Toscana 99 15.11.2003

Av Odd Rydland
[15.11.2003]

Regionen har fra 1995 til 1999 vært velsignet med gode årganger. Spesielt 1997 har vært tiljublet i amerikansk vinpresse som ”vintage of the century”. Etter undertegnedes mening er det her i en viss grad mange amerikaneres tradisjonelle preferanser som slår igjennom, og jeg mener det er mye som tyder på at 1999 er den virkelig store årgangen fra denne perioden, med ganske stramme viner, med strålende syrestruktur, ganske kjølig frukt (men høy fruktintensitet) og høy typisitet og terroirtransparens. Godt lagringspotensiale er det også i mange disse vinene. Mange av de enklere Chiantiene fra denne årgangen er nå ute av listene, men det er fortsatt et godt utvalg av Riservaer og spesialcuveer ute og går, flere av de vinene vi skal smakte stammet fra polets septemberslipp.

Flight 1

Fattoria de Felsina Chianti Classico
Fin , dyp nese med preg av jord, lær og mørke bær.Flotte syrer i finsihen med fin balanse mot frukt og tanniner.Elegant og velbalansert. Flott standardchianti i en sursøt stil.

Castello Querceto Chianti Classico Riserva
Lettere både i nese og smak til tross for at det er en Riserva. Ikke voldsomt konsentrert og tørrer litt ut. Bitter finish, styr unna. En gedigen skuffelse.

Flight 2

Castello Vicchiomaggio Chianti Classico Petri Riserva
Fin og velbalansert vin. Deilig sursøt nese med beskjeden eikebruk. Fine syrer og kjølig kjernefrukt i en lang, fruktdrevet finish. Fin steinfrukt. Flott struktur.

Castello di Verrazano Chianti Classico Riserva
Dypere og mindre umiddelbar nese, trenger tid. Veldig kirsebær og mineralitet i frukten. Steinete i finish med ørlite bittertouch. Fin lengde og flott balanse i en lett jordlig stil. Deilig og forførende vin.

Villa Cafaggio Chianti Classico Riserva
Søtlig nese med snev av eik. Svær og syrlig i munnen men jeg er ikke overbevist av balansen i denne vinen. Henger ikke helt i hop i finish og mangler nerve. Søtlig eik, nei jeg er fortsatt ingen Cafaggio fan. 

Selvapiana Chianti Rufina Bucherciale
Konsentrert vin med heftig dose eik som vil gå seg inn i vinen om 5-6 år. Strålende munnfølelse, fokusert og fyldig, fint attakk og storslått syredrevet finish. Kjerner og sursøte kirsebær i en litt rustikk stil.

Flight 3

Villa Cafaggio San Martino
Et godt sprang opp fra Riservaen, men noe litt daft i syrene her og. Men g\bra lengde, og i en litt søtlig stil her og. Fin, lang og velbalansert frukt med sursøtt preg, men vel søt etter min smak, noe trang i skjæret enda. En fin vin, selv om jeg personlig liker den litt mer jordlige stilen..

Castello di Brolio Chianti Classic, Ricasoli
Lett vin med delikat sursøt smak, men som mangler litt konsentrasjon og lengde. Noe bitter i finish pga at frukten ikke følger helt opp. Sursøt i en litt søtlig retning, moderne stil. Ganske umiddelbar og lett mineralsk, men mangler litt intensitet.

Fonterutoli Chianti Classico Riserva
Veldig bra og intens, dyp nese, uhyre tiltalende frukt med kjølige, søte kirsebær, fruktsteiner og en touch av mandler. Finishen er strålende med frukt hele veien.

Flight 4

Vino Nobile de Montepulciano Asinone, Poliziano
Mye eik her. Tøff og tilknappet i stilen, fruktdrevet vin, med tydelig eik i nesen. Men strålende frukt og eiketanniner i finish. Litt tørr, og er ikke 100% sikker på om denne flaska er helt bra, snev av kork? Men uansett vil den trenge tid for å integrere eika.

Vino Nobile de Montepulciano Vigno del Nocio, Podere Boscarelli
Nydelig vin. Umiddelbar nese med plommete frukt, mineraler og lær. Strålende sursøt munnfølelse med modne, lange tanniner. Flott balanse mellom sødme og tørrhet, tradisjonell stil.

Flight 5

Vermiglio, Costi Constanti
Innledningsvis litt lukket nese, med innslag av plommete frukt og jordlige undertoner. Brunelloaktig med innslag av tobakk. Litt urter på smak, nydelig balanse, konsentrert, med fin avbalansert sødme med tobakk og bark. Ganske utviklet i stilen, innsmigrende vin utsøkt balanse. Klassisk.

Vigorello, Agr San Felice
Litt støvete og stram i stilen, med snev av stall og veldig nmørke bær (bjørnebær?). Sinnsykt tannisk og svart. Fatbruk godt integrert, men denne krever tid.  En flott Bordeaux-klone. En del eik som den tåler bra. Kanskje noe tørr i finish – vil det bli problemer med å lagre dette så lenge som det trenger? 

Flaccianello della Pieve, Fontodi
Veldig mørk nese med krekling og hyllebær. Kompleks nese, med flott munnfølelse, og strålende lengde og balanse. Harmonisk og ganske drikkeklar vin, med deileig frukt, men kanskje litt snill stil, kunne ønske meg litt mer intensitet a la Ceparello. Veldig bra, og ikke nødvendig å lagre på

Til slutt en vertikal av min referansevin for området – en vertikal som dessverre ble litt amputert ved at 99-eren var korket! Den er imidertid smakt før og smaksnotatet lagt inn her.

Flight 6

Cepparello 98, Isole e Olena
Klokkeklar nese, røde bær, mineraler og diskret eik. Kompleks nese med innslag av lær og meget intens frukt i munnen. Intens og lang finish. I en noe skranglete årgang slår denne knock-out på de fleste fra den langt bedre 99-årgangen.

Ceparello 99, Isole e Olena
Korket. Her følger notat fra 17.10.02. Smakingens suverene ener. Fabelaktig sursøt duft med undertoner av eukalyptus, rent, rikt og velbalansert. Smaken følger på med en utrolig konsentrert og steinete kirsebærfrukt med en fabelaktig, velbalansert og lang avslutning. Litt Montille i stilen for de som har burgunderreferanser. Den beste Cepparello jeg har smakt, og en av de beste Toscanere også.

Ceparello 00, Isole e Olena
Mer merkbar eik her. Røde bær og mineraler, men ikke heklt den samme syra som for eksempel 98. Utrolig intens frukt, men ørlite snill i syrene for en Ceparello. Fine tanniner, denne vinen trenger å gå av seg hvalpefettet. Igjen får jeg burgunderassosiasjoner, en utrolig intensitet i en forførende innpakning, Toscanas Musigny?

Bergens eldste vinklubb