Toscana 14.02.2007

Av Odd Rydland

Chianti Classico 99, Angelini (magnum)
Klokkeklar rødfarge. Lett søtlig og krydrete duft, moden vin. Frisk og ren lengde med god balanse. Syrlig, slank og kirsebærpreget vin, deilig, og flott matvin.

Chianti Classico Riserva 99, Querciabella
Mye rundere stil. Trenger lufting, og kommer etter hvert i glasset. Søte moreller og litt syltede frukter her, også på smaken. Litt slapp og ugenerøs i finish.

Rosso di Toscana Acerone ICT 99, Innocenti
Mere jordlig nese her. Syrlig frisk vin, med masse kirsebær. Frisk og fin finish, har muligens tippet litt over, drikk opp.

Carmignano Riserva 99, Farnete
Mørke skogsbær og snev av solbær på duft. Fin tyngde i smaken med god balanserende syrlighet, god vin på topp nå.

Carmignano Riserva 01, Farnete
Korket.

Chianti Classico Riserva Petri 99, Vicchiomaggio
Snev av kratt og bjørnebær. Rike, lett søtlige mørke skogsbær på smak og veldig fin lengde. Fruktsteiner og kjøttmoreller på ettersmak.

Chianti Classico Riserva Petri 01, Vicchiomaggio
Noe lettere stil enn 99, rødere og litt søtere frukt. God vin med bra tanniner, men ikke på 99-nivå.

Vino Nobile de Montepulciano Riserva 01, Valdipiatta
Klar rødfarge med fin dybde og ren fin frukt på nesen. Tett og kraftig smak med fin balanse, klassisk og elegant kirsebærsyrlig stil. Potensiale.

Chianti Classico Riserva 99, Castello Querceto
Ørlite balsamisk på nesen og ganske sort farge. Rik og moderne stil med mye uttrekk, bjørnebær og fruktsteiner, mye tanniner men frukten dekker det. En vellykket moderne vin.

Flaccianello 99, Fontodi
Ganske mørk. Mørk og kompleks på nesen også, lett krydrete med snev av krattskog og nåleskog. Veldig generøs i munnen, rik og sexy, fast, fin finish, noe eik, men det holder. Fortsatt potensiale her for videre utvikling.

Chianti Classico Riserva 99, Villa Cafaggio
Mørk på farge, eik med snev av smørmalt på nesen. Lett bitter og noe ubalansert, mangler substans i finish. Litt eiketørr. Nei. Jeg skjønner ikke Cafaggios renomme i enkelte kretser.

Fontalloro 99, Fontodi
Kveldens yngste vin? I hvert fall er den svært smal og stram, kirsebæressens med flott syrlig lengde, ganske mineralsk og steinete på både nese og smak.

Chianti Classico Riserva Rancia 99, Felsina
Noe mer farge og duft her, syrlige kirsebær steiner med godt grep i munnen, litt pepret i ettersmaken. Flott lengde. Stram og konsentrert men veldig ung.

Brunello de Montalcino 99, Piccolomini
Denne går mer på syltede krisebær, god, rik og fyldig frukt med flotte tanniner og godt grep i munnen, mer fruktdrevet i finish enn Felsina. Flott vin. Delte meninger om lagringspotensialet her, en relativt åpenbar vin som drikker veldig godt nå.

Chianti Classico Riserva Monna Lisa, Vognamaggio
Relativt mørk, kirsebær og fruktsteiner, men også noe eiketørrhet, denne har ikke lenger helt den sexy frukten den hadde for ett par år siden, hadde trolig klart seg bedre med noe mer beskjeden eikebruk. Likevel en bra vin.

Vino Nobile de Montepulciano Asinone 99, Poliziano (magnum)
Veldig konsentrert, eik/snev av kaffe, men god balanse og fin tørrhet med flott lengde og mørke skogsbær og urter på smak. God balanse mellom frukt og eik, trenger tid.

Vino Nobile de Montepulciano Asinone 01, Poliziano
Virker litt mindre preget av eik enn 99, nydelig og rik vin med innslag av laurbær og syrlige kirsebær, flott lengde. Vellykket, men trenger tid.

San Martino 99, Villa Cafaggio
Adskillig mer vellykket enn Riservaen, men mangler litt av konsentrasjonen til feks den foregående Polizianoen. Fin lengde. Litt overekstrahert med anstrøk til litt bitter eikesødme på finish. Ganske deilig og åpenbar duft. Bra vin, men ikke min stil.

Chianti Rufina Bucherciale 99, Selvapiana
Markant preg av kirsebærkjernen, lett anstrøk av fjøs (brett?), denne har vært lukket lenge men begynner å få litt fasong på frukten. Veldig trøkk og lengde i finish, fremragende matvin.

Chianti Rufina Bucherciale 01, Selvapiana
Primærfrukt enda med innslag av fruktsteiner. Herlig syrlig lengde, mineralsk stil med veldig rettlinjet finish, trenger enda litt tid på å integrere eika fullt ut.

Cepparello 99, Isole e Olena
Begynner å åpne seg litt, men fortsatt veldige tanniner, innslag av rosmarin og andre urter på nesen. Trenger tid.

Brunello de Montalcino 02, Salvioni
Urtepreget på nesen, veldig munnfølelse med rik frukt. Dikret og hyperelegant stil til tross for den voldsomt flotte frukten, kompleks og krydret. Suveren.

Brunello de Montalcino Casanova de Neri 99, Tenute Nuova
Åpenbar og ikke så elegant nese som Salvioni, kjølig og lang med ørlite eik, flotte tanniner og lett sødmefyllt frukt med innslag av kaffe, veldig god vin.

Bergens eldste vinklubb