Nordlige Rhone 09.04.1997

Av Jostein Alme

I årets andre rene rødvinssmaking tok vi for oss de enklere appellasjonene i den nordlige delen av Rhonedalen. Det ble smakt viner fra appellasjonene St. Joseph og Crozes Hermitage, samt noen Cote du Rhone-viner. En vin fra den nyopprettede appellasjonen Cote du Luberon i den vestligste delen av Provence var også med i smakingen.

Vinene til smakingen var stort sett hentet fra årgangene 1994 og 1995. 1994 var et litt vanskelig år, med en svært varm sommer, men med mye regn under innhøstingen. Dette skapte en god del problemer, men de beste produsentene laget som vanlig bra vin. 1995 tegner imidlertid til å bli den beste årgangen i Nord-Rhone siden 1990. Sommeren var svært varm og tørr, men igjen så regnet det i to uker av september. De produsentene som ventet med innhøstingen til regnet stoppet i slutten av september dro nytte av flere uker med tørt og varmt vær, og kunne høste fullmodne og sunne druer. Hovedtyngden av vinene i smakingen var fra 1995-årgangen, og det var også blant disse vi fant de beste vinene.


Domaine de Fontenille 1995 (Cote du Luberon)
Meget mørk blålilla farge, duften helt dominert av mørke bær (bjørnebær). Tett og kompakt vin med et inferno av garvestoffer og syrer. Vinen oppleves som ubalansert, med et veldig tørt og stramt preg gjennom hele smakskurven og faktisk en litt vassen og kort avslutning. Dette skyldes nok at garvestoffene totalt dominerer smaksopplevelsen, og fullstendig overdøver frukten som utvilsomt ligger under. Kan muligens bli litt mer medgjørlig av et par år i kjelleren? Smakt på to Vitis-smakinger med samme inntrykk.

Cotes du Rhone 1994, (Guigal)
Nokså lys farge, god bærpreget duft dominert av jordbær, syrlig lang finish med utpreget pepperpreg. God vin, men altfor dyr.

St. Joseph 1994, (P. Gonon)
Duft av med innslag av rått kjøtt, snev av kork, urein duft, tynn og hul i midten, uttørket og fruktløs. Dårlig flaske? Dissens om dette. Noen mente vinen var korrekt. I så fall korrekt, men ikke god.

St. Joseph 1995, (J.L. Chave)
Blålilla relativt lys farge, flott duft preget av kamfer, furunål, karamell og bjørnebær. En del mente vinen hadde litt lite konsentrasjon tatt i betraktning den gode årgangen. Har senere smakt den privat, og vinen utviklet seg meget positivt i løpet av kvelden. Både duft og smak ble fyldigere og mer kompleks med lufting. Kveldens beste vin.

Crozes-Hermitage 1994, (Arcus/Jaboulet)
Tett og god duft av mørke bær, furunål og kamfer, tørr og stram vin med et noe rustikt preg. Manglet litt frukt i smaken, men likevel en bra vin til prisen.

La Petite Ruche 1995, (M. Chapoutier)
Nokså lys farge, overraskende moden duft med innslag av rått kjøtt og «asfalt», men med en bra kjerne av frukt. Bløt smak med en lett syrlig finish. Bra vin, men litt tam sett i forhold til årgangen.

Crozes-Hermitage 1995, (A. Graillot)
Dyp blålilla farge, mektig duft av mørke bær, furunål, liljekonvall og med et innslag av hengt kjøtt. Tett fruktkjerne i både duft og smak, og en flott syrlig finish. Svært ung, rå og stram vin. Godt likt, men en del ville lagre den lenger for å runde den litt i kantene.

Crozes-Hermitage 1995, (Domaine Pochon)
Svært mørk farge, massiv vin i en gammeldags noe oksydert stil. Igjen en vin med voldsomt mye ekstrakt der helheten spriker litt, duften preget av oksyderte epler og pepper, litt tørr i smaken, og faktisk litt kort. Mer imponerende enn god.

Crozes-Hermitage, Chateau Curson 1995, (Domaine Pochon)
Blåsvart farge, også denne laget i den litt gammeldagse oksyderte stilen med en litt søtlig duft dominert av kokos, karamell og bjørnebær. Ekstremt mye ekstrakt og kraftig bruk av ny eik gjør dette til en voldsom opplevelse. Smaken er svært lang, med en rund og behagelig finish. Imponerende og god vin, men hvor mange hadde greid å plassere den i Rhone i en blindsmaking? Minnet mer om en australsk vin.

Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 1994, (Jaboulet)
Rødbrun farge, ubehagelig snev av utedass i starten, fruktløs både på duft og smak, inntørket og trist vin. Dårlig flaske eller rett og slett en dårlig vin?

Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 1990, (Jaboulet)
Mørk brunrød farge som antydet modning. Litt «volatil» stil, oksydert preg med innslag av rødsprit på duft, smaken var fruktløs og preget av tørre trearomaer med svært tørr finish. Veldig mye «polfilm» i flasken, som kan indikere feillagring på et eller annet tidspunkt. Desverre en dårlig flaske.

Bergens eldste vinklubb