Moden Nebbiolo 15.10.2006

Av Odd Rydland

Barolo Collina Rionda 93, B Giacosa
Lysest i fargen av de 3 første flaskene, en anelse brun. Litt soppaktig med de vanlige lakris/tjære undertonene, ganske moden frukt, lett floral med våt jord. Fine syrer og relativt modne tanniner, bra lengde og lett læraktige toner i ettersmaken. Ok balanse og åpenbart ganske nær toppen.

Barolo Brunate 89, R Voerzio
Ganske tett rødfarge med innslag av noe mahogni. Dyp nese, mye frukt.. Særdeles ungdommelig smak med markert lakris og blomster, bringebær og monumentale tanniner. Veldig konsentrasjon og god lengde, trenger 10 år og jeg håper tanninene smelter inn.

Barolo Brunate 90, Bricco Rocche
Tett farge med innslag av brunt. Ganske varm nese med lær/tjære og jordbær, ganske delikat. Men lett i munnen, litt lite stuffing og noe skuffede i finish. Litt tørket, sviskeaktig frukt, blir nok heller ikke særlig bedre enn dette.

Barolo Bussia 89, A Conterno
Vakker duft, søte røde hagebær med innslag av vanilje og mineraler. Tett, mursteinsrød farge. Monumentale tanniner, innslag av heggebær med litt jordbær på finish. Primær, stram og velstrukturert med godt integrerte tanniner tross alt. Men likevel; denne trenger også tid. Flott vin, strålende om tanninene integreres med litt mer tid.

Barolo Faletto de Serralunga 88, Giacosa
Lys farge, rustne padder og sopp på nesen, men også innslag av tørket kjøtt. God balanse og modne tanniner men ikke all verden.  

Barolo Mentin Ginestra 85, Dom Clerico
På topp. Klar rødfarge med bare en anelse bruning. Jordlig og primær enda med en anelse tjære og lakris. Modne tanniner, herlig frukt og deilig balanse, bringebærsyrlig med innslag av rustne padder, fremragende balanse. En anelse smørmalt trekker litt ned, ellers flott.

Barbaresco 85, Contratto
Ren farge med lett bruning. Gode og modne tanniner, men mangler litt frukt, ganske åpenbart når den etterfølger Clericos vin fra samme årgang. Mer markante innslag av søtlig anis og lakrissnop. Noe kantete tanniner også og litt knapp i finish, ikke helt velbalansert dette.

Barolo 85, Monchiero
Snev av sopp, lys og lett brunet farge. Tørket frukt og anis på nesen, tydelig krydret karakter også. Tydelig modne tanniner som er pent smeltet inn i vinen, god lengde og deilig balanse, snev av lakris på finish. Svært bra vin.

Barbaresco Montefico 78, Produttori
Flott rød farge. Masser av primærfrukt, røde bær, både jordbær og bringebær. Mineraler og anis, fremragende syrlighet. Flott og transparent frukt med kirsebær og fruktsteiner på finish. Fremragende.

Barolo Marcenasco 78, Ratti
Lett rødfarge, ren og transparent. Intens fruktighet på nesen, søt og forførende. Flotte syrer, frisk og fin avslutning med god lengde. Lettere og mindre intens enn Monteficoen, men en svært bra vin.

Barolo Monfortino 74, G Conterno
Intense rød, med en intens, jordbærdominert nese. Primær, transparent frukt. Bringebær med ett snev av trøfler i munnen. Forbløffende velbalansert lengde med sursøte kirsebær og en anelse syrlige, grønne epler. Fremragende.

Barolo 71, Fratelli Barale
Dårlig kork. God farge men støvete nese, med innslag av voks. Noe jordbær og fine syrer, men dette er nok en ødelagt flaske.

Barbaresco 67, Gaja
Lys og gjennomsiktig rød. Bringebær, svisker og snev av noe rabarbraaktig på nesen. Ikke mye tanniner igjen her, men fortsatt syrlig og frisk, lett på smak, elegant med et delikat sursøtt element på finish. Ingen Montefico, men fortsatt god.

Barolo 64, Pio Cesare
Utrolig lys, selv til gammel Nebbiolo å være. Fiken og et snev av karamell på nesen. Har smakt flasker av denne med mer frukt igjen, men fortsatt litt søt frukt igjen. Noe treete og alkoholisk på finish.  

Barolo 64, Serafina
Dårlig kork, men likevel mørk, mahognipreget og rik farge med god tetthet. Tydelig kaffepreg på nesen. Syrlig og frisk i munnen, med innslag av våt skogbunn. God lengde, litt snev av jord og tørkete tropiske frukter på finish, fin frukt. Ønsker meg mindre kaffe på nesen dog.
Barolo 58, Fontanafredda
Lett og brunlig farge, dog mørkere enn Pio Cesare. Jeg har hatt fruktigere flasker av denne. Trøfler på nesen, snev av fiken, men også et snev av tørket kjøtt, men dog ikke sterkt skjemmende. Men ingen av de to 58 Fontanafreddaene jeg har smakt kunne måle seg med en fremragende Fontanafredda 1943 jeg drakk i Piemonte i 2005.

Bergens eldste vinklubb