Hvit Bordeaux 11.03.2006

Odd Rydland

Domaine de Solitude 2001
Situs og sjø på nesen, mineralsk med snev av grapefrukt. Mye av det samme også i smaken. Våt skjellsand, med en ørliten grapefruktaktig bitterhet på finish. Epleskall og regnvann i finish. En herlig, rimelig vin.

Couhins-Lurton 2001
Svært konsentrert og mineralsk, stålsyrer og tonnevis av våt flintstein. Tilknappet, syrlig finish over en svært konsentrert frukt.  Grønne epler og stor finish, monumental vin. 100% Sauvignon Blanc.

Domaine de Chevalier 2002
Lett årgang, lanolin, fruktbusker og blomster på nesen, utrolig forførende og delikat. Fin viskøs munnfølelse med lang, eplesyrlig ettersmak. Ganske lett stil, bra lengde.

Couhins-Lurton 1999 (magnum)
Ganske gul på fargen, også mye gule frukter på nesen, snev av aprikoser. Mangler konsentrasjonen til 2001; dette er også en klart svakere årgang generelt. Kjølig frukt ellers, lett finish med preg av eplesteiner og lime. Trenger luft, bygger på seg noe med lufting. Mangler litt konsentrasjon og fylde, men elegant og lekker stil.

Ch La Louviere 1996
Veldig sjøpreget nese, snev av jod, sjå og mineraler, men også en anelse våt ull som sladrer om en anelse oksydering her. Fin sitrusdrevet lengde, en anelse trepreg, men en ganske bra vin tross alt.

Ch de Fieuzal 1996
Den beste av disse første tre 96-erne. Utrolig elegant og frisk frukt med noe tropiske undertoner på nesen. Frisk, syrlig mak med mineraler og sjø og en anelse kandisert frukt, svært delikat. Veldig fokusert frukt med fin balanse og lengde, drikker på topp nå.

Ch Smith Haut Lafitte 1996
Oksidert.

Ch Olivier 1996
Spennende nese, gule frukter, stor og rik. Litt plump i munnen med preg av oksiderte epler, ikke veldig lang, gode syrer, kanskje litt over toppen?

Ch Pape Clement 1996
Nydelig vin med snev av voks og jod på nesen. Litt oksiderte og kandiserte frukter med en anelse toffee, men også grønne epler på ettersmak. Flott, kompleks og moden. Bør drikkes nå.

Ch La Tour Martillac 1998
Kattepiss og solbær. Veldig Sauvignon Blanc. Mangler litt konsentrasjon i midtsmaken. Pen vin med bra balanse for øvrig, mangler litt trøkk og konsentrasjon men absolutt godkjent i ett litt problematisk år.

Domaine de Solitude 1996
Oksidert.

Domaine de Chevalier 1996
Kjølig og sval og ganske primær i frukten, epler og våt stein. Mye å gå på, klokkeklar stil, fint grep og balanse i munnen. Enda litt trang, spennende å se om den bygger på seg med noen år til på langs.

Domaine de Chevalier 1994
Ørlite oksydasjon her, ikke sjenerende, men dog. Gule aprikoser og en anelse fersken på duften, fine mineraler. Svært konsentrert, syrlig og lang i munnen, munnfølelsen stemmer ikke helt med neseinntrykket, fremstår som langt yngre på smak enn på nesen. Litt Nebbiolo-schizofren denne.

Domaine de Chevalier 1993
Dårlig flaske (har hatt den før). Oksiderte epler på nesen, lett eikete og plump i munnen. Har ikke vært sånn tidligere, og tror ikke den har bikket rundt. Flaskefeil.

Domaine de Chevalier 1992
Deilig frisk og primær vin med markert sitrus og undertoner av jod. Fine syrer og god lengde. Litt lett i stilen men fin balanse i vinen. Ørlite enkel kanskje, men også en anelse ung enda. Deilig vin.

Domaine de Chevalier 1983
Kraftige saker dette. Ung frukt, noe gule frukter med markert sitrus og mineralske undertoner, men enda grønn og noe solbærpreget på smak. Fremragende lengde og grep i munnen. Kjølig frisk frukt men også rik og mineralsk. Fremragende.

Domaine de Chevalier 1981
Dette er virkelig stort. Ikke så monumental som foregående, denne vinen spiller mer på det komplekse og vektløse med ørsmå undertoner av smørmalt, og med regnvann og flint på finish. Også snev av mint. Lett, men klokkeklar og transparent. Min type vin. Herlig!

Domaine de Chevalier 1979
Lukter sjø. Utrolig finslige, sitrusdrevne syrer på finish, uhyre lang finish med snev av sjokolade og raffinert mineralpreg. Igjen en fremragende gammel Chevalier.

Ch Laville Haut-Brion 1989
Lett stikkende nese, sjø med snev av kattepiss. God fylde med frisk og fin lengde, sitrus og solbær i finish. Noe ung. Veldig bra.

Ch Laville Haut-Brion 1985
Ung og frisk med snev av ferske pærer på nesen. Nydelig munnfølelse med en liten honningtouch, igjen undertoner av pære, flott lengde med innslag av mint, friske epler og voks. Min favoritt av de tre Laville’ene.

Ch Laville Haut-Brion 1983
Noe våte ullsokker på nesen innledningsvis, men ellers mange fellestrekk med de to foregående årgangene. Rik vin med mineralsk, sjøaktig syresnert i finish, frisk frukt i finish. Men i min vurdering ikke helt på høyde med 85.

 

Bergens eldste vinklubb