Alsace 10.04.2005

Av Odd Rydland

Alsace er sjelden vare i Vitis Bergensis. Over 4 år siden sist – da var det Riesling og en knallsmaking – notater finnes annet sted på siden. Og da som nå var Dag Neckelmann en viktig bidragsyter til at smakingen inneholdt en del gammel vin, takk skal du ha Dag (og Jostein, som stilte med Trimbachs 90)!

Denne gangen prøvde vi oss på de andre Grand Cru-druene (Muscat, Pinot Gris og Gewurtztraminer) + noen til. En del av disse druene er det ikke lett å få tak i gode viner av i Norge, skjønt Pinot Gris og Gewurtztraminer er rimelig tilgjengelig, dessverre ser Weinbach stort sett ut til å ha fallt ut av de norske listene og var heller ikke representert her. Da jeg besøkte de i 99, var det i hvert fall ikke særskilt vanskelig å få kjøpt vin på eiendommen. Så da er det vel opp til oss vinkjøpere å vise såpass interesse at de dukker opp igjen!

Og smakingen var virkelig en tankevekker, riktignok varierende kvalitet men kveldens beste viner er hvitviner i verdensklasse. Og som det lagrer, kanskje en liten ulempe for noen av oss – men er du villig til å tenke litt langsiktig MÅ du ha noe av dette i kjelleren!

1.1 Domaine Zind-Humbrecht Zind 2001 (Blandingsvin)
Rik vin med oljete munnfølelse og snev av bivoks. Floral og mineral vin med flotte syrer og snev av aprikos og appelsin i smaken og fin lengde. Fruktig og stram men likevel tilgjengelig, en svært flott vin.

1.2 Hugel Sporen 1988 (Blandingsvin)
Fin friskhet her, ikke sliten, utpreget appelsinstein i munnen med innslag av nøtter. Litt mager – dette var en mager årgang – fin og syrlig finish. Duftmessig litt beskjeden. Interessant vin.

2.1 Hugel Cuvée les Amours Pinot Blanc 2002
Fet frukt med diskrete innslag av våt stein og sitrus. Litt hul, regn under innhøstingen? Normalt en pålitelig vin og masse vin for pengene, men dette er under pari.

2.2 Hugel Cuvée les Amours Pinot Blanc 1996
Dufter av klaret smør med mandarin (!) – veldig tydelig. Bra syrer, men frukten bærer ikke helt. Frukt med mye mineraler, våt ull med innslag av nøtter i finish. Spesielle greier, men veldig morsomt.

3.1 Schoffit Chasselas Vieilles Vignes Cuvée Caroline 2001/2002 (Chasselas)
Masse syltet sitrus her. Fin tetthet og struktur, litt kort kanskje og moderate syrer. God sitrusdrevet finish, ganske bra vin men mangler referanser på denne druen.

3.2 Rolly Gassmann Sylvaner 2001
Veldig gullgul, litt uren duft. Innslag av parfymert vaskepulver (!). Massiv vin med markant innslag av gule epler, men beskjeden lengde og syrer. Rik og fet i munnen, men….har smakt dette bedre før.

3.3 Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes 2003
Mye det samme her, med litt for moden frukt og litt sviende bitterhet, svak årgang – dette er preg som vi kommer til å treffe i mange 2003-ere. Vanskelig å klandre Andre Ostertag her.

4.1 André Kientzler Kirchberg Muscat Grand Cru 1999
Ikke den mest spennende Muscat jeg har vært borti, fin frisk druekarakter men lite ellers. Lite frukt, primærfrukten er borte, spørsmålet er om denne er I en vanskelig fase eller….? Jeg skal innrømme at utviklingskurven til Alsace Muscat er hinsides min erfaring, men dette er ikke noe jeg kommer til å springe og kjøpe. Dag mener denne bare trenger tid og han vet atskillig mer om lagring av GC Muscat enn jeg noensinne kommer til å kunne!

4.2 André Kientzler Kirchberg Tokay Pinot Gris Grand Cru 2000
Nydelig, gylden farge, flott frukt med appelsinsødme og steinbitter finish. Men kanskje litt lite balanserende syre, Cointreau-aktig finish. Tja.

5.1 Domaine Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl Pinot Gris Vendange Tardive 2000
Bivoks og honning, litt rosinpreg på smak med en veldig underliggende mineralitet, lang, lang, lang med fin friskhet under sødmen, gi denne 10-15 år på å tørke opp og utvikle mer kompleksitet og du har en fabelaktig hvitvin (som er ganske forbløffende nå også!).

5.2 Domaine Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Rangen de Thann Pinot Gris 2001
Snev av våt ull på nesen med innslag av våt stein, bivoks, aprikos og røkt bacon. Honning og sitrus på smak og en voldsom lengde. Fantastisk vin.

5.3 Domaine Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Rangen de Thann Pinot Gris 1989
Mer nese her, snev av møllkuler, våt ull og honning. Og enda ung, som å tygge stein og suge på bivoks, flott balanse og særdeles lang. En strålende vin igjen fra Zind-Humbrecht.

6.1 Hugel Gewurztraminer Hugel Jubilée 2002
Utrolig frisk, ren og druetypisk nese med roseblader og røyk. Krydret og floral fruktighet, masse finesse og sjarm, fin lengde og god syre til Gewurztraminer å være. Deilig vin.

6.2 Marcel Deiss Gewurztraminer St Hippolyte 2001
Mer pågående nese, men mangler sjarmen til den forrige. Snev av våt ull, voldsom sødme og litt slapp finish. Kandisert frukt og litt såpete på nesen. Jeg skjønner fortsatt ikke hva Marcel Deiss driver på med, har smakt noen viner (kjøpte noe etter et besøk i 99) men aldri noe som har imponert eller stått i forhold til hans status. Biodynamisk driver han og, nei dette forstår jeg ikke

6.3 Trimbach Gewurztraminer 2001
Tørr og korrekt i stilen, litt rikere enn Hugels. Syrlig og steinaktig med fin lengde, men uten rettlinjetheten, renheten og sjarmen i denne – men Hugels er også en god del dyrere. Disse vinene har en kvalitetsforskjell som ca samsvarer med prisforskjellen. Trimbachs stilidealer og vinmaking kler etter min mening Gewurztraminer svært godt. Fin matvin med fin balanse mellom syre og sødme. Litt baconpreg her.

7.1 Domaine Zind-Humbrecht Gewurztraminer Clos Windsbuhl 2000
Noe svovel innldningsvis, men det blåser av. Ren og rettlinjet nese, kraftig og nesten litt bedøvende. Under de gule fruktene med lychee og aprikossyltetøy er det mye flint. Fin lengde og bra syre – trenger mer tid, svært lovende.

7.2 Trimbach Gewurztraminer Seigneur de Ribeauville 1990
Svært mineralsk nese med innslag av sjøvann, som moden hvit Bordeaux. Åpner seg gradvis, oksyderte epler. Knusktørr og lang med krydret, røkt kjøtt på svak. Kompleks og lang, strålende vin, 15 år gammel Gewurztraminer! Har smakt ett par av denne opp gjennom årene. Den var i sin tid tilgjengelig på Vinmonopolet for 173 kr – og den har aldri vært bedre enn nå.

 

Bergens eldste vinklubb