Rioja 20.02.2011

Av Odd Rydland

Inspirert av en strålende Spaniasmaking våren 2010, en rekke gode drikkeopplevelser med Rioja i det siste (bla en fabelaktig Gran Reserva 904 1997 fra magnum til en julemiddag hos Odd), samt den visstnok strålende 2001 årgangen i Rioja, hadde Jostein og Odd tatt initiativet til å tromme sammen et representativt utvalg av tilgjengelige viner, med hovedfokus på de mer tradisjonelle Rioja produsentene og på 2001 årgangen.

Flight 1: Vi startet med en flight med to hvite og to roseviner:

Marques de Murrieta Gran Reserva 1998

Jeg elsker denne stilen, men innrømmer at det kanskje er viner for oss spesielt interesserte. Sursøte frukter, litt tropisk med innslag av rosiner og snev av eksotisk treverk. Lang og velbalansert i munnen med krevende syrer, lett bitter i finish med innslag av røkt skinke og gule frukter, lett oksydert stil, lang, fokusert og vidunderlig finish.

Vina Tondonia Reserva Blanco 1992

Ingen stor årgang i Rioja dette for å si det mildt, men en god produsent hever seg vanligvis over årgangen…..litt fetere og mer floral vin enn den foregående, ikke så ekstrem med mindre friskhet og kompleksitet. Likevel en svært god vin med fin syrlighet og transparens, sitruspreget og virker enda å være ung, selv om frukten ikke bærer så godt som i 98eren. Snillere i stilen.

Vina Tondonia Gran Reserva Rosado 2000, Lopez Heredia

Bringebær, blodappelsin og et lite preg av noe kjemisk, møbelpolish (?) på nesen. Lettere enn de hvite men ren stil, litt drops på finish. Syrlig med flott munnfølelse på finish, litt preg av lakris.

Vina Tondonia Gran Reserva Rosado 1997, Lopez Heredia

Mye det samme som den foregående, men mindre klar i strukturen, litt lakris her og, trenger luft, men mer anonym enn 2000ren. Jeg vet ikke om jeg er helt overbevist av denne.

Flight 2: Deretter tok vi fatt på noen Reservaer fra 2001

Faustino de Autor Reserva 2001

Noe merkbar eik her, men flotte bærtoner og god lengde, ørlite syltetøypreget kanskje men bra balanse i finish. Fine tanniner og god struktur i finish, lett preg av stall og en snev av lakris. Sursøt, nesten italiensk, stil. Vellaget vin i en ganske moderne stil, litt dyr kanskje.

Imperial Reserva 2001, CUNE

Mørkere, modne bær her, med vanilje og et fint anstrøk av sødme i finish. Ett noe lettere touch i vinmakingen her enn foregående virker det som. Bringebær i frukten. En veldig bra vin i en ”middle of the road” stil.

Vina Tondonia Reserva 2001, Lopez Heredia

Lysest farge i denne flighten på tre Reservaer. Lyse, delikate bærtoner med litt underliggende eik og vanilje, finish med et lett anstrøk av bitre urter, tørr og svært elegant, fine tanniner. Nok noe lukket nå og trenger nok noe mer tid enn de to foregående.

Flight 3: Deretter ble det en toviners vertikal av Vina Ardanza

Vina Ardanza Reserva Especial 2001, La Rioja Alta

Rioja Alta mener denne årgangen, som nr 3 i historien for denne vinen, fortjener Especial-betegnelsen. Men vertikalen ble dessverre ødelagt av et lett korkpreg på denne, korken var også veldig rar, myk og svampete. Intens og lovende vin under, og siden jeg har smakt den ved et par andre anledninger kan jeg nevne at dette er en intens syrlig vin, med gode tanniner og pr i dag et veldig sursøtt preg, nesten som i en god Barbera.

Vina Ardanza Reserva 1989, La Rioja Alta

Nydelig duft med innslag av modne nyper, jordbær og vanilje. Elegant, fast og syrlig munnfølelse, godt integrerte tanniner som smelter i munnen, burgundersk i strukturen. Moden vin som begynner å dufte kaffe med luft, ikke en vin jeg ville dekantert lenge.

Flight 4: Deretter var det Gran Reservane sin tur, disse har fått mer tid på eik, og så er det opp til fatene og produsentene om det blir bedre vin av det, eller bare mer eikesmak…..

Marqués de Cáceres Gran Reserva 2001

En rimelig Gran Reserva fra en produsent med kanskje noe blandet rykte (?) som selger store mengder enkle Riojaer i Norge. Men vinen er en stor overraskelse og dette er mye vin for pengene. Fint trøkk i denne, mørke bær med vanilje, fin balanse og tørrhet i finish, en vin som skriker etter mat! Ganske Bordeauxpreget i stilen, kanskje litt kantete nå, og litt enklere i strukturen enn de andre i denne flighten, gi den litt mer tid. Veldig godt kjøp etter min mening dette.

Marqués de Riscal Gran Reserva 2001

Strammere og mer uferdig enn den foregående (men også over dobbelt så dyr). Tett med noe bittert i finish, nesten krekling. Mye tanniner, og svært Bordeauxinspirert. Denne MÅ lagres. At den har potensial er klart, men den fremstår ikke som veldig tilgjengelig nå.

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2001

Veldig tilgjengelig vin overraskende nok. Den syrligste i flighten, tette tanniner under men pakket inn i søtlig frukt med noe eksotiske krydder, ganske sursøt stil og skiller seg ut med et annet stilideal enn de to foregående, mer Italia enn Bordeaux. Sursøtlig, elegant med nesten et innslag av rosiner og friske syrer

Flight 5: Så noen Gran Reservaer med mer alder på.

Imperial Gran Reserva 1999, CUNE

Polet reklamert med 98 på denne ved bestilling, men skitt la gå…..Flott frukt og veldig fin friskhet og balanse, stilig struktur med mørke bær og nesten svarte oliven, fløyelsaktig. Svært god vin.

Gran Reserva 904 1997, La Rioja Alta

Nydelig vin med konsentrert fruktkjerne og deilig, syrlig friskhet. Meget fokusert frukt, begynnende modning og på et veldig godt sted nå. Svært burgunderaktig, jeg liker den svært godt, men noen tilstedeværende var kritiske til eikebruken (ikke jeg).

Gran Reserva 890 1995, La Rioja Alta

Korkspøkelset slo til igjen, bare lett, men dog. Veldig synd, dette er en interessant og svært lovende vin. Nydelig struktur og enda god frukt, men trolig potensial til mye mer…..

Flight 6: Deretter var det de virkelig gamle sin tur:

Gran Reserva 1981 Montecillo

Definitivt moden, noe balsamisk og jordbærpreget over denne (jordbær med noen dråper balsamico på er forresten svært godt); snev av høstløv og skogbunn. Fin munnfølelse, men lett. Denne har nok vært bedre før, og i denne alderen blir det lett flaskevariasjon. En flaske smakt høsten 2010 var bedre.

Vina Tondonia Gran Reserva 1981, Lopez Heredia

Mere trøkk i denne, moden selvsagt men fremstår med mer substans. Fast og syrlig finish, flott lengde. Kompleks med sublim frukt og stilig munnfølelse. Meget tradisjonell stil.

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1978

Litt balsamisk på nesen med klare jordbæraromaer. Igjen husets syrlige, sursøte stil (kan dette egentlig kalles klassisk Rioja?), veldig flott lengde og godt grep i munnen.

Skikkelige højdare disse to siste (synd med Gran Reserva 890 1995) – og interessante stilkontraster.

Bergens eldste vinklubb