Barolo 2001 28.10.2007

Av Odd Rydland

Korte notater fra denne smakingen. Noen  av vinene var, ikke uventet, litt utilgjengelige, så dette må sees på som en statusrapport underveis mot hva de skal bli med 4- 15 år til. Likevel var de færreste vinene helt nedstengt, det virker på meg som om man gradvis begynner å finne ut av ting (dvs balanse i vinmakingen) i Piemonte.

 

Siden jeg satt på arrangørsiden ble også vinvurdering og notatskriving tidvis litt forstyrret. Merket meg at det er mye alkohol i disse vinene – 14- 14.5 % synes å være normen. I overkant for enkelte av de skulle det vise seg.

 

Barolo Vigna La Volta 2001 Tenuta la Volta  (Cabutto) Barolo

Mye lakris på nesen, godt tannintrøkk her men den mangler litt i midtsmaken og er lett alkoholisk, fremstår som litt ubalansert.

 

Barolo Conca Marcenasco 2001 R Ratti, La Morra

Gir lite på nesen, ganske lys i stilen. Mindre tannisk enn foregående vin og rimelig tilgjengelig. Som alltid en tilgjengelig stil fra Ratti men uten å ty til for mye sødme og eik.

 

Barolo Ris de Fondatore Sarmassa 2001 Cabutto, Barolo

Mørkest i denne innledende flighten på tre,og mye trøkk i denne vinene. Mye frukt i en lett ekstrahert og moderne stil. Litt varm i stilen, men fin strukturi vinen, og denne takler alkoholen bedre enn standardvinen fra Cabutto.

 

Barolo Cannubi 2001,  Marchese de Barolo, Barolo

Rubinfarget rød og relativt moderne stil. Søte kirsebær og snev av vanilje på nesen. Noe varm frukt men fin balanse mot eikebruken, fine kirsebær og bringebær på finish. Litt enkel vin men den drikker bra nå!

 

Barolo Nei Cannubi 2001 Einaudi, Barolo

Fin nese med sopp, røde bær og lakris. Fine syrer og snev av lær og lakris også i finish, med ganske tøffe tanniner og syrer i finish. Kankje litt i overkant med sikte på fremtidig balanse?

 

Barolo San Lorenzo Ravenna 2001 Rinaldi, Barolo

Den beste nesen så langt, med klassiske aromaer av kirsebær, tjærebredd tre og rosevann. Velbalasert og lang finish med fine røde bær. Kommer veldig i glasset, elegant kompleks og ren. Søt og fin frukt over en stram struktur. Flott.

 

Barolo Bricco Boschis 2001 Cavalotto, Castiglione Faletto 

Har drukket flere flasker av denne, og den synes å variere litt i kvalitet mellom de to batchene (tror jeg) som polet fikk inn. Relativt parfymert og floral stil, ganske tilgjengelig. Frisk og syrlig i munnen med god balanse. Rik og søt frukt, godt bitt i finish men balansen holder. Fin vin som drikker bra.

 

Barolo Villero 2001 Fenocchio, Castiglione Faletto 

Mere maskulin enn foregående med mere uttalt lakris/tjære. Ørlite lett i ettersmaken, men bra balanse. Veldig interessant nese, men kunne med fordel vært litt mer konsentrert i finish.

 

Barolo Serralunga 2001 Giovanni Rosso, Serralunga

Bjørnebær med snev av søt vanilje på nesen. Ganske drikkevennlig og tilgjengelig (og dette er tross alt Serralunga….). Veldig bærpreget smak også og brukbar lengde men kanskje litt “løs i fisken”.

 

Barolo 2001 Massolino, Serralunga

Sursøt, litt jordlig nese med markert tjære. God frukt, men synes å mangle litt bitt i finish. God bærfrukt og snev av anis i smaken, også noe merkbar eik. Men også litt volatil og ikke helt ren, husker ikke denne slik fra tidligere prøver. Lett kontroversiell flaske. Fin lengde.

 

Barolo Prapo 2001 Schiavenza, Serralunga 

Snev av sjokolade og tjære her. Mørk vin og dyp og en anelse mineralsk også på nesen.  Snev av anis, ganske kompleks og tannisk. Mye struktur her, men den flotte frukten gjør den likevel godt drikkbar.  Fin vin.

 

Barolo Lazzarito 2001 Fontanafredda Serralunga

Veldig mørk vin med uttalte kirsebær og deilig, lett sødmefyllt frukt. Moderne stil men balansen holder fint. Kirsebær, bjørnebær også på smak og fine syrer i finish. Litt veik i strukturen kanskje, men fin eleganse. Litt enkel og endimensjonal kanskje, men veldig forførende.

 

Barolo San Giovanni 2001 Alessandria, Monforte

Fine nese med snev av noe mineralsk, bjørnebær og tjære. Tett og fin på smaken med fin syresnert i finish og svarte bær.  Kanskje ørlite varm og alkoholisk i stilen og litt plump i finish, men fin lengde.

 

Barolo Cascina Francia 2001 G Conterno, Monforte

Lekker og elegant nese med overvekt av bringebær og jordbær, lysere i farge også. Svært friskt og sursøtt grep på munnhulen. Snev av toffee, og en elegant og lang finish som preges av en flott balanse og lekker bærfrukt. Drikker godt til tross for det åpenbare potensialet. Sexy.

Bergens eldste vinklubb