Smaksnotater røde burgundere 18 november 2012

Av Odd Rydland

Matrot Blagny La Piece sous le Bois 2001
Fine aromaer av jordbær og skogbunn. Noe spinkel i finish kanskje, men bra balanse tross alt. Lys og fin farge, moden. Bra kvalitet for en ikke alt for ambisiøs vin, det kan virke som om Blagny gikk fri for haglene som ødela for mye av høsten i Volnay i 2001 (?).  Delikat vin.

Anne F. Gros Vosne-Romanee Aux Reas 2002
Noe mørkere på farge og også noe dypere i nesen, men stum nå. Noe mineralsk og steinete, sursøt stil med kirsebær. Noe tanniner, litt vanskelig å få tak på. En 2002 som pussig nok er litt vanskelig å få tak på (de fleste 02ere har vært tilgjengelig siden de ble flasketappet, og dette er ikke en vin jeg hadde tippet som den mest åpenbare kandidaten til å lukke seg), lovende, men trenger tid. Stadig noe nytt å lære i Burgund.

Domaine  l’Arlot NSG 1er cru 2002
Sure kirsebær i nese og munn, tydelig steinete finish, fin lengde og konsentrasjon. Noe eik, men jeg synes det fungerer godt (og jeg er rimelig avers mot eik). Deilig og moden vin.

B. Clavelier Chambolle-Musigny Le Combe d*Orveaux 2002
Fin konsentrasjon, jordlig med søte kirsebær (igjen) og fruktsteiner. Mørk, med fint integrert eik og fin konsentrasjon. Flott vin.

B. Clavelier Chambolle-Musigny Le Combe d*Orveaux 1999
Litt kjøligere  stil, virker også litt mindre konsentrert, men også stummere enn 2002. Tydelig mineralitet, og denne går mer i retning rips/bringebær. Trenger litt mer tid.

Ghislaine Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2001
En særdeles velkonstruert 01 som enda har en god del å gå på. Tanniner i finish, ren og klar. Særdeles bra, men gi den tid. Ghislaine Barthod er noe for seg selv.

Domaine d’Angerville Volnay Clos des Ducs 2002
Noe krydret, snev av bringebærdrops. Syrlig med nydelig munnfølelse, alt for ung selvsagt, tett og balansert men trang i skjæret nå. Kom igjen om 10 år.

A. Michelot Nuits St George PC La Richemone 2002
Noe eik, søte kirsebær med underliggende tydelig mineralitet. Ikke alt for kompleks.

Domaine  l’Arlot Vosne-Romane Suchots 2002
Noe sursøt, med snev av epler og nesten noe vegetalt. Lettbent og elegant, men med flott konsentrert lengde. Drikker deilig nå. Lysere enn de andre, deilig krydrete duft.

Jadot Beaune Clos des Couchereaux 2002
Syrlig og frisk, noe mindre konsentrert, litt enkel og rustikk. Sikkert en flott matvin, men faller ørlite gjennom her.

Jadot Beaune Boucherottes 2002
Sursøt nese, litt krydrete og floral, veldig typisk Beaune, herlig og frisk vin med god substans og balanse som godt kan tåle mer tid.

M&P Rion Nuits-St-Georges PC Clos des Argillieres 2002
Fin konsentrasjon men kanskje litt mye toast her. Syrlig og velkonsentrert, men også litt ung og uforløst. Spørsmålet om vinmakingen maskerer terroir hos Patrick Rion reises, jeg har smakt for få til å ha noen mening om det.

Ampeau Pommard 1993
Rik vin, fast med god friskhet enda. Litt jordlig og jordbærpreget frukt, vellykket.

Ampeau Savigny-les-Beaune 1990
Kork.

Ampeau Volnay-Santenots 1996
Deilig og jordbærpreget duft, syrlig, men frukten begynner å bli litt mager (et vanlig 96-problem, er den over toppen eller bare veldig langt fra ”å komme rundt”? Og vil den i så fall noensinne gjøre det mens det enda er frukt igjen? Inquiring minds want to know). Dog en Clos St Jacques 96 fra Sylvie Esmonin smakt forleden, se annet sted på webstedet, var rik og velbalansert. Fast og fin fruktkjerne er det i denne, så kanskje den er på vei opp.

Hubert de Montille Pommard «Rugiens» 1996
En litt snodig treaktig undertone i denne, snev av kjølige kirsebær og fruktsteiner, tørket frukt, fast og syrlig struktur. Jeg tror at dette kommer rundt, men det er delte meninger…

Hubert de Montille Pommard «Pezerolles» 1996
Renere, og med noe mer åpenbar konsentrasjon i smaken, godt trøkk i denne. Elegant og syrlig, og vinmakerstilen er definitivt den samme. Gir likevel noe mer nå.

Meo-Camuzet Clos de Vougeot 2001
Litt eik innledningsvis, men det blåser fint av. Bra munnfølelse, kanskje litt tørr, ikke veldig konsentrert, Barthods’ Cras i samme årgang er en bedre vin. Sursøt stil, drikker godt nå.

Meo-Camuzet Clos de Vougeot 99
Mer konsentrert, en anelse mint på nesen, definitivt en god vin men mangler Grand Cru elegansen (og det er ikke bare vinmarken, Anne Gros lager noen vært elegante Clos de Vougeoter). Denne trenger fortsatt tid. Det kan for øvrig virke som om Meo-Camuzet plukker sent (?)

Drouhin Chambolle-Musigny Premier Cru 1990
Vidunderlig vin. Lysende klar frukt, med en litt søtlig kjerne (typisk for årgangen), noe eplesyrlig som gir vinen friskhet og linearitet. Skogbunn, snev av te, transparent stil. Ja.

Drouhin Charmes-Chambertin 1998
Mørkere bær i frukten, men likevel samme letthet og eleganse. Fine, modne tanniner, veldig finslepet eleganse i munnen, syrlig og frisk. Nok et stort JA til Drouhin fra meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb