Toscana 29.01.2006

Av Odd Rydland

En smaking hvor det var mye delte meninger, og skillelinjene gikk mellom tilhengerne av mer tradisjonelle, sursøte, syrlige viner og de som var mer åpne for de mer fruktdrevne, moderne vinene. Positivt sett fra min side er at det ser ut til at de mer moderne vinene nå er mer moderat moderne enn tidligere, jeg merket i hvert fall mindre til de sent-høstede,  overeikede vinene med søtlig frukt og litt manglende friskhet som jeg kan minnes å ha smakt fra enkelte produsenter ved tidligere anledninger.

Når det er sagt, selv om jeg drikker en del Chianti – flotte og ofte fornuftig prisede matviner – så er ikke Sangiovese druen med den største smaksmessige kompleksiteten og det største duft- og smaksspekteret. Først og fremst er dette strålende matviner. Smakt for seg selv, og med 20 viner, ble det mye sursøte kirsebær med undertoner av våt jord og mørke skogsbær!

Først to viner fra den varme og tørre 2003-årgangen:

Chianti Classico 2003 Agr. I Fabbri di S&M Grassi
Drikker bra nå men ikke med veldig grep i munnen, litt enkel smak av kirsebærsteiner. Bra struktur og lengde men litt dyr for hva den er. Mørke skogsbær og skogsbunn, men gir ikke så mye på nesen.

Chianti Classico 2003, Isole e Olena
Mer tydelig nese her, klassisk sursøt men med snev av kokos og fat i slutten, deilig finish med lett søtlig vanilje. Bra vin hvis man liker det, men skuffende for oss som ønsker at man holder kommersialismen litt i tømmene og lager viner som smaker av Toscana.

Chianti Classico 2000, Felsina
Nese med stram duft av seletøy av lær, innslag av rulletobakk. Skarpt syrlig smak med sure kirsebær og en anelse eksotisk treverk, noe utviklet vin. God lengde, tradisjonell stil fra en av Toscanas tradisjonalister.

Chianti Classico 2000, Fontodi
Kirsebærog lær på nesen. Sursøt i munnen, kirsebærsteiner og flott lengde. Nydelig balanse, men litt i overkant eikebruk etter min mening. En deilig (men noe dyr) standardchianti som hadde stått seg bedre med litt mindre fatpreg.

Badia a PassignanoChianti Classico Riserva 2000, Antinori
Eika er litt i overkant her, jeg synes moderat eikebruk gjør seg bra i Chianti men den er for merkbar her.  Mye frukt, moreller, solbær og brukbart med tanniner, men mangler litt syresnert i finish og blir etter min mening litt daff. Bra vin men mangler litt av den friskheten jeg liker i god Chianti. Modernismen er ikke helt vellykket her.

Vino Nobile de Montepulciano Asinone 2000, Poliziano
Mere eik, men også bedre balanse på sett og vis her. Og denne tror jeg har stuffing til å integrere eika, selv om mange syntes det ble noe i overkant. Noe toast og tobakk, frisk, jordlig frukt med stein og kirsebær, konsentrert. Undertoner av solbær. Moderne, men med balanse og friskhet. Trenger noe tid enda. Svært bra, men trenger å gå inn eika noe.

Chianti Rufina Bucerchiale 2001, Selvapiana
Her var det delte meninger, noen som nylig hadde smakt den mente vinen manglet frukt og at flasken kanskje var defekt, jeg må innrømme at jeg også har prøvd den for noen tid tilbake og kanskje opplevde den som noe fruktigere da, men ikke mer enn hva som kan forklares ved at her blir vinen prøvd i en annen setting. Lær og seletøy på nesen, med ren og sur kirsebærfrukt. Snev av tobakk i munne, frisk og lang.Lang og velbalansert, ganske mineralsk finish. Kirsebærsteiner og bra tanniner, lett steinbitterhet i finish. Jeg synes dette var særdeles bra.

Chianti Classico 2001  Fonterutoli
Veldig mørk vin, stor frukt på nesen og også i munnen, men liker kanskje mine Chiantier med enda mer spenstig finish. Bra lengde med kirsebærsteiner og gode tanniner i finish, en flott vin. Kan kanskje oppleves som ørlite kommersiell og avslipt i kantene, og det er godt med eik som riktignok er godt innpakket i frukt.

