Lagring og transport av vin i England [1995]

Av Einar Magnussen

Drømmer du av og til om en fuktig kjeller under bakken, hvor vinene dine ligger uforstyrret og med perfekte lagringsforhold hele året? Ønsker du i tillegg å kjøpe vin fra alle de herlige butikkene i England? Da er det på tide å opprette en konto hos Octavian.

Navnet Octavian skjuler Englands beste kjeller for lagring av vin og firmaet driver kun med oppbevaring og utlevering av vin for kunder over hele verden. Kundelisten er imponerende. Her oppbevarer de største engelske auksjonsfirmaene, Christie’s og Sotheby’s, sine viner. Bibendum, Domaine Direct, Cave Cru Classé og mange andre har i årevis brukt Octavians kjeller i Corsham, Wiltshire. Her blir du hvertfall ikke alene om en kald kjeller på landet.

Tidligere ba jeg alle engelske vinhandlerer levere innkjøpte viner til Montague, som hadde en fuktig kjeller i en av bropillarene ved Themsen. Montague oppbevarte vinen for meg og leverte på hoteller eller privat til venner på reise som slepte vinen hjem til Norge. Ulempen med dette lille koselige firmaet var at kjelleren deres var litt for varm (16 grader), at de ikke håndterte viner kjøpt for eksport (eks moms). En dag gikk de konk.

Octavian tilbyr både lagring for eksport (in bond) og for utlevering på de britiske øyer. Alle viner som kommer inn til din koto blir registrert i en database, og du får tilsendt månedlige oversikter over beholdningen. Hver kasse får et unikt nummer som skal oppgis ved utlevering av vinen i England sammen med fullstendig (!) adresse. Det er fordel å bestille levering noen dager i forveien.

Kostnader
Hva koster dette? Mitt eksempel tar utgangspunkt i at du kjøper en kasse vin i England og ber butikken levere vinen hos Octavian.For registrering av vinen og merking:(NKr)14,-, for lagring i perfekt kjeller pr. mnd: 5,- og for utlevering til adresse i London: 110,-. Tenker du på eksport til Norge koster det til sammenligning ikke mer enn 310,- for levering og eksportbrev for 10 kasser til havnen i Grimsby (NorCargo kan frakte videre til Bergen). Lagring og utlevering utgjør derfor relativt sett lite i forhold til det du må ut med til båtfrakt og avgifter til staten. Helt rimelig blir det vel likevel bare for storkunder.

Et par tips
Octavian kan virke litt byråkratiske, men holder til gjengjeld god orden på din underjordiske kjeller. Etter å ha brukt firmaet en stund, har jeg funnet ut følgende: Siden viner blir registrert pr. merke, blir det svært dyrt å oppbevare blandede kasser. En kasse med 12 ulike viner blir 12 ganger så dyr som en hel kasse. Kjøp derfor hele eller halve kasser, med mindre du ber høyt og tydelig om at de som leverer vinen til Octavian får registrert kassen som «a mixed case» (gjelder ikke in bond). Når du får en konto, lønner det seg absolutt å betale et større beløp for lagring med en gang. Hvis ikke får du regninger i posten hver måned, og transaksjonskostnadene kan fort spise opp det du betaler for selve lagringen.

Selv om tilgangen på kvalitetsvin har bedret seg her hjemme etter innføringen av tilleggsutvalg ved de enkelte polutsalg, er det fortsatt England som er metropolen for vininteresserte. Octavian gjør det enkelt å kjøpe, lagre og flytte vin i England.

Sikkerhet
Alle har hørt historien om vinhandleren som gikk konkurs og at kreditoren stakk av kundenes vin. De fleste vinhandlere tilbyr lagring i egen kjeller. Går du med på det, er det helt avgjørende at navnet ditt står skrevet på dine kasser. Hvis ikke vil kreditorene stille først i køen før noen tenker på deg. Folk bør derfor om mulig oppbevare vin hos et firma som kun driver med lagring. Hos Octavian der dette ikke noe problem. Mange av butikkene i England har flaskene hos Octavian allerede. Handler du med disse, er det bare å be om overflytting til din konto. Vinene oppbevares fysisk adskilt fra vinhandlernes flasker.

Spekulasjon i vin
Å spekulere i vin er vanskelig. Den gamle engelske måten å bygge opp en vinkjeller er å kjøpe 2 kasser for hver kasse du vil ha selv, og omsette den andre på auksjon etter at du har ventet på verdistigningen. Selv foretrekker jeg å drikke alle mine viner, men det slår meg at med en konto hos Octavian, må det være enkelt å levere en kasse vin til salg på en av Christie’s auksjoner. Og det skulle hvert fall ikke bli noen diskusjon om vinen har vært lagret godt.

Si at du vil lagre i Corsham, Whiltshire og be om konto hos:

Octavian
Riverside House
P.O. Box 21
Charlton Mead Lane
Hoddesdon
Hertfordshire
EN11 0RG
England
tlf: 0992-470694
fax: 0992-451187

Bergens eldste vinklubb