Chablis 05.11.2005

Av Odd Rydland

Chablis 1.er Cru Cuvée Claudia 2004, J-C Martin
Blek vin, grønne epler på duft og smak, steinete syrer og fin eplesteinpreget bitterhet på finish. Litt flintpreget mineralitet med litt salt i finish. God.

Chablis Cote de Lechet 2002 Tribut
Tydelig nese med gule frukter. Intens vin med en fascinerende blanding av rik frukt, fruktskall, regnvann og våte steiner.

Chablis Montmains 2002  J-C Martin
Svært intense syrer under rik frukt. Storlengde i en litt firskåren stil, pågående syrer i finish. Rik syltet underliggende frukt, tenk oksiderte epler.

Chablis Monte de Tonnerre 2002 Raveneau
Utrolig elegant nese, snev av krydder, kardemomme, utrolig leken balanse og flott lengde, med suveren balanse. Har drukket flere flasker av denne og den er en fabelaktig flott vin.

Chablis Mont de Tonneree 2001, Raveneau
En årgang som sliter med botrytistendenser (noe Francois Raveneau liker i sine viner).  Litt tvilsom nese med en gang, men en blanding av sjøvann og den rike honningpregede frukten som er typisk for årgangen dukker etter hvert opp. God vin hvis man liker sin Chablis på denne måten, fin lengde.

Chablis Forest 2002 Dauvissat
Rik sentralburgundersk stil, snill I syrene, fyldige gule epler, litt løs i stilen. Har smakt denne tre ganger nå uten å bli imponert…..

Chablis Forest 2001 Dauvissat
Gul og litt tropisk I stilen, men fin balanse. Litt kort i frukten kanskje, men fine syrer i finish. Deilig preg av honning og muskat, en vellykket 2001.

Chablis Forest 2000 Dauvissat
Intens med preg av regnvann. Strålende, intens vin, vesentlig bedre enn 2002, mineralsk og fokusert, og laaaaang.

Chablis Forest 1999 Dauvissat
Merkelig vin med snev av oksidasjon. En annen flaske smakt uken etter var fin.

Chablis Forest 1997 Dauvissat
Deilig moden nese med snev av østers. Mangler kanskje det siste i konsentrasjon, men fin balanse og frisk lengde, litt lett kanskje, men en fin 97.

Chablis Mont de Milieu VV 98 Billaud-Simon
Fin vin (særlig i forhold til en middels årgang med litt konsentrasjonsproblemer), litt stor i stilen. Fruktig og stilig med fin syresnert, regnvann og gule frukter. Svært bra.

Chablis Mont de Milieu 2002 Billaud-Simon
Litt merkelig, banandrops. Løs og ustrukturert, det er en merkelig vin som jeg ikke helt forstår, men som jeg ikke liker. Billaud-Simon er av og til ikke helt min greie som det vil fremgå også andre steder på denne siden.

Chablis Vaudesir 2002, Billaud-Simon
Snev av vanilje og søte drops. Snill i munnen også, en varm vinmark. Rik og god, noe sentralburgundersk i stilen, god balanse i en kremete stil. God lengde, ren og fin og elegant. Deilig.

Chablis Vaudesir 2002, L Moreau
Noe mer eik her, også dette en ganske varm vin men med mer kropp. Men eika er ganske merkbar og vinen er i en ganske sminket og kommersiell stil, litt kjedelig og den trenger litt mer underliggende konsentrasjon.

Chablis Vaudesir 2002, C Moreau
God konsentrasjon og mineralitet her, en god del eik men den er godt pakket inn.  Bra syrer og veldig god lengde, nydelig vin med salt finish. Kanskje ørlite plump i stilen.

Chablis Vaudesir 2002, L Michel
Litt reduktiv på nesen innledningsvis. Etter hvert veldig flint og stenrøyk i en svært viskøs stil. Veldig ren vin, lang og velbalansert, veldig god munnfølelse, herlig vin.

Chablis Cote Bougerottes 2000, Fevre
Nydelig nese. Svært elegant i munnen med eplesteiner, regnvann og mineraler. Fin bitterhet i finish, kremete frukt, nydelig balanse i finish, god lengde. Flott.

Chablis Clos 2000, Dauvissat
Noe tilknappet på nesen, sjø og underliggende, gule epler. Svært god lengde, regnvann, stein og syrlige sydfrukter, fersken? Nesten fløteaktig i teksturen, suveren.

Chablis Clos 2000, Duplessis
Trenger luft, luft, luft. Litt jordlig vin, røykpreget i finish, nesten leirbålaktig, ikke fullt Dauvissat sin konsentrasjon. Stålstram vin, som en spent fjær, mer flint og mineraler enn de fleste andre her.

Chablis Cuvée Special Best Buys 1995 fra La Chablisienne (magnum)
Litt lett (landsby appelasjon) men herlig stil. Svært mineralsk, kjølig og flott. Fortsatt ung, med mineralske og intense syrer.

Chablis les Preuses 1995 fra La Chablisienne (magnum)
Dette er konsentrert og ungt. Veldig gule, modne frukter, men trenger masse luft. Litt ubalansert i finish, smakte en vesentlig bedre flaske enn dette noen uker senere. Men må luftes mye, denne ble kanskje bare for fersk. Den andre flasken var superb etter 2 timer…..

Chablis les Preuses 1988 la Chablisienne (magnum)
Veldig sjøpreget undertoner av honning, svært flotte syrer og fabelaktig lengde. Veldig østersaktig på nesen med innslag av fennikel.

 

Bergens eldste vinklubb