Alsace 27.11.2005

Av Odd Rydland

16 deltagere på det som – tror jeg – kanskje er den beste Vitis-smakingen av hvitvin i hvert fall de siste 6-7 år! Jeg fikk meg i hvert fall et nyttårsforsett på denne smakingen; gjett hva det er? Nok sagt – og bare min mening  – her er notatene:

Riesling Ecailleres 1996, Leon Beyer
Duft av møllkuler, fersken og mineraler. Veldig gul og litt emmen i frukten med snev av kaffe og malt, denne er nok en anelse oksydert.

Riesling Ecailleres 1995, Leon Beyer
Innledningsvis litt vanskelig å tolke, Beyer lager viner i en klassisk stram stil som trenger tid, og denne vinen var blant de som virkelig utviklet seg ut over kvelden for de som er så heldige å ha nok glass med seg. Sødmefyllt frukt med innslag av syrlige drops; en aning møllkuler her også med et lett innslag av petroleum. I munnen voldsomme syrer, meget stram før den får luftet seg skikkelig, noe omdiskutert vin men den trenger sannsynligvis bare mye tid.

Riesling Cuvée des Comtes d.Eguisheim 1997, Leon Beyer
Svært furunål på nesen med innslag av grønne epleskall. Syrlig og lang med frisk eplesyrlighet, den rike 97-årgangen passer kanskje den knappe Beyerstilen godt? Deilig vin, også denne utvikler seg godt etter som den får luftet seg.

Riesling Cuvée Frederic Emile 2000, Trimbach
Nydelig nese av furunåler, mineraler og tropisk frukt. Rik og relativt tilgjengelig frukt (for en ung Frederic Emile) med tett kjerne. Noe innslag av en røyk- og flintpreget mineralitet: relativt viskøs stil, lang. Veldig flott.

Riesling Cuvée Frederic Emile 1999, Trimbach
Mer tilbakeholden nese, men samme aromaspekter som foregående. Utrolig velbalansert vin med flott lengde og pågående syrer, fortsatt ung og mager men med masse stoff for videre utvikling. Har blitt rikere enn sist den ble smakt hvor vinen var nærmest anemisk; dette kommer til å bli stort med 6-8 år til.

Riesling Cuvée Frederic Emile 1998, Trimbach
Varmere stil igjen med karakteristiske furunåler på duft, men også et ørlite anslag av botrytis. Noe løs i strukturen og en anelse fet i anslaget, god men litt problematisk vin. Slutter kanskje litt brått, vil dette lagre som Frederic Emile skal? Men det som er der er nydelig, innslag av syltet appelsinskall.

Riesling Cuvée Frederic Emile 1997, Trimbach
Lett mintpreg (furunåler?) med innslag av solbær. Ren og velbalansert vin, deilig. Men ikke den som fikk mest oppmerksomhet fra meg, derfor dette korte notatet.

Riesling Cuvée Frederic Emile 1996, Trimbach
Furunål og trøfler på nesen og særdeles syrlig i munnen. Går til mat nå, men trenger atskillig mer tid for å nytes på egen hånd, veldig konsentrasjon. Svært bra.

Riesling Clos St. Hune 1999, Trimbach
Dette er et ekstra gir i forhold til de flotte Frederic Emilene som vi har smakt. Særdeles konsentrert lengde, kjølig frukt med uovertruffen transparens og konsentrasjon på samme tid. Svært lang, nesten vektløs finish med innslag av anis og appelsinskall. Enorme men likevel finslige syrer. En monumental vin.

Riesling Schlossberg II 1997, Weinbach
Nydelige gule epler på nesen. Litt lett og enkel i munnen, men bra underliggende konsentrasjon. Elegant og lett stil i en varm årgang, fine syrer, trenger mer tid

Riesling Schlossberg Cuvee Catherine 1997, Weinbach
Vesentlig mer mineralsk og røykpreget (høstet senere enn foregående vin). Voldsom frukt, lang og rik vin med innslag av ferskt  brød som i en Pinotpreget champagne. Strålende.

Riesling Schlossberg II 1993, Weinbach
Røyk og mineraler, lagringen av denne har skrellet av fettet. Ligner en del på foregående vin, men med mørke, bærpregete og lett maltede aromaer i en deilig syrlig innpakning og igjen med overbevisende lengde. Bringebær og solbær i ettersmak. Igjen en strålende vin.

Riesling Hengst 2001, Barmes-Buecher
Kjølig ren frukt med noe sødme, strålende lengde. Flott vin, men ble litt overskygget av de påfølgende vinene.

Riesling Brand 2002, Boxler
Røykaktige mineraler med strålende friske syrer, nydelig frisk og syrlig frukt. Epler med ørlite honning. Utrolig fokusert og lang finish, ultramineralsk. Begynner friskt og bredt og fokuserer i en praktfull lang avslutning,

Riesling Sommerberg Vielles Vignes 2002, Boxler
Rik og sødmefull frukt, lett tropiske aromaer. Ikke fullt så mineralsk som Brand. Igjen særdeles lang med praktfulle syrer og herlig balanse, noe restsødme og trenger tid for å gå denne inn. Veldig Zind-Humbrecht lignende stil på disse Boxlervinene  – men til hyggeligere priser.

Riesling Brand Vendange Tardive 1989, Zind-Humbrecht
Mye sødme enda. Lett botrytisert med innslag av honning og rosiner. Likevel utrolig frisk og mineralsk i finish. Lang, men likevel noe enklere og slappere enn den neste:

Riesling Clos Häuserer Premier Trie Vendange Tardive 1989, Zind-Humbrecht
Noe mer botrytis og honning her. Utrolig innsmigrende frukt med enormt konsentrerte aromaer. Nesten evigvarende lengde. Flott balanse. Strålende.

Riesling Clos Windsbuhl Selection de Grain Nobles 1989, Zind-Humbrecht
Intens søt og rosinpreget med en pågående, røykpreget mineralitet. Sødmen balanseres perfekt av den strålende syren. Herlig.

 

Bergens eldste vinklubb