Domaine Leroy vs Domaine Romanèe Conti 21.04.96

Domaine Leroy vs Domaine Romanèe Conti (21.04.96)

Samtlige av de 12 fremmøtte til burgundersmakingen den 21.4.96, visste at dette kom til å bli noe ekstraordinært.

Spenningen knyttet seg ikke til bare hvilken produsent som skulle vise seg å være best, men også til det å drikke viner som er ansett for å være verdens beste røde burgundere. I denne divisjonen må alle vinene, fra 1988 – 1991-årgangen, regnes for å være unge, noe alle skulle få merke. Selv 1989-årgangen, som for de fleste andre produsenters vedkommende nå er meget tilgjengelig, viste seg å være et godt stykke unna toppen når det gjaldt modenhet.

En av deltagerne som drev med vinsmaking også på 60-tallet serverte mot slutten av smakingen en meget interessant kommentar. Disse burgunderne kan i kraft og intensitet minne om viner fra tidlig på 60-tallet. Videre syntes han at vinene på 70-tallet etter hvert ble tynnere og mer pregløse. Vi er her ved kjernen av Burgunds renessanse. Det er nemlig igjen på moten å plante ut bedre, mindre produktive kloniinger av Pinot Noir-druen. DRC og spesielt Domaine Leroyer foregangsprodusenter i så måte.

Først ble det servert en Dujac-vin for å belyse standarden på de kommende vinene. Dujac er regnet for å være en meget seriøs produsent (dog ikke av meg).

Vinene:

Dujac Clos de la Roche 1988
Moden, ganske lys farge. Moden åpen duft av brunt sukker, eik og søt gammel damesvette(!)
Smaken er meget let tog amngler konsentrasjon. Vinene tenderer til det vandige og er relativt kort. En solid skuffelse, og umatelig langt fra de andre i kvalitet.

Samtlig av DRC og Leroy-vinene ble servert samtidig.

DRC La Tache 1988
Nydelig fløyelsaktig farge med middels dybde. Litt lukket nese, men likevel nydelig. Kaffe, jordbær og krydder, men samtidig har den et litt «stilkete» preg. Smaken er fast, syredominert og smal. Avslutter med en stram tørrhet, men god lengde. En meget god vin, men likevel den svakeste i serien på 8 viner.

Leroy Romanée St Vivant 1988
Bærer slektskap med La Tache 1988 i det også denne har et visst «stilkete» preg. Samtidg er den noe dypere i aromabildet. Fargen er også dypere med et hint av orange i kanten. Kompleks og frisk i duften med preg av mørke bær og urte r. Stram smak med dyp frukt og tydelig og veldefinert syrestruktur. Ikke så tørr som La Tache. Stor lengde. 1-0 til Leroy.

DRC Romanée St Vivant 1989
Noe modenhet kan spores i fargen. Jevn fløyelsaktig og middels dybde. Kompleks forførende DRC-nese. Jordbær, bringebær, kaffe og eik med animalske undertoner. I smaken viser den seg som den klart mest drikkevennlige av alle. Myk med gyngende stil. Flotte syrer og bra lengde.

Leroy Vosne Romanée 1er Cru Beaux Mont 1989
Dypest i fargen til nå og virker samtidig yngst. Søtlig rik duft med innslag av jordbær og krydder. Svakt jordlig og hint av lakris og anis. Utfyllende samk med flott dybde. Konsentrert og ungdommelig men samtidig ørlite kortere enn de øvrige sju. Jevnt 1989-løp. Fremdeles 1-0 til Leroy.

DRC La Tache 1990
Utrolig dyp og ungdommelig farge. Dette er noe helt annet enn normalt. Kraftfull, dyp, kompakt duft, røk, tjære og toast mmed kjerne av jordbær og rips. Smaksmessig en voluminøs vin med stor konsentrasjon. Stram, tett og tørr stil med enn vedvarende ettersmak.
En utrolig flott vin, som for meg ble kveldens beste.

Leroy Romanée St Vivant 1990
Meget dyp og ungdommelig farge. Dypest av samtlige. Duft med innslag av kirsebær, kanel, tørkede urter og eik. Smaken er rik, syrerik og nærmest mager i sin stramhet. En utrolig stilig burgunder som for meg ble kveldens nest beste. Det jevner seg ut. Hittil dødt løp.

DRC La Tache 1991
Noe lysere enn 1990’en. Annerledes duft av smørmalt, rips, jordbær, toast og røk samt en deileig grønn touch. Myk gyngende smak i intro i smak med behagelig syre. Strammer seg opp utover smakskurven og avslutter med tydelig tanninstruktur. Overbevisende lengde. Kveldens nr 4.

Leroy Romanée St Vivant 1991
Dyp flott ungdommelig farge. Herlig nese som er mørk og dyp. Assosiasjoner om kirsebær, jordbær og eik. Også her et hint av grønt. Konsentrert fast smak med tydelig syrestruktur og superb balanse. Tørr lang ettersmak. Nydelig vin og kveldens 3. Beste.


Konklusjon:
Etter finalen står det 1-0 til Leroy. Det må kalles jevnt. Jeg gjør oppmerksom på at det var udelt oppfatning av rekkefølgen i teten, men det virket som om de fleste holdt 1990-ene og 1991-vinene som de beste, dog med varierende innbyrdes rekkefølge og favoritter.

Denne smakingen har satt standard for hvordan rød burgunder kan smake.

Bergens eldste vinklubb