Burgund 2007 11.04.10

Av Odd Rydland

Smaksnotater røde Burgundere 2007,  11. april 2010

 

Flight 1. Bourgogne rouge

Bourgogne rouge, d’Angerville

Røde hagebær, noe eik. Meget syrlig, stram lengde med innslag av frisk rips og kirsebær. Frisk og elegant.

 

Bourgogne rouge, Barthod

Mer tilgjengelig i frukten, fyldigere i munnen. Fine kirsebær i frukten, en liten anelse av toffee (som jeg kunne klart meg uten), men bra vin.

 

Bourgogne rouge, Rossignol

Lettere til, rund og relativt snill. Rund i munnen og relativt enkel. Litt diffus kanskje, men drikker godt.

 

Bourgogne rouge, Heresztyn

Bra kvalitet, ganske fast i munnen, reltivt ekstrahert men fin balanse.

 

Problemet med disse vinene er prisen; de er elegante men relativt enkle, og kvalitetsforskjellen opp til de bedre kjøpene blant landsbyvinene og PremierCruene kan være ganske markant hvis man er villig til å legge 30-40% på prisen.

 

Flight 2. Cote des Beaune ; Beaune og Savigny-les-Beaune

Beaune Toussaints Premier Cru, Morot

Den viktigste kritikken mot denne vinen er at den er litt kort. Ellers har den en nydelig, floral nese og fint grep i munnen, nydelig og smidig med deilig bringebærpreget frukt og fin balanse.

 

Savigny-les-Beaune Dominodes PC, Clair

Mørkere og dypere stil, kanskje litt heftig på eika, men nydelig mørk frukt på nesen, bra grep i munnen og lang finish. Men litt hul i frukten og den bærer ikke helt. Bedre på nesen enn i munnen.

 

Savigny-les-Beaune Narbanton PC, d’Ardhuy

Jeg er ikke helt begeistret for nesen her, litt ufokusert og uren, ufokusert og uryddig på nesen. Vinen er litt reduktiv, og dufter markert av heggbær. God struktur, kanskje dette bare trenger tid og oksygen?

 

Flight 3. Cote des Beaune ; Volnay

Volnay,  Moestue

Ren duft, ørlite smørmalt. Noe enkel, fin balanse og frukt, men blir lillebror i dette selskapet og litt vanskelig å vurdere av den grunn.

 

Volnay Champans PC, d’Angerville

Litt lukket nese, veldig bra i munnen, fokusert og intens med undertoner av kirsebær. Litt sødme, flott lengde og ganske tilgjengelig. Deilig.

 

Volnay Clos de Ducs PC, d’Angerville

Familielikhet med foregående, men et trinn opp. Tettere og skarpere i stilen, fin intensitet og utrolig flott presisjon i finish. Delikat nese med snev av markjordbær, delikat og intens på samme tid. Stor vin.

 

Flight 4. Cotes des Nuit, Vosne

Vosne-Romanee, Cathiard

Relativt varm nese, klokkeklar frukt med flott presisjon. Snev av krydder. Lukker seg kanskje  litt i glasset. Her trengs tid. Svært flott og attraktiv vin, strålende kommunekvalitet.

 

Vosne-Romanee, Grivot

Mer kantet i stilen, kanskje noe mer ekstraksjon? Litt grovere i finish, men det krydrete kommunepreget er der. Noe eik under.

 

Vosne-Romanee, Daniel Rion

Tett og fin i munnen, mer å tygge på, noe mer eiketoner. God vin, men mangler Cathiards sylskarpe presisjon og eleganse. Begge de to siste kommunevinene er imidlertid 150 kr billigere enn Cathiards.

 

Vosne-Romanee Les Suchots PC, Hudelot-Noellat

Litt stum i glasset. Godt grep i munnen, konsentrasjonen og lengden er der, meget fin lengde, men litt uforløst nå. Mektig grep i finish, særlig tatt i betraktning årgangen. Litt reduktiv i stilen. Trenger tid, lovende.

 

Flight 5. Cotes des Nuit, Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin, Clair

Snev av anis, og mørke bær i retning av solbær. Fin mineralitet, ryddigere og klarere still en Clairs Savigny. En anelse kort, men bra vin.

 

Gevrey-Chambertin, Mortet

Etter farens død har sønnen overtatt og redusert eikebruken, men den har likevel mest eik i flighten, og i overkant etter min smak. Bærer det ganske godt, lett krydrete stil, for meg ble denne vinen litt borte sammenlignet med den følgende….

 

Gevrey-Chambertin, Rousseau

Tilgjengelig og ren, meget fokusert, lett jordlig stil med ubesværet lengde. Nydelig grep i munnen, lang. Strålende kommunevin.

 

Flight 6. Cotes des Nuit, Nuit St Georges,

Nuit St Georges Clos de la Marechale PC, Mugnier

Ganske kompleks vin, mineralsk, lettbent og elegant. Mugnier back on track, dette er tilbake til den elegante Mugnier.

 

Nuit St Georges  Les Bousselots PC, Chevillon

Litt kommersiell, litt varm og en anelse kort. Noe enkel, men ingen dårlig vin. Likevel en liten skuffelse fra Chevillon, men dette er en av hans letteste og enkleste vinmarker.

 

Nuit St Georges Les Chaboeufs PC, Confuron

Noe sødmefyllt og lett ekstrahert frukt her. Veldig elegant og flott lengde. Mineralsk og en elegant og forførende NSG.

 

Bergens eldste vinklubb