Alsace 07.06.2009

Av Odd Rydland

Alsacesmaking 7 juni:

Anne-Marie Schmitt:

Riesling Altenberg de Bergbieten Vielles Vignes 2006

Brukbar frukt men mangler noe tetthet og har en lett bittert preg i en lett kantete og uharmonisk stil. Mineralsk, syrlig og ren, men frukten sliter og går i retning av rabarbra. Ikke noe enkelt år for vinmakerne i Alsace dette nei.

 

Riesling Altenberg de Bergbieten Vielles Vignes 1999

Forbausende ung og med nedtonet petroleumspreg. Fint fokus og lengde, og vesentlig mer konsentrert enn 06, dog et lett metallisk islett i ettersmak. Fin vin.

 

Riesling Altenberg de Bergbieten 1996

Undertoner av honning og aprikos på nesen. Frisk og primærpreget enda, fint grep i munnen og ren og pen. Flott.

 

Josmeyer:

Riesling Hengst 2004

Frisk mineralsk riesling med innslag av gule frukter og vanilje på nesen. Vel avstemte syrer og friskhet med fin balanse i munnen og god lengde. Ung og litt enkel i frukten enda.

 

Riesling Hengst 2001

Mer utviklet frukt her med undertoner av solbær og vegetalt preg, større i munnen også med markert solbærpreg også på smak. Mer intens enn 2004.

 

Riesling Hengst 1996

Her er det sekundæraromaer med innslag av multer og trøffelolje, kanskje litt overraskende? Syrlig og særdeles fokusert med stor kompleksitet og lengde. Rik og oljete med snev av litchi og aprikos. Virker å være på topp. Super vin. Holder utrolig godt i glasset.

 

Ostertag:

Riesling Muenchberg 2002

Snev av rabarbra med restsødme på smak. Typisk årgangsfedme, ble servert litt kjølig, og det trenger den. Litt rabarbrakompott på smak, bra vin men langt fra Josmeyer, men kanskje heller ikke den enkleste årgangen? Ganske delikat til tross for en oljete struktur, og med varme blir den trolig lett emmen.

 

Riesling Muenchberg 1999

Korket.

 

Trimbach:

Riesling Cuvée Frederic Emile 2004

Gir lite på nesen og langt mindre tilgjengelig enn Josmeyers 04. På tok for ung. Meget kjølig stil, syrlig frukt med grønne epler. Meget lovende men kom igjen om 10 år…..

 

Riesling Cuvée Frederic Emile 2002

Rikere stil, åpenbart varmere frukt men likevel kjølig og syrlig. Delikat og veldrikkende, fint fokus og lengde men selvsagt fortsatt primær.

 

Riesling Cuvée Frederic Emile 2000

Frukt mer i retning av modne, gule frukter, men gir likevel lite. Et lite malingtouch,  med snev av aprikoser. Dette er jeg usikker på, og også sterkt delte oppfatninger i forsamlingen.

 

Riesling Cuvée Frederic Emile 1997

Denne begynner å ligne på moden – kanskje. Flott eplepreget med friske syrer tross årgangen. Litt gule frukter, et fint touch av litchi og noen utviklede aromaer (ost?). Frisk og veldig overbevisende for årgangen. Konsistent husstil.

 

Boxler:

Riesling Brand 2004

En veldig tilgjengelig 04 sammenlignet med Frederic Emile. Igjen et snev av noe solbæraktig med flott grep i munnen og veldig bra lengde. Alle tre Boxlervinene er relativt gule på farge. Mye syrer og litt fruktskallbitterhet. Jeg likte dette veldig bra, noen var skeptiske til balansen i denne vinen.

 

Riesling Sommerberg 2004

Noe mer sødmefylt enn Brand, rik tekstur med mineralitet (møllkuler) og kompleks frukt. Litt restsødme og noe mer lukket enn Brand. Svært bra.

 

Riesling Sommerberg L31D 2002

Rik og kompleks frukt, tett og fin med noe sødme, friske syrer og fin balanse. Lang og mineralsk, godt jobbet i denne relativt varme årgangen.

 

Zind-Humbrecht:

Riesling Thann 2001

Veldig syrlig og ung vin. Stramt og fokusert, trenger tid, stram i skjæret. Mye mineralitet, krevende vin som fortsatt trenger mye tid. Svært lovende.

 

Riesling Brand 2002

Her er det godt med restsødme balansert med flotte syrer og god mineralitet. Aprikoskompott på smak. Veldig årgangstypisk noe som jeg ofte synes Z-H får godt frem.

 

Riesling Clos Windsbuhl 2001

Ganske tilknappet vin, snev av rosiner og flint/røyk. Rik struktur i munnen, ganske tørr, veldig grep og fasthet, men veldig ungt…..Overbevisende flight synes jeg, men Z-H viner trenger alltid lengre tid enn en umiddelbart skulle tro for å blomstre.

 

Vendange Tardive:

Riesling Schlossberg Vendange Tardive 2001, Weinbach – fra halvflaske

Snadder. Rosin og honning, lett botrytisert med flotte balanserende syrer. Veldig kremete tekstur, med innslag av fløte og honning. Nydelig og frisk dessertvin.

 

Riesling Muenchberg Vendange Tardive 1997, Ostertag

Korket. Ostertag igjen…..

 

Bergens eldste vinklubb