Chianti – Ceparello og Bucherciale 04.12.2004

Av Odd Rydland
[Skrevet 20.03.2005 ???]

Smakingen var bygd opp rundt en vertikal av Cepparello fra Isole e Olena i Classico-området, samt enkeltvinmarksvinen Bucherciale fra Selvapiana i Rufina.

Christopher Moestue var med på smakingen og hadde sjenerøst stilt en del av vinene til rådighet, resten var supplert fra klubbmedlemmers kjellere. En del av faktaopplysningene her er mine notater fra Christophers innledning, eventuelle feil tar jeg fullt og helt på min kappe!

Bucherciale er fra en vinmark på 7 ha med hovedsakelig gamle stokker fra 1968. Marken har god eksponering med kalk/leire og en del stein i jordsmonnet og er den bestmodnende av Selvapianas marker. Det høstes vanligvis i oktober, Sangiovese er en sentmodnende variant. Det vinifiseres i stål i 3-4 uker ved maks 30 grader, deretter 18 mnd fatlagring på grovt sett 1/3 ny eik. Ingen filtrering/klaring, og en årsproduksjon på 25.000 – 30.000 flasker.

Cepparello er basert på utvelgelse av druer fra gode marker i gode år.  Ganske høyliggende, 400 m, og de fleste markene er beplantet på 50-60 tallet som gradvis fornyes med høyere plantetetthet og bedre kloner. Det vinifiseres også her i stor grad i rustfritt stål, overpumping er det slutt med og det fermenters fra 2000 i åpne trekar med noe varmere og kortere maserasjon enn Selvapiana, typisk nå 18-21 dager, selv om det tidligere var noe lengre. Fatbruk omtrent som Selvapiana, men dog med et lite innslag amerikansk eik. Ingen filtrering/klaring her heller.

Cepparello 1988, Isole e Olena
Fullmoden og åpen. Perfekt moden, velbalansert, enda bra med frukt. Delikat, men fint bitt av steinfrukt med innslag av bjørnebær og krekling, noe mer rustikk enn senere årganger? Kjølig og elegant, og fortsatt stram i stilen.

Chianti Rufina Bucherciale Riserva 1988, Selvapiana
Oksydert, innslag av sopp. Synd. Se notater på denne andre steder på hjemmesiden, den er smakt flere ganger. 

Cepparello 1990, Isole e Olena
Svær og lett søtlig vin med innslag av eik. Har mistet frukt og litt innslag av ull, dette har tippet over, oksydering ganske tydelig.

Il Poggio 1990, Monsanto
Også en anelse oksydert (?) og noe kort. Søtlig, med innslag av svisker og paprika, med ett i overkant preg av treverk. Dårlig balanse, forfallet på Monsanto var vel begynt på dette tidspunktet om jeg har fortstått det rett, dette er ikke i nærheten av hva 85eren for eksempel var.

En dårlig start på smakingen!!!!

Selvapiana Chianti Rufina Bucherciale Riserva 1993
Kjølig årgang og en strålende vin med innslag av edelt treverk og sopp/skogsbunn, men enda en god del primærfrukt igjen. Fin syrlighet og god, velbalansert lengde. Se også notater på denne andre steder på hjemmesiden, den er smakt flere ganger.

Brunello de Montalcino 1993, Poggio de Sotto
Sursøt med god konsentrasjon men noe falmende frukt. Kortere enn foregående vin, en tidlig Poggio de Sotto på enda ganske unge vinstokker. Lett plommete og søtlig, men frukten tørker ut og denne er nok noe over middagshøyden. 

Chianti Rufina Bucherciale Riserva 1994, Selvapiana
En kjølig og problematisk årgang med våt høst. Men en god vin, fin, moden Sangiovese i en rustikk, lett jordlig stil med innslag av jordbunn. Helt på topp, men uten å stå i fare for å ramle sammen, nobelt treverk og kjølig frukt.

Cepparello 1995, Isole e Olena
Igjen en noe vanskelig årgang med ujevn modning. Men fin konsentrasjon i denne vinen, god frukt og fine syrer i en lett jordlig stil. Fruktsteiner i finish, god lengde og moden vin.

