Smaksnotat Bordeaux 2012.01.29

Av Odd Rydland

1.1 Ch Canon 2010, Fronsac (90% Merlot)
Rik og deilig Merlotdominert nese, fleskete og bløt med rik bærfrukt og frisk syrlig snert-

1.2 Moueix 2008, St Emilion
Merkbar eik med undertoner av toast, noe pepret frukt (Cabernet Franc?) men mindre generøs og litt for tørr. Ikke min stil, men det evige spørsmål med ung Bordeaux er jo; blir det bra med lagring? Mitt ukvalifiserte svar er: jeg tror ikke det.

1.3 Ch deMontahut 2008, Fronsac (90% Merlot)
Til tross for Merlotdominansen også i denne føles denne mer Cabernet Franc preget i stilen enn Canon, med en lett pepret bitterhet og faste og fine tanniner. Det er trolig noe lagringspotensiale her.

2.1 Dom Solitude 2008, Pessac-Leognan
Litt eikevanilje med fin balanse. Delikat og usminket stil, fin lengde. Dette er upretensiøst, rent og bra.

2.2 Smith-Haut-Lafitte 2008, Pessac-Leognan
Markant smørmalt fra eiken og også snev av tretanniner i finish. Jeg opplever denne som problematisk nå – det skulle vel egentlig bare mangle med en så ung vin – men det er veldig godt materiale i vinen, trolig trenger denne bare tid. Likevel er det andre viner i denne smakingen og i denne prisklassen jeg ville satset på for egen kjeller.

2.3 Pontet-Canet 2007, Pauillac.
Ref forrige vin: Omtrent samme pris, og for meg definitvt mer interessant til tross for svakere årgang. Ofte i vinverdenen er less = more. Behersket eikebruk og fin balanse, en viss eleganse og litt blyantspiss og sigarkasse. Lukket nå, gi den tid. Klassisk Pauillac.

3.1 Pique Caillou La Reserve 2005, Pessac-Leognan
Andrevin. Fin substans og god fasthet i smaken. Fin nese med litt jordlig preg og en viss kompleksitet. God kvalitet til en rimelig penge, selvsagt på et annet nivå enn foregående men så er prisen også en helt annen.

3.2 Ch Haux 2008, Premier Cote de Bordeaux
Noe eik, men godt trøkk og fin lengde. Søte hagebær, den er kanskje litt for søt (cola), men jeg har tro på at dette har potensiale til å stramme seg opp med noe mer lagring.

3.3 Moueix 2009, Bordeaux Supérieur
Billig vin, og jeg liker den klart bedre enn St Emilionen (som er 40 kr dyrere). Prisen tilsier kanskje at mannen ikke hadde råd til så mye eik på denne. Brukbar balanse, men enkel. Likevel er det ikke mange tiere opp til klart mer interessante viner fra denne smakingen.

3.4 Haut-Bailly 2008, Pessac-Leognan
Parfymert nese, vanilje. Nydelig vin, kompleks nese, fine tanniner og masse trøkk I munnen. Fin, fast finish. Kveldens beste så langt.

4.1 Les Ormes Sorbet 2005, Bordeaux (Medoc)
Fin vin med fortsatt upside, god substans og bra eleganse. Klassisk Medoc.

4.3 Ch Potensac 2006 Bordeaux (Medoc)
Ørlite eik, merkbar solbær, litt enkel, et snev av vegetale aromaer. Lett skuffende vin.

4.3 Ch Potensac 2007 Bordeaux (Medoc)
Litt anonym og enkel denne og, drikker bra nå, ser ikke noe lagringspotensial her. Litt nye verden solbær-Cabernet preg.

4.4 Ch Potensac 2008 Bordeaux (Medoc)
Den beste av disse tre, vesentlig mer trøkk enn de to forrige, snerper bra med fine tanniner. Snev av solbær her og.

5.1 Ch Bel-Orme Tronquoy-Lalande 1996, St Estephe
Noe fjøs på nesen (på en god måte), fast stil. Syrlig og frisk med mørke frukter. Litt kjemisk preg – geraniol hevder noen, rustikk stil. Liker den egentlig bedre enn notatet kan tyde på!

5.2 Ch Rochemorin 1996, Pessac Leognan
Fin vin på et enkelt nivå, perfekt moden nå. Bra for hva den er, fin balanse og modne tanniner. Skal ikke luftes for mye før den falmer.

5.3 Haut-Bailly 1996, magnum, Pessac-Leognan
Nydelig og moden nese. Fast, med snev av tobakk. Fyldig i munnen, faktisk ganske opulent. Mye upside enda, men drikker bra nå. Herlig! Magnum er gøy! Og denne vinen er så bra at det er vanskelig å si så mye om den – elementene er i fin balanse og ingen  feil stikker ut…..

5.4 Dom de Chevalier 1996, Pessac-Leognan
Skrinnere enn Haut-Bailly. Sylig og fin, men litt tørr. Trenger den mer lufting? Bra substans i frukten og ganske elegant, men langt fra på  Haut-Baillys nivå (det hjelper selvsagt Haut-Bailly at den er på magnum). Den kommer mer i glasset med lufting!

6.1 Bel-Air Marquis d’Aligne 1990, Margauc
Syrlig og feminin smak, nellik og sukat, skal definivt ikke lagres lenger, trolig litt over toppen! Mest for de spesielt interesserte, lett maderisert med eksotisk treverk.

6.2 Grand Puy Lacoste 1988, Pauillac
Kjempebra nese, moden, men vil holde lenge, kjellerpreg men fortsatt mye frukt. Delte meninger om upsiden i denne, jeg synes den fortatt har mye frukt selv om den har en tøff struktur.

7.1 Cheval Blanc 1970, St Emillion
Mursteinsrød og klar. Treverk, sigarkasse og røde bær. Flott og syrlig balanse, kanskje litt kantete i stilen, men likevel elegant og på topp.

7.2 Pontet-Canet 1962, Pauillac
En veldig overraskelse. Ingen stor årgang og et slott som langt fra hadde orden på sysakene i denne perioden, men likevel en relativt oppegående 50-åring. Ikke alle verdens komplekse nese, forbausende nok fortsatt dominert av rød frukt, men flott lengde, innsmeltede tanniner, smak med snev av paprika og rips. Som sagt ikke all verdens kompleksitet, men likevel veldig flott og en påminnelse av gledene ved langt lagret, tradisjonell Bordeaux.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb