Chablis 13.05.2007

Av Odd Rydland

Chablis Cote de Lechet 99 Tribut

Ørlite honning, snev av fruktsteiner og mineraler. Intens syrlighet på smak med snev av honning og anis, middels konsentrert og ørlite mager og kantete stil.

 

Chablis Lechet 2000 Tribut

Helt primær både på nese og munn. Stein. Ørlite anis her og, og veldig intens. Stram, trenger mer tid. Lovende.

 

Chablis Cote de Lechet 2001 Tribut

Rik vin med honning og gule frukter. Snev av nøtter og ganske snill i munnen, med brukbare syrer. Relativt gul med moderat konsentrasjon. Drikk nå.

 

Chablis MdTonnerre 2000 Duplessis

Lett søtlig frukt med innslag av gule, tropiske frukter og mmineraler. Stram og syrlig med god lengde. Klart mer tilgjengelig enn Tributs Lechet (som er en kjøligere vinmark og ofte lager magrere viner).

 

Chablis MdTonnerre 2000 Fevre

Mer innslag av grønne epler her. Litt eik her (?), kanskje ørlite innslag av kork? Lang og fokusert med kalk og grønne epler.

 

Chablis Monte de Tonnere 2000 Billaud-Simon

Lett søtlig frukt, tett vin som mangler litt eleganse. Lett kandisert frukt. Ørlite slapp i stilen.

 

Chablis Fourchaume 1999 Duplessis

Litt lett, lett kantete stil og mangler litt balanse i avslutningen. 99 er en litt knoklete årgang som sliter med noe manglende konsentrasjon men ville trodd Fourchaume var varm nok.

 

Chablis Fourchaume 2000 Duplessis

Nydelig nese med noe urteinnslag, modne epler, ganske tilgjengelig og mer poengtert enn Monte de Tonnere 2000 fra samme produsent. Frisk og fin lengde.

 

Chablis Fourchaume 2000 Fevre

Snev av sjø her, ren vin med sitrustoner i finish som dessverre også bikker ørlite mot smør/brent sukker. Fin syre og konsentrasjon, men noe for rik og rund etter min smak. Litt for mye vinmaking i denne….råvarene er av slik kvalitet at den hadde klart seg bedre med mindre intervensjon,

 

Chablis L’homme Mort (Fourchaume) 2000, Chablisienne

Stein og sitrus med fin lengde. Fin vin.

 

Chablis Fourchaume 2002, Chablisienne

Sjø og skjellsand her med innslag av noen kryddertoner, rik og ganske kompleks med fin syre/frukt balanse.

 

Chablis Fourchaume 2002, L Michel

Frisk og kjølig vin, minimalistisk og ren. Ganske stram, gir lite nå, må lagres.

 

Chablis Fourchaume 2002, Billaud-Simon

Lett søt og ufokusert. Syra henger litt i løse luften i finish. Bløt stil, brukbar intensitet og balanse, men er skeptisk til sødmen. Får stadig ikke fot for denne produsenten, mange skryter, men jeg er ikke lenger blant kjøperne.

 

Chablis Forest (Montmains) 1996, Dauvissat

En vin som har slitt med oksydasjonsproblemer (jeg har smakt mange), en denne er svært bra. Riktignok er eplene i denne gule og godt modne med innslag av sydfrukter, men det er også mye sitrus og steiner, og syrene er flotte. Snes av granbar og furunåler i finish, herlig og lang.

 

Chablis Forest (Montmains) 1997, Dauvissat

Moden, med snev av kantarell, honning og bivoks. En svak årgang, med tidlig modne viner, men dette er morsomt. Lavere konsentrasjon og lengde enn 96, men veldig frisk, elegant og kjølig. Overraskende flott!

 

Chablis Montmains 98, Duplessis

Moden vin med snev av våt ull, møllkuler og mineraler. Honningtoner, bra vin, men friskt svovlet!

Chablis Butteaux (Montmains) 2001, Raveneau

Merkbar botrytis og aprikos, men svært ren, konsentrert, klokkeklar og fokusert. Aprikospreg og litt bitter botrytis på finish, men flott lengde og balanse. Årgangstypisk og særdeles vellaget.

 

Chablis Butteaux (Montmains) 2003, Raveneau

Appelsinolje og sitronskall. Konsentrert og relativt drikkelar, moderate syrer, med lime og koriander. En strålende 2003.

 

Chablis Vaudesir 2000, Fevre

Kraftig og syrlig smak, ørlite oksydert ( ?), med litt kakedeig på duften. Ikke vellykket.

 

Chablis Vaudesir 2000, L Michel

Kjølig og nedtonet stil. Nydelig balanse, innslag av hvit pepper ( ?). Regnvann og steiner, finslepen og detaljert stil, hyperelegant og lang og med innslag av appelsinolje på finish. Kveldens beste vin. De to Michel-vinene imponerer.

 

Chablis Vaudesir 2002, Tremblay

Rikere enn Michel, drikker bra men mangler den lineære presisjonen denne har. Litt mineralitet, men blir litt borte i sammenligning.

 

Bergens eldste vinklubb