Bordeaux smaking 22.11.2009

Av Odd Rydland

Smaksnotater Bordeauxsmaking Søndag 22. november 2009

Som arrangør med ansvar for flaskehåndtering, styring av diskusjon osv ble det dårlig tid til å skrive, og når notatene mine nå i tillegg er utskrevet såpass lang tid i etterkant blir de svært knappe. Det er bare å beklage, men det var en morsom, og ikke minst ganske lærerik, smaking. En del ødelagte viner, heldigvis er polet greie med returer.

Ch Louviere blanc 1995

Svært elegant og lettbent vin med snev av eplekjerner. Syrlig og frisk mineralitet, lang, med flotte syrer. Elegant og kompleks.

Couhins-Lurton blanc 1995

Oksydert.

 

Ch Louviere blanc 1998

Litt rikere i stilen enn 95, ung vin med markerte grønne epler, men mangler noe av spensten til 95. Gress og snev av honning, fortsatt ung. Spennende.

 

Ch Mercier 1998

Markant solbær på nesen, moden i munnen med snev av kjellerduft. Velbalansert, litt lett, men fin vin for hva den er.

 

Ch Mercier Cuvee Prestige 2004

Syrlig og fast, med tydelig fatpreg og snev av tørre tanniner. For ung, lovende vin, men vil dette tørke inn før den når toppen? Jeg bare spør, har ikke mye erfaring med disse med alder.

 

Ch Mercier 2005

Fast, ung og tannisk. Trenger luft og har preg av svarte hagebær og solbær. Ganske mineralsk/steinente, snev av fat. Lovende dette.

 

Ch Bonnet 1988 magnum

Besnærende nese. Totalt oppløste tanniner, må drikkes (selvsagt) nå. Men gir et forbausende fint blikk inn i hva moden Bordeaux kan by på av struktur og aromaspekter.

 

Ch Bonnet 1989 magnum

Mer substans i denne, jeg vil ikke si den har mye å gå på, men litt rikere fruktstuffing med tydeligere bærfrukt enn 88 har denne. Godt dette for oss med slike tilbøyeligheter, og langt i fra bare kuriøst.

 

Ch Louviere rouge 1989

Kork.

 

Dom Chevalier rouge 1989

Kjølig nese til 89 å være. Fortsatt ung, besnærende flott smak, meget lang. Fine røde hagebær med sødmefylt innslag i munnen og et ørlite medisinalt preg.

 

Dom Chevalier rouge 1998

Ørlite eik her, men fin og mineralsk stil, drikker godt nå, frisk, tørr avslutning.

 

Dom Chevalier rouge 1999

Tja. Lovprist av pressen da den kom, men 99 er og blir en problematisk Bordeauxårgang. Mager og lett i stilen og eika er skuffende tydelig. Hva vil skje med dette?

 

Ch La Tour de By 2001

Pen modning med et lite snev av kaffe. Fyldig og svært bra balansert vin i munnen, svart frukt og fruktsteiner/mineraler med god lengde. Kompleks vin med snev av sjokolade, men også lettbent og smidig. For meg er denne klart verdt merprisen på noen få tiere i forhold til Mercier, selv om jeg må innrømme jeg har smakt en flaske i ettertid som jeg kanskje syntes var i overkant plommete og lett plump.

 

Ch Langoa Barton 2001

En av kveldens viner for meg (og jeg gikk prompte på polet og kjøpte meg ett par). Kjølig, elegant og klassisk nese, lett floral med svarte bær og mineraler, og svært lang. Den har klare likheter med foregående vin, men har tydelig mer av alt…..

 

Ch Pontet-Canet 1998

Korket. Det var da svært!

 

Ch Pontet-Canet 2005

Monolittisk og svært ung (selvsagt), merkbar eik, men fin balanse, selv om jeg har en ørliten mistanke om at den kanskje er i overkant ekstrahert. Skrekkelig vanskelig å vurdere ung Bordeaux, jeg tror dette går bra, men….

 

Ch Les Ormes Sorbet 2005

Fin vin, lett søtlig frukt men flotte tanniner, og friskt grep i munnen. At den fremstår som litt kort skyldes nok hovedsakelig selskapet den havnet i. Bra vin.

 

Ch Cantenac Brown 2005

Snev av hagebær og fin balanse, en svært lovende vin med tydelig Margauxkarakter. Lettbent nok til at den ikke trenger 20 år i kjelleren, faktisk forbausende tilnærmelig nå. Dette har det også havnet et par flasker av i min kjeller…

 

Ch Solitude rouge 2005

Litt blek versjon med blåst frukt. Et kommende korkangrep på vei? Jeg har smakt vinen et par ganger før og lagt noen krukker ned i egen kjeller, korrekte flasker skal ikke være slik.

 

Dette ble en meget fin introduksjonssmaking til Bordeaux takket være den gode spredningen i kvalitetsnivåer og alder på vinene og ga et godt inntrykk av hva Bordeaux kan by på. Mye flaskereturer til polet dog.

 

Bergens eldste vinklubb