Toscanasmaking12.04.2002

Av Odd Rydland

Rosso de Montepulciano 2000, Gaviolo
Smakingens eneste vin fra 2000- årgangen, og en forsmak på denne. Pen og ren rødfarge og ren fin nese. Røde frukter med innslag av rips og kirsebærkjerner. Fin smakskurve, ren og sober stil med deilig kjernepreget finish. Dog ganske enkel, men svært vellaget. Drikk nå.

Chianti Classico 99, Isole e Olena
Noe mørkere, og med merkbart tyngre kirsebærfrukt i nesen. Touch av eik, velintegrert, med noe varme i frukten. Friske syrer, tørr, stram finish. Snev av moreller, fin lengde, syrlig. Litt smør og toast med tid i glasset.

Chianti Classico 99, Fonterutoli
Enda mørkere, nesten blå, med merkbar eik. Svær frukt med markante kirsebærtoner og lett jordlig stil. Tydelige tanniner.i finish, ren og pen frukt. Ingen tendenser til overekstraksjon og kokt frukt her. Flotte kirsebær, drikker godt. Deilig tørr finish. Nydelig vin.

Chianti Classico 98, Isole e Olena
Litt lysere enn 99 av samme. Også litt lavere syre, og mer mer uttalt kjernebitterhet. Godt integrert eikebruk.. Lett jordlig stil med lett medisinale undertoner, med snev av sekundæraromaer. Spennende vin, men uten 99erens sexy frukt.

Chianti Classico 98, Volpaia
Ørlite snev av toffee og kandiserte frukter på nesen. Sødmefylt frukt, litt jordbær i tillegg til de klassiske Chianti-kirsebærene, kombinert med høy syre. Tørker godt opp i finish med kjernebitterhet, bra lengde, briljant stil. Fin vin med ørlite animalsk prege og svært høye syrer.

Chianti Classico 98, Felsina
Velintegrert eik. Nydelig duft. Tett frukt, noe varmere enn de andre kanskje, mer ugjennomsiktig stil. Lett bitter og ørlite oksydert preg med snev av tobakk. Litt massiv frukt, deilig, men savner kanskje litt av Volpaias briljans og nerve.

Chianti Classico 98, Castello de Brolio
Produsert av Ricasoli, som også står bak den enklere Brolio i polets standardliste. Kompleks nese med touch av toffee og plommesødme. Svært mørk vin, med mørke bjørnebær. Svært konsentrert vin med meget tett frukt og eik som kler vinen bra. Uhyre tørr og velbalansert smak med overbevisende lengde. Fin fokusert finish. Moderne stil, men med godt integrert eik og substans til betydelig lagring.

Chianti Classico 98, Castella de Ama
Smalere vin enn Ricasoli (Brolio), lysere farge. Litt sky nese, delikat, med søte bær og einer (?). Elegant i munnen, litt mindre trøkk enn Ricasoli i finish, men meget elegant og velbalansert. Klassisk Chianti, lengde og eleganse, dette liker jeg svært godt. Super vin. Jeg liker lettheten og elegansen i denne fremfor Ricasolis trøkk. Uhyre velbalansert og flott smakskurve. En av mine favoritter.

Chianti Classico Riserva 96, Cafaggio
Uhyre syrlig og litt brent i stilen. Merkbar eik på nesen, ikke så mye kirsebær her. Stor stil, hadde forventet en smalere stil i 96. Ørlite plumpt og voldsomt, med noe bitterhet i finish. Mangler noe lengde i finish etter min mening, også litt uelegant. Litt diffus i duft også, virker kanskje litt sliten. Dette overbeviser ikke.

Chianti Classico Riserva Rancia 97, Felsina
Forbausende tilgjengelig. Veldig plommete og ørlite ufokusert smak, noe varme i frukten. Stor frukt med bra syrer, fin nerve men litt søt. Veldig utviklet i en typisk sursøt stil, kanskje ørlite for alkoholisk. Bra vin, men jeg føler meg litt usikker på denne.

Chianti Classico Riserva 97, Fonterutoli
Snev av Cabernetsødme på nesen, merkbare solbær (Chianti appelasjonen tillater nå opp til 15% fremmede druer, men Fonterutoli skal være 100% Sangiovese. Merkelig.). Veldig tilgjengelig og sødmefylt smak, vanskelig å identifisere som Chianti. Tannisk og velstrukturert, lite merkbar eik. Lagringsvin. Imponerende, men litt atypisk.

