Riesling fra Rhein 06.06.2004

Av Odd Rydland

Riesling Kabinett Trocken 2003, Leitz (Rheingau)
Lett tropisk, nesten østerriksk i stilen. Veldig fine syrer (jeg har nettopp kommet tilbake fra bla et kort besøk i Mosel og syrene ser i hovedsak ikke ut til å være det helt store problemet i Tyskland 2003, i motsetning til hva man gjerne skulle tro – men selvsagt er det både regionale og produsentmessige forskjeller), og bra lengde. Veldig fruktig stil til å være Rheingau.

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Spätlese Trocken 2002, Leitz (Rheingau)
Elegant nese med snev av mango og mineraler. Fin balanse med innslag av våt stein. Mango i finish i en lett og transparent stil med lekende syrer og fin balanse. Lang og syrlig avslutning.

Kallstadter Saumagen Riesling Spætlese Trocken 2001, Koehler-Ruprecht  (Rheinpfalz)
Dette er i en helt annen stil, området har mye kalkstein i vinmarkene og Koehler-Ruprecht lager viner med mer fatbruk (ikke nye fat) med lang gjæringstid og lang tid på bunnfallet, viner som trenger lagring og som gjerne stilistisk er mer etter burgunderidealer.  Kraft, struktur og mineralitet er ønskete kvaliteter mer enn primærfrukt og vinene trenger tid for å vise sin karakter. Tekstur og dybde er typiske egenskaper

Denne vinen har dyp mineralitet og rik nese med lite primærfrukt og noe bitterhet, trolig pga bunnfallskontakten. Veldig konsentrert, trenger lagring, i likhet med Koehler-Ruprecht sine øvrige viner i denne smakingen en særpreget vin – utvilsomt en meget bra vin men den må vurderes på en annen måte, dvs ut fra andre kriterier, enn de øvrige.

Kallstadter Steinacker Riesling Kabinett Halbtrocken 2001, Koehler-Ruprecht (Rheinpfalz)
Lite primærfrukt her og, mye fruktsteiner og mineralsk med anslag av hvit sjokolade. Rik, men likevel stram, med tydelig struktur og spennende innslag av tørkete frukter. Spesiell.

Riesling Spætlese Trocken 2001, Schl Johannisberg (Rheingau)
Den historiske referanseprodusenten (og lokaliteten) i Rheingau, som vel i likhet med særdeles mange produsenter i dette tidligere referanseområdet har slitt med å leve opp til fordums renomme. Men eiendommen ser sakte men sikkert ut til å få sving på sakene, selv om den nok ikke kan leve opp til nivået på nyere stjerner som Breuer og Leitz. Tiden får vise, dette er imidlertid nydelig Riesling primærfrukt med noe fersken, og med knallsyrer men likevel fin balanse. Noe grapefrukt i finish, klassisk og mineralsk Gau-stil.

Riesling Trocken Gaisbohl 2001 Burklin-Wolf  (Rheinpfalz)
Litt uren, særlig på smak. Litt uryddig og ufokusert på finish, dette var ikke helt min greie.

Riesling Trocken Bøhlig PC 2001 Burklin-Wolf  (Rheinpfalz)
Denne er vesentlig bedre. Veldig fine syrer med innslag av kandiserte frukter på smak og også et lett krydret preg på nesen. Litt begynnende petroleum. Trenger nok enda noen år på langs. Bra konsentrasjon og lengde. Litt enkel og søtlig i stilen.

Rauenthaler Nonnenberg Riesling 2001 G Breuer (Rheingau)
Veldig ung og klart uutviklet med ørlite snev av banan- og sitrusdrops på nesen. Veldig god lengde og en fin underliggende mineralitet som savnes i 97-utgaven av samme vin. En anelse plump kanskje i forhold til Schlossbergene som jeg synes har mer eleganse.  Nonnenberg 2001 fremstår som en mellomting mellom magerheten i 98eren og rikheten i 97erne som følger.

Rudesheimer Berg Schlossberg Riesling 1997, G Breuer (Rheingau)
Mer petroleum og einerbær her. Syltede sitrusskall. Også einebær og eukalyptusdrops i slutten av smakskurven, flott lengde. Fin balanse og harmoni. Deilig.

