Riesling fra Mosel-Saar-Rüwer 14.09.2008

 

Av Jostein Alme Her er noen inntrykk fra en smakingen av stort sett ung Riesling fra Mosel-Saar-Rüwer holdt i Vitis for noen uker siden. Kun viner med restsødme. Ingen av vinene hadde fått noe særlig med sekundæraromaer, men det var likevel veldig interessant å smake dem. Generelt var nivået meget høyt, lite skuffelser, bortsett fra 2003erne, som slet litt denne kvelden.

Weingut Karthäuserhof

Eitelsbacker Karthäuserhofberg Riesling Kabinett Halbtrocken 2001

Eitelsbacker Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2002

Eitelsbacker Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2001

Eitelsbacker Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 1997

Tydelig husstil her, svært lys farge, veldig klare og rene viner, kjølig fruktighet – grønne epler, sitrus og blomster. Bra mineralitet og et hint av petroleum på den eldste. Det er lekre viner, elegante og friske, men de mangler kanskje litt på kompleksitet. Det blir veldig polert og litt snilt. Jeg synes de mangler litt særpreg. Alle Spätlesene var nokså like, 1997 hadde begynt å få et litt modent preg med hint av petroleum, og var dermed noe mer kompleks enn de to andre. Lagringspotensialet er derimot upåklagelig. Lys farge og primære også etter over 10 år. Jeg har ikke smakt noe eldre enn 1997. Kanskje de bare trenger enda mer tid?

Selbach-Oster

En annen stil her, rikere, dypere farge, frukten går noe mer mot det ”tropiske”, samt et tydelig honningpreg. Men så er vi også i selve Mosel nå, her er det varmere, vinene blir rikere, og Sonnenuhr er indrefileten i Zeltingen. God dybde i begge vinene.

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese* 2002

Strågul farge, lett tropisk, men også et floralt/bæraktig preg som er veldig lekkert. Virker primær, ikke antydning til firne. Mineralitet, mer kompleks duft enn Karthauserhof. Fyldig smak, med flott syrlighet. God.

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese* 1999

Her er det mer noe modning, snev av firne på duften, honning, skifer. Veldig bra duft, kompleks. Fyldig og frisk vin som enda har masse å gå på, selv om den viser noe modning. Flott vin.

Daniel Vollenweider

Daniel Vollenweider er en ny stjerne i Mosel. Han er nokså ung, sveitser, og har tidligere jobbet hos bla Ernie Loosen. På slutten av 90-tallet etablerte han seg med egne vinmarker. Goldgrube er en gammel storhet, høyt klassifisert på 1800-tallet, men utover på 1900-tallet, da arealet av dyrket vinmark i Mosel ble drastisk redusert, gikk også Goldgrube av moten. Vollenweiders første årgang var, så vidt jeg vet 2000, men han har allerede greid å etablere seg som en av de mest etterspurte produsentene i Mosel.

Wolfer Goldgrube Riesling Kabinett 2004

7,5%. Lys farge, litt trang like etter åpning, sødmen merkes, men den har et kjølig preg, grønne epler. skifer og hint av petroleum. Med luft og varme i glasset rikere frukt, mer fersken, aprikostoner, sitrus og mineraler. Klokkeklar duft, og det kjølige preget holder seg. Vinen har tydelig restsødme, men syren i 2004-årgangen utligner dette fint, og gir vinen en flott balanse. Nydelig Kabinett.

Wolfer Goldgrube Riesling Spätlese Feinherb 2003

Her var det langt mer tropisk frukt, litt brent, pussig duft. Rik og søt duft, veldig syrlig, litt knoklete til tross for årgangen. Dårlig balanse her nå. Ikke veldig god denne kvelden. Det hadde den til felles med d andre 2003erne. Er spent på hvordan det vil gå med 2003erne i Mosel.

Wolfer Goldgrube Riesling Spätlese „Reiler“ 2003

Denne slet også litt. Gul fruktighet, men også noe preg av melne epler, mot det litt oksyderte. Også underliggende mineralitet. Litt tvilsom duft her, hint av rosin også. Rik og glatt tekstur, den virker litt lav på syre, men det er kanskje rikheten som skjuler den? Ikke stor vin denne kvelden, vil mer tid i kjelleren hjelpe?

Wolfer Goldgrube Riesling Spätlese“Portz“ 2005

Denne var også rik og svær. Sikkert teknisk sett en Auslese. ”Tropisk”, honning, lyse rosiner, sitrus, skifer. Rik og kompleks duft. Viskøs munnfølelse, stor lengde, god friskhet, virkelig nydelig vin, en av de beste. Flott balanse.

Von Schubert

Maximin Grünhauser Herrenberg Riesling Kabinett 2002

En helt annen stil her. Lys farge, isende kjølig duft, eple, intenst skifer/mineralpreg. Ørlite firne. Tilknappet og litt streng vin. Viskøs/lanolinsk i munnen, kjølig, rettlinjet og lang med skiferpreget finish. Tydelig format her, og en vin jeg likte svært godt. Stor dybde og autoritet, selv i Kabinetten. Jeg har ikke veldig mye erfaring med von Schubert, men det må det bli en forandring på. Her trengs det en skikkelig importør, snarest!

Abtsberg Riesling Spätlese 2002

Var dessverre hjelpeløst korket…

Egon Müller

Schartzhof QbA 2006

Schartzhofberger Riesling Kabinett 2006

Schartzhofberger Riesling Spätlese 2006

”Mosels svar på Romanee Conti” i følge en eller annen autoritet. Stor forventning i forsamlingen, og de innfridde vel iallfall delvis. Alle vinene var lyse på farge, med kjølig fruktighet (grønne epler, sitrus, florale innslag) og flott mineralitet. Qba’en fikk litt pepper for å være litt løs og ufouksert. Kabinett og Spätlese var flotte viner, med stor lengde og intensitet. De hadde noe av det samme preget som von Schubert, autoritet og nerve, helt uten tropisk/gul fruktighet. Men så var det prisene da…

Willi Schaefer

Tilbake til Mosel igjen. Alle vinene her var ganske rike, gul/tropisk fruktighet, men likevel med flott friskhet og veldig tydelig mineralitet. Høy modning. De virker tilgjengelige nå, men antar de har stor oppside. Svært forskjellige fra von Schubert og Müller.

Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2003

”Skifer og honning” er notert her. Igjen slet årgangen litt, det var veldig søtt dette, og muligens lav syre? Men det er vel bare å la det ligge, så får vi se.

Graacher Himmelreich Riesling Auslese (#12) 2004

Graacher Domprobst Riesling Auslese (#14) 2004

Begge 2004erne var strågule på farge, med rik frukt (eple/sitrus/aprikos), honning (botrytis), intens mineralitet og fremtredende syre. Spesielt Domprobst hadde høy syre, kunne minne litt om en Eiswein. Jeg likte den svært godt, men enkelte stilte spørsmålstegn ved syrenivået her. Begge var knakende gode viner, sannsynligvis med et langt liv foran seg. Har sett forskjellige oppfatninger av lagringsstyrken til Schaefer, dessverre ingen erfaring med dette selv.

Von Zilliken

2005 var et stort år i Saar, og spesielt hos Zilliken. Så modne druer har visstnok aldri vært høstet før i Saar. Masse ren botrytis, selv langt nedover i predikatene. Vinene er svært rike, aromaene minner mer om Mosel-vin fra en varm årgang, men syrenivået er umiskjennelig Saar.

Saarburger Rausch Riesling Kabinett 2005

Strågul farge, rik duft, bakte epler, lyse rosiner, honing og tydelig skiferpreg. Svært søt til å være Kabinett, men syrene rydder opp i avslutningen, som ikke akkurat er kort. Flott spenning mellom syre og sødme her, men den trenger noen år i kjelleren for å temme sødmen litt. Dette må jo være Spätlese mostvekt.

Saarburger Rausch Riesling Spätlese 2005

Enda mer av alt her, bakte epler, sitrus, lyse rosiner, honning, våt stein/skifer, kompleks og fantastisk duft. Svært søt, men syren rydder opp. Frisk avslutning til tross for mye restsødme. Svært flott vin som jeg er glad jeg har sikret meg til kjelleren.

Saarburger Rausch Riesling Auslese Lange Goldkapsel 2005

Dette var utrolig stoff, så intenst og konsentrert, friskt og uendelig flott. Duften var et ras av tørket aprikos, grapefrukt, honning, rosiner, mineraler. Blandingen av syre og sødme i disse vinene er fasinerende. Det første anslaget i munnen er selvsagt intenst søtt, men så slår syreturboen inn og rydder opp. Fantastisk. Hva dette blir med lagringsaromaer kan man jo bare drømme om.

Bergens eldste vinklubb