Cote Rotie, Hermitage og Cornas 01.03.1998

Av Jostein Alme

Årets første smaking samlet fullt hus og god stemning. Noe annet ville vært en skandale. Arrangørene hadde nemlig fått tak i viner fra de aller beste produsentene i Cote Rotie, Hermitage og Cornas, også en del vin helt tilbake til 1984. Det var dermed mulig å få inntrykk av hvordan disse vinene utvikler seg over tid. Smakingen var organisert i 6 horisontale flighter med start i 1994/95 og avslutning med viner fra 1984/85. Høydepunktene var mange, og ikke overraskende var vinene til Chave svært bra, med en eleganse og harmoni som skilte dem ganske klart ut fra resten av vinene. Vinene fra 1995 og 1994 bekreftet at dette er gode årganger i nordlige Rhone, mens 1993-årgangen tydelig viste at dette var et svært vanskelig år. Vinene fra 1991 og 1990 var med noen få unntak svære viner som trenger mye mer tid i kjelleren, mens de eldste vinene fra 1985 var helt på topp nå. Clapes Cornas fra 1984 var på vei ned, men hadde holdt imponerende godt sammen sett i forhold til den elendige årgangen. Alt i alt var det en flott smaking som bekreftet at Rhone-vin på sitt beste kan gi vinopplevelser på absolutt toppnivå.

Flight 1

1.1 Hermitage «La Chapelle» 1994, (P. Jaboulet)
Svært mørk på farge, noe rustikk og kantete vin med et overraskende modent «fjøspreg» på duft i tillegg til en tydelig duft sjokolade og en underliggende massiv fruktkjerne. Helt tydelig meget konsentrert med mye frukt og garvestoffer. Vinen hadde en del bunnfall, og det er mulig den var noe preget av det. Tror kanskje det var en bedre vin enn den fikk vist.

1.2 Hermitage 1994, (G. Chave)
Noe lysere farge enn «La Chapelle», meget kompleks duft med innslag av kamfer, laurbær, blod, fat, og mørke bær. Syrlig, intens og lang avslutning. Flott balanse mellom frukt og syrer. Ren og svært elegant vin. Svært forskjellig stil fra «La Chapelle». Går godt an å drikke i dag, men vil sannsynligvis snart lukke seg, for så å åpne seg igjen om 5 – 10 år.

1.3 Hermitage 1995, (G. Chave)
Veldig lik 1994, men fremstod som en enda mer rik og konsentrert vin med det samme komplekse aromabildet og en strålende syrenerve gjennom hele smakskurven. Selvsagt mindre utviklet enn -94 i dag, men stor enighet om at dette var en flott vin med en lang fremtid. En av kveldens absolutte høydepunkter.

1.4 Cornas 1994, (Chapoutier)
Svært mørk farge, nesten svart. Duft av pepper, laurbær og svarte bær med et litt «medisinalt» preg. Meget rustikk og muligens litt kort vin med tørr finish. Litt dissens om denne. Noen mente det var en meget god vin med godt utviklingspotensiale. Kanskje var den havnet i et noe urettferdig tøft selskap?

Flight 2

2.1 Cote Rotie 1993, (Jamet)
Svakt rødbrun farge, tydelig modning på duft med innslag av blod og hengt kjøtt. Litt grønt preg både på duft og smak som sikkert skyldes den dårlige årgangen. Nokså lett, men balansert og elegant vin med en flott syrlig avslutning. Flightens klart beste vin.

2.2 Cote Rotie 1993, (Guigal)
Mye fat på duft i starten. Etterhvert litt mer frukt, men vinen var preget av grønne tanniner og manglet frukt. Hard og hul vin med tørr finish. Svak vin.

2.3 Hermitage «La Sizeranne» 1993, (Chapoutier)
Tett og mørk farge som på alle Chapoutier-vinene. Kraftig innslag av våt papp på duft i starten. Dette avtok noe i glasset, men det forsvant aldri helt. Svært rustikk og noe ubalansert vin fullstendig dominert av harde, grønne tanniner. Ikke god. Parker ga denne vinen flere-og-nitti poeng i sin tid. Tja. Selv ikke Rudolf Steiners teorier kunne tydeligvis redde vinene i Hermitage i 1993.

