Hvit Burgund 12.11.2006

Av Odd Rydland

Corton-Charlemagne 1993, Bonneau de Martray
Nese med fenikkel, krabbekjøtt, sjøvann samt sitrus og mineraler. Veldig grep og fasthet i munnen, med fruktsteiner, syre og flott, velbalansert lengde. Stor vin med en anelse fet struktur. Denne var utilnærmelig lenge før den nå endelig har begynt å blomstre.

Corton-Charlemagne 2000, Bonneau de Martray
Eksotiske krydder (allehånde, muskat?), flint og stein på nesen. Snev av honning og en anelse sjøbunn også. Honningen avtar med luft. Mineralsk, stram og fint fokusert vin som selvsagt er for ung. Minner litt om 93-eren som ung, om den vil bli like bra aner jeg ikke……

Corton-Charlemagne 2002, Bonneau de Martray
Fetere i stilen enn 2000, virker også noe lavere i syrene. Litt appelsinsskall og nøtter på nesen, kjølig stil, men denne dreier seg kun om potensiale nå, flott konsentrasjon, virker pt ikke så lang som 93. Lovende.

Corton Charlemagne 2001, Bonneau de Martray
Kjølig og elegant med fine sitrusaromaer. Mineralsk og litt kantete finish, mangler presisjonen og fokuset til de første. God vin.

Corton Charlemagne 2001, Juillot
Om man trenger bevis på kvaliteten til Bonneau de Martrays vinmaking, trenger man ikke gå lenger enn til dette. Veldig forskjellig stil, litt aggressiv i nesen med markert eikebruk. Litt tropisk, er det botrytis i dette? Litt eiketørrhet og klossete syrer i finish, uelegant og jeg tviler på potensialet.

Puligny-Montrachet Perrieres 2001, Sauzet
Det har vært skumlet mye med Sauzet-vinenes tendens til oksydering, men dette er feilfritt og supert både i absolutter og i særdeleshet i årgangssammenheng. Dog er 200 av denne enda mer fokusert. Kjølig og nesten kalkpreget nese, epler og et ørlite streif av honning. Mangler litt på lengden til at jeg skal erklære dette for strålende, men super balanse og god lengde har den uansett. Snev av mint, fennikkel og sitrus også.

Puligny-Montrachet Les Enseignères 2001, Coche Dury
Mørke, overmodne epler, oksydert ! Dette fra en kultprodusent som ikke har renommé for å være utsatt for dette.

Meursault Genevrieres 2001, Remy Jobard
Utrolig rik nese med nøtter og sjø, men likevel kjølig i stilen.  Nøttete i munnen også, rik, fin lengde, men kanskje ørlite kantete finish. God substans i munnen, men likevel lett og balansert. Virkelig bra dette.

Puligny-Montrachet 2002, A Leflaive
Veldig utpreget allehånde, men også mineraler og stein. Svært konsentrert med supre syrer, våte steiner og sitrus i munnen med en ørliten bitter mineralitet i finish. Vinen oser av mineralitet. Flott!

Puligny-Montrachet Champ-Gains 2002, M Colin
Kompleks og dyp nese med snev av einer både på nese og smak og en lett mintaktig mineralitet på finish. Kjølig stil, svært lovende vin med fin konsentrasjon. Trenger tid.

Chassagne-Montrachet Champ-Gains 2002, JN Gagnard
Noe eik og en slitsom nese med pærer på boks, lett metallisk. Ørlite aggressiv og ubalansert. Nei.

Puligny-Montrachet Champ-Gains 1999, O Leflaive
Fet og karamellpreget nese. Mangler også litt konsentrasjon i munnen. For tung på eikelabben. Heller ikke særlig velbalansert. Denne vinen har ikke blomstret som mange 99-ere nå er i ferd med å gjøre.

Puligny-Montrachet Folatieres 2002, G Chavy
Nydelig nese, lett, elegant og stilriktig, med en lett mineralitet og en anelse mint og einer. Fin lengde og syrlighet. Fin vin som drikker bra. Elegant og velbalansert stil, med frisk mineralitet i finish. Som en sidebemerkning har jeg også i etterkant nylig hatt 99-eren av denne, og de var også særdeles bra uten snev av oksydering.

Puligny-Montrachet Folatieres 2001, G Chavy
En anelse uren med snev av fuktig papp. Tror denne er korket, eller så har Chavy laget virkelig dårlig vin i en litt vanskelig årgang.

Puligny-Montrachet Folatieres 1995, G Chavy
Oksydert, selv om jeg har opplevd verre eksempler. Lite frukt igjen.

Puligny-Montrachet Folatieres 1992, Sauzet
Veldig mineralsk nese med modne, gule frukter. Mineralsk i munnen også med steinete bitterhet og lang finish. Frukten har begynt å tippe, denne er nok i etterkant av sitt drikkevindu, og vinen oppleves som ganske streng med litt lav konsentrasjon, men balansen holder.

Batard-Montrachet 1985, Ramonet
Ganske mørk med nese med mint, kamfer, sjøvann og aprikoser. Veldig tørr nese. Multer er også ganske merkbart, spesielt på smaken. Svært kompleks vin med flott balanse og utmerkete syrer, lang finish. Frisk og myk og drikkevennlig på samme tid.

 

Bergens eldste vinklubb