Riesling fra Rheinhessen – 28.08.2011

Flight 1

 1.1 Wagner-Stempel Riesling Trocken 2007
Frisk mineralsk nese, floral. Klar sødme i munnen, sydfrukt, middels syre. OK, men ikke kompleks.

1.2  Kühling-Gillot  Quintera Riesling Trocken 2007
Litt dropsaktig nese. Mindre frisk? Litt emmen, ufrisk i munnen. Lav syre?

1.3 Freiherr Heyl zu Herrnsheim Riesling Trocken 2007
Intens grønn farge. Floral og mineralsk nese. Jasmin? Fin sødme og syre. Frisk, klassisk rieslingstil. Tapte seg litt når temperaturen steg.

1.4 Keller Riesling Trocken 2008
Litt eple på nesen. I munnen grei syre, kanskje noe mindre sødme enn de andre vinene? Stilen er litt annerledes. Er det vinmaker eller årgang?

Oppsummering av flighten: Alle er ganske enkle viner. Pris 145-170kr.

Flight 2  

2.1 Keller Riesling von der Fels 2007 (13%)
Litt søt nese. En litt bøt vin, mye sødme i munnen, tilsynelatende lav syre.  Ettersmaken er lang. Var litt skuff, men tror kanskje den bare trenger mer lagring.

2.2 Wagner-Stempel Siefersheim Riesling vom Porphyr 2007
Flott vin. Herlig frisk i munnen, fin syre. Litt bitter ettersmak?

2.3 Kuhling-Gillot Nierstein Riesling 2006
Svak mineralsk nese. Søtlig, lite syre og litt emmen. Produsentkloen er klar, selv om det er to forskjellige årganger.

2.4 Wittmann Westhofener Riesling Trocken «S» 2007
Mineralsk nese. Frisk og syrlig. Virker ung, med eple og sitrus i smaksbildet. Tror dette blir bra. Løp og kjøp.

Oppsummering av flighten: Stor variasjon. Mulig å kjenne en viss produsentklo hos Kuhling-Gillot og Wagner-Stempel, uten at noen var spesielt begeistret for den første. Pris 190-240kr.

Flight 3  

3.1 Kuhling-Gillot Nierstein Oelberg Riesling Trocken 2006 13,5%
Svak nese, floral. Noe friskere i munnen, middels syre, men fortsatt denne litt bitre ettersmaken. Alkoholbitt.

3.2 Freiherr Heyl zu Herrnsheim  Nierstein Pettental Riesling Trocken 2006 13%
Lukket nese. Lukket i munnen også, sydfrukt. Litt tung. Skjuler sødmen syren?

3.3 Freiherr Heyl zu Herrnsheim  Nierstein Pettental Riesling Spätlese Trocken 2004 13%
Noe samme preg som forrige vin. Det er noe nesten tyggbart, stofflig over disse vinene.  Tror ikke jeg ville kjøpt noen av disse vinene.

Oppsummering av flighten: OK flight.. Kuhling-Gillot overbeviser fortsatt ikke. Freiherr er vesentlig bedre i følge de fleste. Pris 270-330kr.

Flight 4

4.1 Wagner-Stempel Siefersheim Heerkretz 2008 12,5%
Lys, klar grønn farge. Deilig duft på nesen. Flott, frisk og syrlig i munnen.  Drikker godt nå, men tåler sikkert lagring. (2009 skal være tilgjengelig på polet nå. Kjøp?)

4.2 Wagner-Stempel Siefersheim Heerkretz 2007 13%
Litt dypere farge, men nesen er mer lukket. Smaken er som forrige vin, men ikke samme friskhet.  Imponerende vin, men jeg tror den trenger tid. Utvikler seg i glasset. Er det årgangspreget?

4.3 Wagner-Stempel Siefersheim Heerkretz 2005 13%
Klar petroleumsduft på nesen. Var dårlig kork, så kanskje vinen er litt raskere utviklet? (Mulig flaskevariasjon?) I munnen mer sødme, mindre syre. Krydder preg.

Jeg synes Wagner-Stempel overbeviser. Noe variasjon på vinene, men svært bra laget uansett årgang. Jeg foretrakk 2008-årgangen, men de fleste var nok mest begeistret for 2007.

Oppsummering av flighten: Flott flight. Wagner-Stempels klo er mulig å kjenne. Pris ca. 350kr.

Flight 5  

5.1 Wittmann Westhofen Morstein Riesling GG 2007 13%
Mineralsk nese. Flott frukt og sødme. Fin syre og lang ettersmak. God intensitet.  Dette er bra.

5.2 Wittmann Westhofen Morstein Riesling GG Trocken 2006 13%
Ganske lukket nese, mineralsk. Stilig frukt, frisk syre, sødme og lang ettersmak. Begynnende petroleum i ettersmaken. Kanskje litt kantete?

Oppsummering av flighten: Dette var flott. Wittman overbeviste. Økologisk / biodynamisk produsent. Også hans rimelige riesling var flott. I tillegg har han en nydelig Silvaner til ca. 150kr. Kjøp. Pris ca. 400kr for disse to vinene..