Chianti Classico Rancia 1995, Felsina
Rik og fast frukt. Svært syrlig, fortsatt med noe innslag av eik, også lette tobakkstoner med fine syrer og tanniner med begynnende modning i finish, harmonisk vin men fortsatt noe uferdig og kantete i stilen. Trenger noe mer tid.

Chianti Rufina Bucherciale Riserva 1995, Selvapiana
Svært elegant vin, kjølig frukt med innslag av kirsebærsteiner, men mangler litt av nerven og syrligheten til 96eren, også litt kortere enn denne. Steinete bærfrukter, på topp nå med fine, modne tanniner, bra vin.

Cepparello 1996. Isole e Olena
Lett soppreg og ganske myk i anslaget. Mye syrer, men de er godt pakket inn i frukt, ganske modne tanniner, muligens litt lett i konsentrasjonen, men syrlig og relativt stram. God vin.

Chianti Rufina Bucherciale Riserva 1996, Selvapiana
Ultraelegant vin, kjølig og lang. Syrlig med friske, rene kirsebær. Mineralsk med flott lengde, foretrekker nok denne fremfor Cepparello i denne årgangen!

Cepparello 1997, Isole e Olena
En årgang med frost om våren, lav avkastning og generelt rik, varm frukt. Som ung var denne lovlig varm i stilen med anslag av eik med kokos, se notat annet sted på siden. En veldig mørk og lett parfymert vin fortsatt, kjøttfull men en atypisk Sangiovese etter min vurdering. Strammere nå enn for 2-3 år siden, men fortsatt en noe plump Cepparello og ikke etter min smak.

Chianti Rufina Riserva 1997, Selvapiana
Dette er en blend av toppcruene til Selvapiana, avkastningen var så lav dette året at man besluttet å ikke vinifiere Bucherciale separat. Visstnok litt Cabernet og Merlot i denne. Rik frukt, igjen i en svært kjølig stil for årgangen (Rufinas høyde er nok bra i slike år), innledningsvis litt kålpreg som blåser av etter hvert. Elegant vin med fin balanse, kirsebærsteiner dominerer duften.

Cepparello 1998, Isole e Olena
Lysere enn Cepparello 99, og kjøligere i stilen også (99 var et år med varm høst). Nydelig og elegant nese, svært stram i munnen, tannisk og noe å tygge på. Veldig klassisk, mørke moreller, ren med floralt preg og mye mørke bær. Syrlig og klassisk med god balanse og utmerket lengde, men tanninene trenger noen år til.

Chianti Rufina Bucherciale Riserva 1998, Selvapiana
Mørkere i frukten, og stor, tett kirsebærfrukt i nesen, også innslag av eksotiske tresorter. Enda fast strukturen, en flott matvin som har svelgt unna eika veldig godt. Relativt rustikk stil, ganske tørr i finish, men den flotte frukten berger balansen.

Cepparello 1999, Isole e Olena
Kompakt og noe lukket nese. Meget kompakte, sursøte fruktkjerner i munnen. Svært syrlig med markerte fruktsteiner og urter i munnen. Elegant vin med relativt bløte tanniner som allerede fremstår som godt integrert. Drikker bra med stor lengde, selv om denne vinen er seriøst for ung enda.

Chianti Rufina Bucherciale Riserva 1999, Selvapiana
Noe åpnere enn Cepparello, og eika som var svært markert for ett par år siden begynner nå å bli godt integrert selv om den er merkbar enda. Mørke kirsebær med innslag av kjøtt og sopp, en ganske forskjellig vin fra Cepparello 99. Svær vin med mye tanniner som åpenbart fortsatt trenger mye tid.

Cepparello 2000, Isole e Olena
Flott vin med mørke skogsbær og jord, noe eik og ganske mineralsk og steinete. Rik frukt med innslag av svarte plommer, bra syre og lengde og ikke så plump som sist jeg smakte den. Mangler litt konsentrasjon og drikker også bra nå. Bra vin, men ingen stor Cepparelo.

Bergens eldste vinklubb