Piemonte 17.10.2004

Av Odd Rydland
[Skrevet 23.11.2004 ???]

Colline Novaresi Nebbiolo 2000, Dessilani
Myk frukt med fint grep i munnhulen, tørr og fast. Smak med preg av syltede frukter og kirsebær. Veldig tiltalende fruktstruktur. God vin til prisen-

Agamium Colline Novaresi 2002, Cantalupo
Lys vin. Nydelig nese med snev av skogbunn. Litt bitter smak, ørlite hul midtsmak (ikke overraskende årgangen tatt i betraktning).  Dårlig konsentrasjon og ikke all verdens til vin.

Caramino 2000, Dessilani
Dyp rubin vin med floral nese med snev av trøfler, tydelig understøttet av eik. Fin balanse i denne vinen, deilig frukt med mykt anslag i munnen og fint grep baketter i smakskurven. Flotte kirsebærkjerner på smak med bra lengde, flott matvin men kunne kanskje vært litt mer moderat på eikebruken.

Nebbiolo Langhe 2002, Produttori
Fabelaktig nese med sopp og trøler. Fin lengde med gode syrer i avslutning, ganske rik i munnen med bra balanse og frisk avslutning. En riktig bra vin i en vanskelig årgang.

Nebbiolo Langhe 2001, Fontanabianca
Dette er likevel mørkere og mer seriøst med tyngre frukt og mer substans (en flott årgang i Piemonte). Trøfler og florale overtoner her men også innslag av mørke frukter og god substans. Tørr og snerpende, prima matvin, innslag av tjære. Veldig bra og et strålende kjøp til prisen.

Barbaresco 99, Pelissero
Fin og fokusert nese med søte kirsebær og underliggende eik. Rik frukt med brukbare syrer, veldig tørr struktur men godt innpakket i søtlig frukt. Mye eik og sent høstede – i hvert fall godt modne – druer, eiketørrheten skjemmer noe etter min vurdering. Ikke helt min greie. Men en fin vin hvis dette er din greie – eller hvis den går det av seg med noe lagring. Men ville ikke satset sparepengene på det.

Barbaresco 98, Produttori
Mer utviklet nese med snev av trøfler, mer elegant stil. Syrlig med preg av kirsebærsteiner med fin og helhetlig smakskurve og ganske røffe men godt integrerte tanniner. Drikker flott nå og noen år fremover. Mye cru-druer i denne da Produttori ikke produserte Cruene sine i 98.

Barbaresco Sori Burdin 98, Fontanabianca
En kanonvin. Svært mørke frukter på nesen, søtlig men likevel frisk. Og en fabelaktig rik smak med fin frukt som følger på hele veien, særdeles lang. Dette kombineres med en herlig tørr struktur pga en utsøkt balanse.

Barbaresco Sori Burdin 99, Fontanabianca
Snerper mer enn 98, frukten er mindre søtlig, men vinen er også noe løsere i midtsmaken, sitter med en følelse av at dette trenger noe mer tid for å gå seg til, selv om vinen ikke virker å ha den samme overbevisende konsentrasjonen som 98.  Kanskje likevel en mer typeriktig nese med snev av trøfler. Syrligere og ikke så overbevisende strukturert som 98, men likevel en flott vin.  Alt i alt tre meget bra viner fra Fontanabianca, som virkelig overbeviste på denne smakingen.

Barbaresco Montestefano 96, Produttori
Vanligvis en av de Cruene til Produttori som trenger mest tid og som fremstår som mest ”krevende”. Forsiktig nese av kirsebærsteiner og skogbunn/sopp. Elegant og mineralsk/steinete. Særdeles syrlig og tørr, lang ettersmak, trenger enda tid, fortsatt ganske primær i frukten.   

Barbaresco Montestefano 97, Produttori
Mer pågående frukt her, ganske sødmefylt nese. Ganske drikkeklar, lett søtlig frukt i smaken, med veldig godt grep i finishen. Kirsebærsteiner her og, steinete og flott, ganske stor stil, drikker flott nå. Lang.

Barbaresco Montestefano 99, Produttori
Flott floral nese med underlag av trøffel og mineraler. Syrlig og velbalansert smak, veldig primær og med flott lengde, noe kortere enn 97 dog. Dette vil legge på seg med tid.

Barbaresco Ovello 96, Produttori
Vidunderlig vin. Rik, dyp nese, svært floral med mørke, søtlige moreller, herlig velbalansert smak med flott lengde og harmonisk finish. Den kanskje mest ”feminine” av Produttoris Crus.

Barbaresco Ovello 97, Produttori
Relativt søtlig, enkel og ikke veldig lang med smak av noe brent. Har ikke struktur til å takle sødmen. Mener å ha lest ett eller annet sted at Produttori hadde problemer med noen av druepartiene i Ovello i 97 – husker ikke kilden, men uansett; dette er relativt svakt.

Barbaresco Rio Sordo 96, Produttori
God nese med litt sopp og røde bær. Ikke fullt så moden som Ovello 96, heller ikke så floral, men smak av deilige røde bær, med fin lengde og god balanse. Fin fasthet i finishen. En deilig vin.

Barbaresco Rio Sordo 97, Produttori
Litt modning på fargen her, noe kortere og søtere enn 96, men fin frukt i finish og en bra vin om ikke på nivå med 96.

Barbaresco Moccagatta 95, Produttori
Modent. Oser sopp og trøfler med innslag av spillolje, nesten som en moden hvit Graves. God balanse, men mangler trøkket i 96erne over. Tanninene er godt temmet og pakket inn. Markert smak av blåbær. Delig, men kunne godt vært litt lengre i ettersmaken. Men en god vin.

Ingen korkete viner, og ingen viner med den ”over-the-top” buljongtonen som dessverre av og til kommer i moden Nebbiolo hvis den ikke er helt vellykket. Bra og lærerik smaking.

Bergens eldste vinklubb