk, ren vin som mangler litt konsentrasjon kanskje i forhold til de foregående, men jeg er ikke sikker på at det er noen ulempe, balansen er flott. Snev av jordbær, drikker bra, trenger ikke lang lagring. Meget flott og stilig vin.

Lucien le Moine Chambolle-Musigny Charmes 2008

Litt ekstrahert stil her, og ikke 100% frisk på furkten pussig nok. Relativt tannisk, litt ung på labben og ikke helt overbevisende.

Lucien le Moine Chambolle-Musigny Amoureuses 2008

Denne overbeviser derimot, men så var det prisen da (900)…Men det kan jo hevdes at det er en rimelig Amoureuses. Lettbent og elegant i forhold til Charmes (pussig nok) ; fint fokus og nydelig kirsebærpreget frukt. Kirsebærsteiner, fast fin vin, nydelig, men Chevillon er nok et bedre kjøp. Men god Chambolle er jo verdens mest forførende viner da.

Så hadde vi kostet på oss litt Vosne-Romanee til dessert:

Anne Gros Vosne-Romanee Barreaux 2008

Aromatisk og krydret, fin mineralitet, rund, ren og sexy frukt, tett fin lengde. Anne Gros overbeviser igjen, har hun lettet litt på eikeregimet?

J Grivot Vosne-Romanee Beaux-Monts 2008

Lett reduktiv, men tett og fast i strukturen. Definitivt mer uferdig enn foregående, tannisk og lett snerpende. Lett medisinal, fin balanse, mye stoff og definitivt tannisk. Trolig den av vinene i smakingen som mest definitivt MÅ i kjelleren

Det blir nok flere torsdagsmakinger, mange spennende slipp til høsten!


Bergens eldste vinklubb