Chianti Classico 97, Castello de Brolio
Røde bær og bra syrer, noe tanniner, men veldig imøtekommende i munnen. 97-årgangen viser igjen sin tilgjengelige frukt. Fin lengde og lett bitterhet på finish som er ørlite varm og ganske lang. Ørlite brent preg. Ikke så tett og velstrukturert som Fonterutoli 97, ikke samme tanniner heller. Ikke så bra som 98eren etter min mening.

Carmignano 97, Villa Cappezana
Igjen denne varme, lett plommete frukten som kan være typisk for deler av Toscana, men som virker å være spesielt typisk for 97. Stor frukt i munne, men kanskje ikke helt ren? Fine syrer og bra lengde, men frukten følger ikke helt på i finish, fremstår litt ubalansert. Jeg er ikke helt overbevist her.

Vino Nobile de Montepulciano Asinone 97, Poliziano
Mørk farge, dyp nese med snev av eik. Einebær, ren og pen frukt med bjørnebær og kirsebær, men markant underliggende eik. Ambisiøs vin som unngår den litt plommete frukten som mange andre 97ere har (Vino Nobile ligger høyere enn mye av Classico). Mye stuffing under eiken, enormt tannisk. Eiken blåser av etter hvert. Prøv igjen om 5 år? Dette er svært bra.

Chianti Rufina Bucherciale 96, Selvapiana
Nydelig nese, rene og pene kirsebær med snev av utvikling. Veldig kjølig og frisk stil med meget lange syrer. Pussig nok merkbart mer tilgjengelig enn Riservaen under. Kirsebærkjerner med lang og velintegrert finish, snev av sjokolade og eik. Ganske tannisk i finish. Her er det mer å gå på.

Chianti Rufina Riserva 96, Selvapiana
Mer tilbakeholden nese enn ovenstående, tett, kompakt vin med markante tanniner. Nydelige ripsaromaer kommer etter hvert, veldig balansert finish med flott lengde, med sure kirsebær og lett medisinalt tilsnitt. Deilig nese, flott lengde, kort og godt en super vin.

Chianti Classico 96, Badia & Coltibuono
Mer kompakt nese med innslag av moreller. Mer klumpete og ugjennomsiktig enn Selvapiana.. Ganske kjølig frukt (typisk 96) med markante kirsebærkjerner, men mangler litt lengde. Deilig, men ikke helt overbevisende finish. Litt kort i frukten.

Brunello di Montalcino 95, Poggio Antico
Nydelig nese med innslag av tobakkspung og svisker. Plommer, fiken, snev av anis. Kort og godt nydelig, julekrydder. Stor munnfølelse med fin fylde, men er kanskje ørlite kort i finish. Fine syrer og kjølig frukt til Brunello å være, velbalanserte tanniner. Hint av sjokolade, snill stil, men du verden så godt.

Brunello di Montalcino 95, Col d’Orcia
Mer primærfrukt, dypere kirsebær og mer sursøt stil enn Antico. Noe mer merkbar eik, veldig fokusert frukt, fremstår på sett og vis som yngre. Noe lær/stall. Deilig vin dette også, men fremstår kanskje ikke som så erketypisk Brunello? Gode tanniner og en vesentlig mer strukturert stil.

Chianti Rufina Bucherciale 93, Selvapiana
Veldig rent og pent, sursøte kirsebær med utviklete aromaer, snev av anis, lær og tre. Uhyre delikat sursøt smak med fint integrert smakskurve og raffinert avslutning. Delikat, elegant og lett vin.

Brunello di Montalcino Riserva 91, Barbi
Denne nesen trenger tid. Kommer med tid i glasset Meget stram smak med fast struktur pg flotte syrer. Flott lengde med sursøte bær og frisk avslutning. Lite sødme. Lange syrer, frukten følger kanskje ikke 100% opp, sladre om et ikke 100% optimalt år. Fine tanniner i finish. Masse frukt, trearomaer, tradisjonell stil. Denne vinen er i flott utvikling.

Flaccianello 91, Fontodi
Fremstår fortsatt som ganske ung, men med fin kompleksitet og snev av solbær og stall. Ganske mørk med små tendenser til bruning i kantene. Særdeles tett og fin frukt med flott konsentrasjon og smakstrøkk. Ørlite medisinal, med litt cassis også i smaken. Bordeaux-aktig stil til tross for at dette er en 100% Sangiovese. Ganske tannisk vin med flott lengde i finish.

Bergens eldste vinklubb