Flight 6  

6.1 Wittmann Westhofen Morstein Riesling GG Trocken 2009 13,5%
Dette var godt. Alkoholen er tydelig, men tror det vil forsvinne når vinen får 3-5 år på seg. Alt er der, men nå er det enda ikke integrert. Verdt å kjøpe.

6.2 Keller Westhofener Absterde Riesling GG 2009
Og dette er enda bedre. Utrolig munnfølelse, nesten perfekt. ikke mulig å få tak i lenger

På disse to siste flightene var det ikke aktuelt å spytte lenger. Dette var supre viner og bare å nyte.

Oppsummering av flighten: Dette var bare flott. Pris ca. 400kr for Wittman.

——————————————————————————————————

Oppsummering årganger:
Er alt gode årganger etter hvert? Påstand at de dårligste årgangene på 2000-tallet er på høyde med de beste på 90-tallet? Kombinasjon av bedre arbeid i vinmarkene og bedre vinmakingsteknikker?

2006: Er en vanskelig årgang.
2007: Kanksje den beste årgangen på 2000-tallet?
2008: Er også en vanskelig årgang, men strålende for de produsentene som plukket svært seint?
2009: Er en varm årgang.
2010: Virker svært lovende.

Annen informasjon:

Keller: Hvit etikett på viner laget med innkjøpte druer, gul etikett på viner med druer fra egne vinmarker.

Pfalz tåler 13-14%, men med unntakk av de siste vinene, så synes det ikke som Hessen-vinene gjør det samme.a

En liten, avsluttende kommentar:

Jeg fikk med meg noen rester av Wittmann-vinene og fikk smakt dem noen dager senere. De var fortsatt utrolig flotte. Folk som hadde fått med seg Kuhling-Gillot-viner rapporterte at de hadde åpnet seg positivt med lufting, så kanskje var dommen her litt for hard.

Én kommentar til “Riesling fra Rheinhessen – 28.08.2011”

 1. Jeg ledet smakingen, og var delvis litt lite konsentrert på notatskriving, men inntrykkene mine avviker en del fra Jans på en del punkter. Jeg tar bare for meg der jeg avvek mest, selv om jeg også totalt sett var mer positiv.

  Det var jeg som fikk med meg Kuhling-Gillot vinene fra 2006 hjem. De skilte seg systematisk ut som dårligere enn andre og sammenlignbare viner på smakingen, så jeg ville teste dette over litt tid. De blomstret med noen dager som slanter i kjøleskapet. De endte opp som fokuserte, mineralske og uvant komplekse tørre Rieslinger. Servert blindt ville jeg tippet topp-produsenter som Keller og von Buhl fra gode årganger. Det er jo bare en påminning om hvor begrenset et bilde man får av viner selv på en smaking der vi kan konsentrere oss om vinene over litt tid – og ikke som proffe vinjournalister som ofte får maks et halvt minutt med hver – inklusive notatskriving.

  3.3 var jeg mye mer positiv til enn Jan. «Klar, lekker og frisk. Sitter noe utrolig i munnen, og ettersmaken slutter aldri.»

  De tre siste flightene er jeg stort sett enig i Jans totalvurderinger.

  Vi har de siste årene smakt oss gjennom Nahe, Rheingau, Pfalz og nå Hessen, og forsøkt å velge de beste produsentene. Det er jeg som har ledet disse smakingene, så jeg har jo investert litt av mitt rykte i det også. Men jeg tør likevel påstå at totalinntrykket er svært positivt, men at Rheingau var en liten skuffelse.

  Det som har skjedd på 2000-tallet i Tyskland er at Nahe, Pfalz og Hessen har «tatt igjen» og delvis gått forbi Rheingau. Mosel med sidedaler har jo sin styrke på viner med restsødme, men også her kommer særlig Nahe etter. Dönnhoffs Spätleser er jo helt superbe. På tørr vin er det Pfalz og Hessen for min del, og også Nahe.

  Nahe har jeg vært litt forbeholden til de siste par årene siden jeg syntes GG’ene til Dönnhoff skuffet litt med tiden. Men etter at jeg opplevde at 2005-årgangen begynte å stramme seg til og bli mer kompleks, har jeg kommet til at det bare var tid som trengtes. Mosbachers viner fra 2004 begynner nå å blomstre. Kuhling-Gillots 2006 ere trengte noen dager som slanter i kjøleskapet på å nå formtoppen.

  Konklusjon: vi er fremdeles i prøvefasen her med lagring og utvikling. Noen produsenter man satte sin lit til for noen år siden (Breuer og Leitz i ‘Gau, for eksempel) har skuffet etter tid i kjelleren. Andre lover svært bra. Jeg har så langt satset på Dönnhoff, Schäfer-Fröhlich, Weil, Wittmann, Keller, og Mosbacher. Absolutt mest på siste, selv om Keller har overbevist stort i det siste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb