Bordeaux 2000 30.11.2003

Odd Rydland

Ch de Taillan, Medoc
Tilbakelent, kjølig nese med innslag av solbær, blyant og noe stall. Klassisk. Stram struktur med markerte tanniner, veldig bra vin på dette nivået. Lagringspotensiale.

Ch Coufran
Modnere og varmere i stilen, ganske jordlig. Moderate tanniner, mer syrlig, men virker også noe mindre konsentrert enn Taillan, denne vinen har en høy andel Merlot. Ørlite vanilje, deilig, men litt plump. Tilgjengelig nå.

Ch Potensac
Nese med mørke bær, fin konsentrasjon, noe fruktsødme og bra tanniner. Fin eleganse, bra lengde og moderat eikebruk. Bra vin.

Ch Malescasses
Flott vin med mye frukt, moderate tanniner med fin balanse. Kunne ønsket meg litt større lengde i smaken, men fine bærtoner her. Klassisk og snerpete Bordeauxfinish, fin klasse over denne vinen.

Ch Cantemerle
Ganske tilgjengelig nese, mangler noe frukt, en anelse hul. Søt og fin i anslaget, men litt kort og skuffende. Et slott som gjorde mye bra i for eksempel 88 og 89 , men som skuffer her.

Ch Sociando-Mallet
Dette er andre greier. Utrolig stilig duft med stor, sødmefylt frukt, og vinen har fin bitterhet og lengde i finish, men kunne kanskje vært litt tørrere i finishen? Utrolig stilig St Julien-duft, men frukten er kanskje litt monoton/endimensjonal?

Ch Fourcas-Hosten
Snev av toastet eik her. Men også stor mørk frukt med snev av lett bitter sjokolade. God konsentrasjon og lengde, fin snerp i finish og bra balanse, men eika trenger å gå seg noe inni denne vinen. Kanskje om 5-7 år?

Ch Branaire Ducru
Mer elegant nese her. Dette er bra, fin frukt og mindre sødme, med Ganske modne tanniner. Elegant og lett floral med innslag av lær, klassisk og velbalansert St Julien.

Ch Dauzac
Noe kort i frukten og noe eik på nesa. Tørrer ganske ut og tanninene fremstår som tøffe i forhold til frukten. Dette har trolig ikke balanse til å holde, veldig rustikt det hele og lite av Margaux-appelasjonens klassiske eleganse. Litt luft hjelper på frukten, men eika er heftig. Skjønner ikke den gode mottagelsen denne vinen fikk i enkelte aviser.

Ch Giscous
Dette er svært bra. Beskjeden eikebruk, nydelig frukt og fin underliggende struktur. Deilig anslag i munnen, flott lengde. Delikat kraftpakke i en lett floral og meget overbevisende stil. Fine tanniner og veldig kommunetypisk Margaux.

Dom Chevalier 1999
Som en trøst for at vi ikke fikk fatt i 2000 hadde vi tatt med oss den meget omtalte og omsatte 99-årgangen. Steinete og mineralsk i stilen, med røde, sursøte bær. Nydelig anslag og balanse i munnen, også her sursøt og elegant. Syrlig finish, ikke ultrakonsentrert, men denne forfølger et annet stilideal, dessuten er dette 99. Eleganse er hovedinntrykket, lett antydning av sjokolade.

La Fleur Maillet
Dyp og moden frukt, fine rød bær med delikat anslag i munnen. Innbydende og lett jordlig, men med et klart inntrykk av at denne er noe strammere enn tidligere, men ikke noe utpreget lagringsprosjekt. Ikke veldig lang, men ingen ubalanse her. Tørr og stram, fine tanniner og deilig frukt med moderat eikebruk. Flott vin.

Petite-Eglise
2-vinen til Eglise-Clinet. Flott frukt med kirsebærkjerner, meget bra. Fine syrer, og mye strammere enn da jeg prøvde den for ett år siden. Fortjener noe lagring. Mye stoff, nydelig vin med markert steinfrukt. Pomerolene overbeviser.

La Dominique
Heftig eikebruk både på nese og smak. Toast, men meget flott fruktkonsentrasjon, og bra balanse mot syre og tanniner. Men innslag av kaffelikør (Tia Maria=) og eiketørrhet på finish. Mangelr totalt m elegansen til Chevalier. Hvis eika integreres, og det vil trolig ta mye tid, kan dette bli bra, men tørrheten i balansen får meg til å tvile. Synd.

 

Bergens eldste vinklubb