Smaksnotat Moden Barolo I – 2015.11.29

 

 

bilde 1

 

 

 

Pio Cesare Barolo 1988
Duft av tjære og modne kirsebær, med luft kommer litt lær og sopp. Klassisk moden nebbiolo, fine tanniner, blir neppe bedre.

Scarpa Barolo Tettimorra 1988Reduktiv, trenger luft. Etter hvert kommer det mørke bær, men gir ikke så mye på duft.
Svært stram og syrlig stil, der frukten begynner å bli moden. Krevende vin, usikker på om dette blir bedre eller bare enda mer av det samme.

Pio Cesare Barolo 1983
Fin duft av kirsebær, litt tjære. Igjen klassisk moden nebbiolo, men lettere stil enn -88, og litt hul frukt. Årgangen får kanskje ta skylden for dette.

Giacosa Fratelli Barolo (Cavalieri del Tartufo) 1985
Moden nebbiolo-duft, med innslag av asfalt og tjære. Fin munnfølelse, god frukt enda, men modne tanniner. Lang ettersmak. Flott vin.

Montezemolo Barolo 1979
Litt uren duft, med innslag av fuktig kjeller. Det var diskusjon om denne var korket. Den virket ubalansert men hadde en del frukt igjen til å være korkfeil. Korken var også helt gjennomtrukket, så det kan være andre årsaker. Uansett, ikke en korrekt flaske.

Mascarello Bartolo Barolo 1981
Svært lys farge, nesten rosevin. Duft av te, litt roser, med luft kommer antydning til buljong. Svak sursøt frukttone igjen på smaken, men syrene dominerer. Interessant vin, men den befinner på dødsleiet og burde nok vært drukket for 10 år siden.

Conterno Fantino Colli monfortesi Barolo  1982
Flott duft av mørke bær, litt nyper og sopp. Mye frukt igjen i denne ennå. Stram flott vin.

Mascarello Bartolo Barolo 1971
Lys farge, nesten transparent. Duft av roser, te og tjære, der sistnevnte blir mer dominerende med luft. Frukten er sursøt og fremdeles tilstede, men bare så vidt. En elegant og moden vin, men kom litt i skyggen av Rinaldi-71.

Giuseppe Rinaldi Barolo Brunata Riserva 1971
Nydelig duft, med innslag av roser, sopp, og skogbunn. Flott frukt fremdeles, sømløs munnfølelse. Strålende vin, som kanskje er det mest elegante jeg har smakt av nebbiolo. Klart kveldens beste vin.

Francesco Rinaldi Barolo 1964
Svært mørk på farge, virker ung ennå (!). Hadde tippet 2001 dersom denne var servert blindt. Gir litt lite på duft i starten, så kommer det mørke bær og litt tobakk. I munnen virker vinen først ung med mye frukt, men denne faller litt sammen med luft og her avsløres også noe av alderen. Likevel en imponerende vin – flere satt med spørsmålet hva dette må ha vært når den ble tappet.

Prunotto Barolo Riserva 1964
Moden duft, med innslag av sopp og litt tobakk. Stram vin der, frukten er på den sursøte-siden. Fin balanse.

Alessandria Barolo 1964
Dufter grønne epler (!), litt mentol, men og et svakt kjellerpreg. Fremdeles noe frukt igjen, men vinen fremstår litt sprikende. Kanskje ikke helt optimal flaske?

Oddero Barolo 1958
Duften er dominert av tjære og asfalt. I munnen har vinen lite frukt igjen, men er fremdeles i live.

Borgogno Barolo Riserva 1958
Moden duft av nyper og tjære. Fremdeles noe mørk frukt igjen og god balanse. Lang ettersmak.

bilde 2a

Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva 1958
Først litt stum på duft, men luft kommer sopp, nyper og skogbunn. Flott konsentrasjon i vinen, godt grep i munnen, med fine avslepne tanniner. Kontrasten er tydelig til de to andre -58-vinene, og den har en helt annen frukt som bærer vinen ennå. Stor vin.

Bergens eldste vinklubb