Barbera 31.08.2008

Av Odd Rydland

Det ble en syrlig aften – og ikke lett å beskrive alle vinene like godt. Jeg har sans for Barbera, men den kan bli litt monokromatisk i uttrykket.

Barbera d’Asti Bricco Bianchi 2006, Tenuta il Sogno

Røde bær, ganske mineralsk. Ren og lineær, men lite flesk i stilen her, trenger mat.

Barbera d’Alaba 2006, Rinaldi

Rundere enn foregående, flott lengde på frukten med snev av blåbær. Litt snill og rustikk stil med snev av eik (Barbera kan være lumske greier og kan lett gi snev av eik selv der det ikke er brukt, og jeg aner ikke praksis hos Rinaldi).

Barbera d’Alba 2006, Bruno Giacosa

Litt lukket nese. Konsentrert vin med mye potensiale. Bjørnebær, syrlig og lett tilknappet, men flott. Trenger tid, for fersk, men svært lovende.

Barbera d’Alba 2005, Schiavenza

Rik og rund, varme bær med lett medisinalt tilsnitt. Bra grep i munnen med velbalanserte syrer og kjølig stil. Fin ren frukt, veldig bra i en kanskje litt vanskelig årgang.

Barbera d’Asti Camp do Rouss 2005, Coppo

Veldig sursøt i en en rustikk stil med innslag av noe volatilt. Langt mindre vellykket enn foregående, noe anonym.

Barbera d’Alba Gallina 2005, La Spinetta

Mye eik og tekstur her. Litt uren også, med noe eikebitterhet på finish. Syltetøy og snev av cassis, tørr struktur, men reagerer positivt på luft. Tja.

Barbera d’Alba 2005, G Conterno

Instruktivt forskjellig vin dette. Lett og dansende stil, lekker og frisk og holder balansen fint i tømme. Lekker vin.

Vinchio-Vaglio Serra 2005

God og rund på smaken, sursøte bær, omgjengelig og litt enkel vin. Greit nok.

Barbera d’Alba 2003, L Sandrone

Frisk og velbalansert i forhold til årgangen men med noe tanninbitterhet i finish (eller er det eik, Barbera er vanligvis lav i tanniner?). Rik og lett sødmefull frukt, fin vin men lett plump og sviskete i stilen, noe som blir mer utpreget med luft. Ingen enkel årgang dette.

Barbera d’Alba, 2003 E Pira

Litt bringebærfrukt og fine syrer, nydelig frisk finish. Dette er virkelig fint for årgangen.

Barbera d’Alba Ghisep 2003 Massolino

Voldsom vin med eikepreg. Mye alkohol, alkoholstikk og varm. Men likevel nbrukbart balansert, mye bra materiale her. Atypisk Barbera, dette blir for voldsomt for meg. Kan heller ikke se dette for meg som en brukbar matvin.

Barbera d’Alba, 2003 G Conterno

Nydelig vin, frisk og elegant med et lett urtepreg, rik i munnen og har vært enda friskere før om jeg husker rett. Flott vin, men årgangen er merkbar her og.

Barbera d’Alba Bionzo, 2003 La Spinetta

Fint preg av skogsbær her, men noe eik slår igjennom. Brunlig farge, begynnede modning, mye alkohol men likevel OK balanse. Bra vin.

Barbera d’Alba Cavalotto 2004

Tett frukt md bra grep i munnen og fokus, men noe kortvokst i frukten. Noe tanniner og eik. Mener å huske at jeg syntes bedre om 2001eren.

Barbera d’Alaba 2004, Rinaldi

Dette er rent og fint, floott nerve i finish. Lineaær og krevende vin, med frisk og lettbent karakter og snev av rips og røde hagebær.  Super vin, og flott pris!

Barbera d’Alba, Ghisep 2004 Massolino

Stor stil med snev av kokos og smørmalt. Bra balanse i frukt og finish men litt for søt. For mye eik, og er dette lovlig sent høstet?

 

Barbera d’Alba 2001, P Scavino  

Deilig vin, har modnet bra og drikker veldig godt, men kanskje litt anonym i karakteren. Fin balanse og lekker stil.

Barbera d’Asti La Boglione 1995, Scarpa

Lukter modent med snev av skogbunn, fine syrer som balanserer flott mot skogsbunnpreget men også et ørlite, volatilt rødsprittilsnitt og innslag av appelsinmarmelade. Spesiell vin, men godt. Nok ørlite oksydert, men enda god frukt igjen. Denne er i hvert fall gammel nok.

Barbera d’Alba Bricco del Viole 1999, Vajra

Flotte, røde bær, frisk og mattvennlig vin. Denne var stram som ung, drikker godt nå. Gode greier.

Barbera d’Alba Gepin 1999, Albino Rocca

Fin burgundersk kirsebærnese, elegant nese, flott balanse med mye frukt. Flott finish, flott vin med fortsatt potensiale.  Særdeles vellykket.

Barbera d’Asti Quorum 1999, Hastae

Svært, og lett pregløst. Mye substans og lite personlighet. Lett søtlig og anonym.

Barbera d’Asti Castel Rocchero 1995, Scarpa

Lys farge. Rabarbrapreget, lett volatil med utpreget bringebærinnslag. Ultraelegant, men særpreget vin, morsom og personlig stil, og en vin som genererte svært delte meninger. Jeg tror jeg liker det, men krevende stil.

Bergens eldste vinklubb