Flight 3

3.1 Cote Rotie 1991, (Burgaud)
Blåsvart på farge, massiv munnfølelse med tydelig tett fruktkjerne, veldig lite utviklet med nokså grov tanniner i avslutningen. Voldsom vin som i dag virker ubalansert, men som sikkert går seg til etter noen år i kjelleren.

3.2 Hermitage «La Greal» 1991, (M. Sorrel)
Også denne blåsvart på farge. God duft dominert av svarte bær. Tett, konsentrert og meget ung vin med flott frukt og mye tanniner. Lang avslutning. Bedre balansert enn Burgaud. Meget bra vin.

3.3. Hermitage 1991, (G. Chave)
Lysere på farge enn de to foregående. Begynnende modning med svakt brunlig kant. Utrolig kompleks og forførende duft med innslag av røyk, velhengt kjøtt, urter og bjørnebær. Meget elegant vin med en fantastisk flott syrenerve i avslutningen i likhet med de andre Chave-vinene.

3.4. Hermitage «La Sizeranne» 1991, (Chapoutier)
Mørk vin med svak modning på farge. God vekt i munnen med et karakteristisk krydret pepperaktig preg. Bra vin, men hadde ventet noe mer i et såpass bra år. Chapoutier overbeviste slett ikke i denne smakingen.

Flight 4

4.1 Cote Rotie 1990, (Delas)
Tett farge med brunlig kant. Aromaer dominert av velhengt kjøtt og grønne oliven, i tillegg til et litt oksydert medisinalt preg. Bløt og harmonisk vin med brukbar lengde.

Flight 5

5.1 Cornas 1990, (Chapoutier)
Kveldens første helt modne vin med godt brunlig farge. Bløt og behagelig vin dominert av søtlige trearomaer og «fjøs». Bra lengde, med fin syrlig finish, men tørrer litt ut på slutten. Kveldens mest elegante og beste vin fra Chapoutier.

5.2 Cornas 1990, (A. Clape)
Blåsvart farge, helt uutviklet vin med massiv fruktkjerne og mye tanniner. En anelse rustikk på duft, men veldig bra balanse mellom frukt og tørrstoffer. Den gode balansen gir vinen eleganse til tross for sin massive tekstur. Veldig flott vin med et langt liv foran seg.

5.3 Cornas 1990, (T. Allemande)
Også denne helt blåsvart på farge og fullstendig uten tegn til modning. Mye fat på duft i starten, deretter kommer den tette fruktkjernen frem i aromabildet som domineres av mørke bær, pepper og «medisinskap». Også dette en imponerende og massiv vin som trenger lang lagring, men i dag er den ikke så elegant og velbalansert som Clape.

Flight 6

6.1 Cote Rotie 1985, (Guigal)
Moden farge, nydelig og kompleks duft av grønne oliven, hengt kjøtt og urter. Bløt, elegant og velbalansert vin med flott syrestruktur og god lengde. Denne vinen var helt på topp, og en av kveldens aller beste viner.

6.2 Cornas 1984, (A. Clape)
Moden farge og duft dominert av trearomaer. Mager vin med oksydert preg og svært tørr finish. Vinen var helt klart på vei ned, men årgangen tatt i betraktning er det imponerende at den har holdt så lenge.

6.3 Hermitage 1985, (G. Chave)
Moden brunrød farge, kompleks og besnærende duft av røyk, hengt kjøtt og urter. Også noe bærfrukt igjen på duften. Intens og konsentrert i munnen, med en meget fremtredende syrlighet gjennom hele smakskurven. Enkelte mente den hadde for mye syre. Vinen var helt moden nå, men holdt svært bra i glasset. Kveldens flotteste vin.

Bergens eldste vinklubb