Rieslinglandskamp I 21.09.2003

Av Odd Rydland
Rieslinglandskamp

Smakingen var lagt opp lagt opp med tørre Rieslinger fra de tre dominerende Rieslingområdene – skal vi konkludere må vi kanskje si at produsentsignaturenen dominerte vel så mye som de nasjonale særprgene, at de tyske vinene var en enorm positiv overraskelse, og at at Alsace har en jobb å gjøre for å henge på. Men for all del, basert på 5 viner fra hvert land  kan det i like stor grad være utvalget av produsenter og årganger som er bestemmende for konklusjonen. Totalt sett en rekke strålende viner og en smaking av topp kvalitet.

Flight 1:

Selbach-Oster  Sonnenuhr Riesling Spætlese Trocken 2001
Glassklar og lett, blekgrønn farge, nydelig ren Rieslingnese med epler og mineraler. Ørlite restsødme her og merkbar fruktsødme.Litt grapefrukt og tydelig Granny Smith på smaken, delikat balanse i finish med deilige syrer. Litt sitronskall og fin lengde. Deilig og elegant vin.

Riesling St Hippolyte  99, Deiss
Mer utviklet Rieslingduft her med innslag av petroleum, merkbart tyngre på labben. Farge mot det gule. Noe restsødme og fin, delikat bitterhet i finish. Men ikke veldig ren og heller ikke særlig elegant, litt klumpete stil og noe løs i strukturen, men fin lengde. Ikke helt etter min smak dette.

Riesling Zøbinger Heiligenstein 2000 Brundlmayer
Gylden og klar. Snev av grapefrukt på nesen. Stor fylde i munne med ganske bitende syrer, noe pære i finish. Flott lengde og frukt hele veien. Kompakt fruktkjerne med noe fersken også. Mangler litt på elegansen kanskje.

Flight 2

Trimbach Frederic Emile 99
Smal og stram på nesen med innslag av sitrus. Mineralsk og steinete med innslag av sitrondrops. Ultrasyrlig med smal og steinete smak også, lukket og ungt. Raffinert finish, men trolig noe mindre konsentrert enn de øvrige i denne flighten. Ørlite petroleum og svært tørr. Krevende vin som trenger tid for å folde seg ut.

Nigl Privat 2001
Rik, kompakt og ørlite tropisk og eksotisk nese. Enorme syrer her og utrolig kompakt fruktkjerne som pakker syrene inn i en lang finish innslag av grapefrukt, fruktsteiner og mango/fersken. En strålende vin – men kanskje litt for opulent og rå nå.

G Breuer Nonnenberg 1999
Ultralegant nese med røyk og flint samt innslag av sitrus. Super konsentrasjon i munnen, slank og elegant smak med snev av epler og undertoner av honning. Stram, men noe mer sødme i frukten enn Frederic Emile. Kankje min favoritt i denne flighten.

Flight 3

Prager Riesling Klaus  Smaragd 2000
Litt uren flaskeduft innledningsvis, men når dette etter hvert blåser av avslører dette en lett tropisk nese, klart varmest i stilen i denne flighten. Litt ferskenaktig med fin intensitet og litt grapeaktig bitterhet i finish. Ørlite kandisert frukt, typisk for årgangen (?). Mineralske undertoner, typisk for vinmarken. Flott konsentrasjon, vil bli strammere og mer mineralsk med noe mer lagring.

Altenberg VV 1999 Anne Marie Schmitt
Folk som kjenner denne vinen godt stillte spørsmålstegn ved om denne flasken var korrekt. Mine inntrykk: Lukket og tilbakeholden, steinete i stilen, likevel intens nese med innslag av grønne epler og sitrus, men også litt anispreget duft, pussig.. Mineralsk med litt nektarinaktig bitterhet og fin lengde i finish. Men og litt slapp både i smak og i syrene i finish, noe som menes å være ukorrekt.

G Breuer Berg Schlossberg 1999
Mer petroleum enn de andre to i flighten. Rik og intens, meget konsentrert frukt med litt sødme og ørlite snev av fruktdrops. Flintpreget i stilen til tross for dette, flott nerve og underliggende konsentrasjon, men med lavere syrer enn Breuers Nonneberg, som overbeviser mer. Men dette er også en flott vin.

Flight 4

Burklin-Wolf Riesling Trocken Gaisbohl 2001
Lysest i flighten. Delikat nese med innslag av ferske hveteboller. Finslig og delikat, avbalansert med litt mango/fersken i finish, nydelig balanse. Elegant vin med klart druepreg av muskatdruer, mango og sitronskall i finish. Flott vin, fine syrer, men ikke ultrakonsentrert.

Hochrain Riesling Smaragd 2001, Hirzberger
Større stil, gylden i fargen. Rik nese, og stor stil i munnen også. Veldige syrer, men i en stram fruktpakke som ikke er så opulent og tropisk som ofte ellers i Wachau. Lime med innslag av sukat. Den mest konsentrerte i denne flighten. Meget bra.

Muenchberg 2000 Ostertag
Litt eksotiske krydder og ørlite petroleum. Elegant, men mangler litt konsentrasjon i munnen.

Flott duft og smak preget av fersken, god vin i en rund stil, nesten litt botrytisert. Noe lav syre (?), og en utrolig flott duft. Er dette noe å lagre på ? – dette er deilig nå.

Flight 5

Prager RS Wachstum Bodenstein 2001
En uhyre mineralsk, konsentrert og syrlig bølle av en vin. Grapefrukt og stein på nesen og superb lengde. Kveldens mest konsentrerte og trolig også lengste vin så langt. Rik og pågående frukt med noe varme undertoner. Imponerende, men trenger tid for å utvikle eleganse og balanse.

Johannisberg Riesling Spætlese Trocken 2001
Ren frukt med ørlite petroleumsinnslag. Fin konsentrasjon og utrolig syrlig, velbalansert og delegant avslutning. Flint, røyk og mineraler, kjølig og intenst. Elegant og strålende. Vi hadde denne vinen på vårens blindsmaking hvor den også strålte.

Weinbach Cuvee St Catherine l’inedit  1999
Kveldens mest spesielle vin. Meget intens nese med innslag av honning, petroleum og aprikos. Nesten Vendange Tardive aktig i munnen med aprikos og snev av botrytis, viskøs med ørlite restsødme. Men også et syremonster med enorm lengde – når denne får strammet seg opp om en 10 –15 år……!

Bergens eldste vinklubb