Chianti Classico Riserva i 2001, Vicchiomaggio
Nydelig frukt her, et lite snev av eik og karamell men fin friskhet og balanse. Veldig fremtredende preg av kirsebærsteiner, gjennomsiktig stil med fin friskhetog lengde. En vellykket kombinasjon av tradisjonell Chianti med fruktdrevet, moderne vinmaking.

Vigna Sorbo 2001, Fontodi
20% Cabernet Sauvignon her og det merkes på nesen med innslag av solbær og litt stall, ellers mørke skogsbær og jord, med ren og stilig frukt i nesen. I munnen frisk og velbalansert med ren frukt og god lengde. Litt lær. Moderne, delikat og god hvis du ikke er Sangiovepurist.

Flaccinello 2001, Fontodi
Fontodi blir mer og mer moderne og Flaccianello 1991 som utvikler seg positivt i flaske over 15 år tviler jeg på at vi får oppleve igjen. Røde skogsbær, busker og kratt, litt einer og snev av mint. Meget godt men atypisk. Søtlighet i frukten som ikke hører hjemme i Sangiovese. Men flotte tanniner og godt bitt i finish. Frisk krekling og god balanse. En svært deilig vin, men er i tvil om det er dette jeg vil ha i Sangiovese. Og laget for lang lagring tviler jeg på at den er. Isolert sett er dette likevel svært flott.

Fontalloro 2001, Felsina
Igjen vått seletøy med friske busker og kratt på nesen. Lett og velbalansert vin med kjølig frukt og fruktsteiner, delikat finish, klassisk vin som blir litt overkjørt av Flaccianellos lett brautende modernisme. Litt lett kanskje, men Felsina trenger alltid tid.

Le Pergole Torte 2001, Montevertine
Klokkeklar nese med ren, rød frukt. Svært lys. Også i munnen utrolig presis frukt som nesten gjør det umulig å analysere syrer og tanniner, vinen er så laserskarp at den nesten er vanskelig å beskrive. En utrolig godt integrert og velbalansert vin, uhyre flott.

Brunello di Montalcino 95  Riserva, Poderina
Nese som  mørk Valrhona sjokolade med kirsebærfyll, veldig merkbart. Lett sjokoladeanstrøk på smaken også, bra lengde men ørlite plump i stilen. Elegant i munnen med bra lengde, en fin vin. Forførende og opulent for de som liker det slik!

Brunello di Montalcino 97, Talenti
Skogsbunn, kirsebær og stall.Fine syrer og godt tanninbitt. God ekstraksjon og lengde i en fruktig stil som ikke er overekstrahert. God vin.

Brunello de Montalcino 95, Machioce
Nese med jord, einer og kratt. Litt uren og ufrisk over god underliggende struktur, lett eddikstikk og tørker litt i finish. Er den over toppen eller bare ikke helt frisk?

Brunello di Montalcino 97, Poggio Antico
Mineralsk og kjølig nese med sursøte bær. Flott lengde og balanse i munnen også med masse fruktsteiner på smaken. Frisk og velbalansert vin, kanskje ørlite knapp i finish, men blir bedre og bedre i glasset, bygger på seg med luft. Flott  vin

Brunello di Montalcino 99, Poggio Antico
Herlig, dyp nese med samme preg som 97eren over. Ren, presis frukt med mineraler og steinfukt, veldig lik 97eren men mer presis og lengre. Svært bra vin.

Brunello di Montalcino 99, Talenti
Mer røk og tobakk her, svært sensuell frukt, myk og rik, og med godt integrerte tanniner. Lang. Dette er mer fruktdrevet og ikke fullt så presist som Poggio Antico, men jeg oppfatter den likevel som klassisk Brunello og liker dette kanskje enda bedre. Strålende etter min mening.

Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 99, Casanova de Neri
En anelse eik her, men meget tett duft med preg av moreller. Også særdeles kompakt fruktkjerne her men med balansen godt ivaretatt. Svært lang. Strålende vin med rik frukt som drikker godt nå.

Bergens eldste vinklubb