Toscana ??.05.1996

Av Pål Holst

Det er en sjeldenhet at Vitis Bergensis henter inn eksterne foredragsholdere til arrangementer, men til Toscana smakingen hadde vi hentet inn Vinforumredaktør Arne Ronold, MW.

Ronold holdt en fin og informativ innledning hvor hans snakket om historikk, om italiensk vinlov, om Sangiovesedruen, om tradisjonalister og modernister. Han formidlet flere viktige prinsipielle forhold som for eksempel om smaksforskjellene mellom viner fra de enkelte distrikter i Toscana.
Om karakteristikken på Sangiovesedruen ble følgende sagt:

Lyse viner med aromaer av kirsebær, morell, plomme, sviske, nøtter, trevirke og noen ganger jordlige. Syrlig og stram smak.
Distriktsvis ble forskjellene formidlet slik (fra nord mot syd):

Chianti Ruffina: Kirsebær, høy syre.

Chianti Classico (nord): Moreller, plomme.

Chianti Classico (midtre): Mer sødme i frukten.

Chianti Classico (syd): Søtlig, tobakk.

Montepulciano: Sviske.

Montalcino: Strukturerte, jordlige.

Vinene

Vitis Sangiovese
Grei, enkel Sangiovese med innslag av kirsebær og høy. Smak med mye yre og lite stuffing gir vinen et nærmest surt helhetsinntrykk. 67 p.

Chianti Riserva 1990, Querciabella
Av Ronold kåret til flightens beste. Farge med en del modenhet. Dyp søtlig plomme og morellfrukt. Frisk syrerik smak med bra frukt og en del tannin. Ren og behagelig vin. 85 p.

Chianti Riserva Il Poggio 1990, Monsanto
Ganske moden, brunlig farge. Stram duft av kirsebær og noe sviske. Tørt inntrykk. Hint av maling. Stram frukt, mye syre og tannin. Bra lengde, men meget tørr. Il Poggio fra tidlig 80-tall var bedre. 84 p.

Chianti Riserva Il Picchio 1990, Castello di Querceto
Min favoritt i flighten. Rødbrun med middels dybde. Duft av kirsebær, mandler og hasselnøtter. Anstrøk av fat, men helt under kontroll. Frisk åpen fruktig smak med god balanse og behagelige syrer. En del tretanniner i ettersmak, 86 p.

Chianti Riserva 1990, Berardenga
Ny flight. Dypere, yngre farge enn de foregående. Sørlig duft med innslag av plomme og tobakk. Kirsebærene er ikke så tydelige. Velbalansert fruktig smak med flott syrestruktur og behagelig tørrhet. Kjempebra vin som tydelig viser tobakkpreget som Ronold fortalte om innledningsvis. 90 p.

Chianti Riserva Rancia 1990, Berardenga
Meget dyp og tett farge. Dyp duft av kirsebær, trevirke, lakris og hint av kaffe. tett fruktig smak som er stram og velstrukturert. Lang som bare det. Dette er en av kveldens favoritter for meg. 95 p.

Chianti Riserva Vigna del Sorbo 1990, Fontodi
(10% Cabernet Sauvignon + bruk av barrique (små eikefat)). Dyp blåbrun farge. Ren kirsebærpreget nese. Delikat og kompleks. Intens fruktighet og hint av solbær. Konsentrert fruktig smak med tydelig syre og tørr avslutning. Smakskurve med svung. Fontodi viser sin styrke. 92 p.

Flaccianello 1991, Fontodi
Ny flight. 100% Sangiovese. Meget dyp farge med blålig kant. ren flott duft av kirsebær, tobakk og fat. Nydelig. Velstrukturert, spenstig smak som er stram og syrerik. Søtlig fruktkjerne. Superb vin i vanskelig årgang. 91 p.

Cepparello 1990, Isole e Olena
Ikke så dyp som Flaccianello. Søtlig flott nese med innslag av kirsebær, fat og krekling. Hint av tobakk. Fruktig åpen introduksjon men etter hvert med pågående syrlighet og tannin. Stram finish med flott lengde. God vin. 87 p.

La Pergole Torte 1990, Montevertine
Middels til dyp farge med hint av brunt. Stram, mørk, søtlig duft. med innslag av kirsebær, fat og nellik. Konsentrert, søtlig smak med god utfyllende frukt og spenstig syrlighet. Meget lang. Flott vin. 88 p.

Chianti Montesodi 1990, Frescobaldi
Ganske dyp ungdommelig farge. Rik duft med innslag av Cabernet. Fruktsyrlig og søtlig. Åpen, balansert smak med overtydelig eikebruk. Ikke spesielt imponerende. 81 p.

Chianti Montesodi 1985, Frescobaldi
Dyp farge med tydelig innslag av brunt. Søtlig frisk duft av krisebær og noe solbær. Fatsødme. Hint av kaffe og karamell. Ganske raffinert, behagelig smak full av fruktsyre. Lang. vesentlig bedre enn 90-årgangen.

Chianti Ruffina Riserva 1990, Selvapiana
Ganske dyp farge med noe brunt i kanten. Dyp, ren duft av kirsebær og touch av bitter mandel. Ren fruktig og syrerik smak. Overbevisende Ruffina-stil. Pågående syrestruktur. Frisk, smal og meget lang. En av kveldens absolutte favoritter. 94 p.

Chianti Ruffina Riserva Bucerchiale 1990, Selvapiana
Dyp ungdommelig farge. Ren, kraftfull duft av krisebær. Pågående fruktig, syrerik smak. Rik og velstrukturert. Man merker eik i avslutningen. Bra med tanniner, men ikke sjenerende. Flott, men jeg foretrekker kanskje Riserva 1990. 93 p.

Chianti Ruffina Riserva Bucerchiale 1986, Selvapiana
Moden farge med dyp rubinrød kjerne. Duft av krisebær, urter, høy og lyst trevirke. Frisk syrerik balansert smak som er virkelig deilig å drikke. God lengde. En indikasjon på hvordan disse vinene blir når de modnes. 89 p.

Chianti Ruffina Riserva 1967, Selvapiana
Utrolig, moden farge. I starten flott eterisk nese. Kaffe og trevirke. Meget moden smak med overtydelig syrlighet og bitterhet. mer morsomt enn godt. 80 p.

Bergens eldste vinklubb