Rauenthal Nonnenberg Riesling 1997, G Breuer (Rheingau)
Merkbart tyngre i stilen enn Schlossberg 97, ikke så finslige syrer i finish, igjen en noe plumpere vin, mangler også den fine balansen i Nonnenberg 2001

Rudesheimer Berg Schlossberg Riesling 1998, G Breuer (Rheingau)
Klart mindre utviklet enn 97-eren, litt lett kanskje og utpreget mineralsk. Ren og glassklar stil uten det voldsomme preget i Schlossberg 97, en deilig vin.

Kallstadter Saumagen Riesling Auslese 1991 Koehler-Ruprecht  (Rheinpfalz)
Mektig og tung nese med innslag av kandiserte frukter. Den særpregede Koehler-Ruprecht stilen blir veldig tydelig i en smaking som dette. Søte og syrlige fruktsteiner i smak med utmerket lengde, innslag av syrlige aprikoser. Mangler kanskje litt i lengden, og vinen er en anelse reduktiv i smaken.

Erbacher Michelmark Riesling Auslese 1990, Freiherr zu Knyphausen (Rheingau)
En relativt enkel vin i en stor årgang. Ørlite toffee på nesen, rik og fyldig i strukturen med ørlite ”firne”/petroleum og furunål på smak. Fin, avbalansert sødme med honning og lyse rosiner, men ikke klissete. Litt løs i midtsmaken, men likevel en deilig vin.

Kallstadter Saumagen Riesling Spætlese 2002 Koehler-Ruprecht  (Rheinpfalz)
Mer frukt i denne enn i de tørre/halvtørre 2001-erne fra Koehler-Ruprecht. Delikate tropiske frukter med tydelig innslag av hermetisk ananas. Nydelig balanse med uttrykt ananas også på smak. Kunne nok gjerne vært litt mer syrlig.

Riesling Spætlese 2001, Schloss Johannisberg (Rheingau)
Fin balanse her, ganske finslig i stilen og spiller på en fin avbalansert syre/sødme balanse. Syrlige fruktsteiner og litt lett kanskje, ren og fin men kunne trengt litt mer konsentrasjon, bra lengde dog.

Haardter Burgergarten Riesling Spætlese 2001, Muller-Catoir  (Rheinpfalz)
Ganske søt, litt rosinaktig. Rik, svær stil, kanskje vel mye enkel sukkersødme i finish. Dette er veldig ungt, men selv hensyntatt dette skuffer denne vinen likevel.

Dalsheimer Hubacker Riesling Spætlese 2003, Keller (Rheinhessen)
Keller og Gunderloch er vel de absolutte topprodusentene i Rheinhessen, selv om Dalsheim kanskje ikke kan sies å være en like flott lokasjon som det berømte Rotes Hang langs Rhinens vestbredd. Sinnsykt flott nese, velbalansert og kompleks. Også her med preg av hermetisk ananas med lekende syrer, viner er likevel foreløpig litt enkel og litt endimensjonal søt, trenger mer tid. Svært lovende

Haardter Burgergarten Riesling Auslese 1997, Muller Catoir (Rheinpfalz)
En svær vin igjen, med innslag av sylteagurk. Lav i syre, søt og mangler litt finesse og kompleksitet. Lett å like men dette holder ikke helt. Pfalz synes jeg skuffer i denne smakingen, med unntak for Koehler-Ruprechtvinene som er så spesielle at de vel må vurderes på en annen måte enn de øvrige, og hvor det var svært delte meninger om vinstilen i forsamlingen (selv om Koehler-Ruprecht i enda større grad enn mange av de øvrige vinene vel trenger særdeles lang lagring).

Nachenheim Rothenberg Riesling Auslese 2002, Gunderloch (Rheinhessen)
Disse vinene befinner seg i det berømte ”Rotes Hang” langs Rhinen. Produsenten bedriver håndarbeid med håndplukking og lave utbytter, og det vises: Veldig konsentrert, kompleks og velbalansert vin, flotte syrer med strålende lengde og fin friskhet i finish. En av kveldens absolutt beste.

Nachenheim Rothenberg Riesling Goldkapsel Auslese 2002, Gunderloch (Rheinhessen)
Hakket dypere og mer intens nese her. En eventyrlig vin med fremragende lengde og kompleksitet, honning og mineraler i bøttevis. Hva dette kan bli til om 20 år kan man bare fable om…

Bergens eldste vinklubb