Smaksnotat Portugal-smaking 2012.08.26

Av Odd Rydland

Første flight er hvitviner, deretter kun rødviner.

Flight 1

Luis Pato Vinha Formal 2010
Ganske rund, rik struktur med litt underliggende sitrus og røyk. Syrlig og krevende stil, litt reduktiv ut av flasken. Litt nøytral frukt, jeg likte den ganske bra, andre var mer skeptiske.

Quinta de Soalheiro Soalheiro Alvarinho 2011
Veldig rik, litt in-your face stil med snev av honning og mye moden frukt. Fin lengde, bra vin med nesten tyggbar steinfrukt i finish, bra vin, men jeg synes nesten nesen blir for mye av det gode.

Pedro Araujo Quinta do Ameal 2010
Klassisk Vinho Verde med grønne epler og sitrus, men kanskje litt kort, og noe nøytral og anonym. Men krisp og fin, jeg liker stilen selv om jeg var i mindretall denne kvelden.

Flight 2

Niepoort Vertente 2008
Mørk på farge og kreklingpreget på duft, med et lite anstrøk av toffee. Blir litt knapp og snerpete i uttrykket, noe eik, bra intensitet, en ganske lovende vin. Gi den 5 år.

Niepoort Redoma 2007
Dekantert i 3 timer, men gir lite. Virker mindre eikepreget enn Vertente, veldig ung, streng og snerpete. Kanskje ørlite brett. Lovende lagringsprosjekt.

Alvares Castro/Niepoort DoDa 2007
Fin balanse i denne, rød frukt og lær i nesen. Syrlig og frisk i munnen, rundere og mykere i stil enn de to foregående. Bra vin, men noe dyr ut fra kvaliteten.

van Zeller Quinta do Vale Maria 2007
Mørk viner med toner av svart frukt og kirsebær. Moderne i stil, men vellykket balansert. Flott lengde. Kjølig frukt og godt integrert alkohol. Jeg liker dette svært godt.

Flight 3

Luis Pato Vinha Pan 2005
Kveldens beste nese så langt, krattskog, røde bær og lær. Frisk og fin i munnen også, med godt grep, men også balanse. Lukter også av jern og blod, relativt lys, deilig vin som vil bli enda bedre.

Luis Pato Vinha Barrosa 2005
Litt mer krevende i munnen, fastere og mer tanninrik, snev av lakris. Ganske mørk og mer jordlig, relativt sett yngre enn den forrige, veldig kjølig og klar frukt.

Alvares Castro Quinta da Pellada 2007, Dao
Litt lær på nesen, sursøt stil, snev av eik. Ikke sjenerende på nesen men litt ”trå” på smak som jeg assosierer med tretørrhet, litt søtlig, parfymert eukalyptus på nesen. Jeg er ikke overvettes begeistret for dette.

Luís Pato Vinhas Velhas 2008
Syrlig og frisk smak med sursøte kirsebær og snev av kvae. Fine tanniner. Litt lettere og mindre tøff  enn jeg husker unge utgaver av denne i tidligere årganger, blir dette like bra som de med tid i kjelleren?

Flight 4

Luís Pato Vinha Barrio 2000
Klokkeklar frukt, tanninene begynner å temmes her. Sursøt rødfrukt med snev av lær her, fin lengde. Ikke all verdens kompleksitet (det er vel kanskje begrenset hva Beiras og Baga kan by på), men nydelig klar frukt. Denne begynner å bli drikkeklar!

Luís Pato Vinha Barrosa 2000
Flott og velintegrert vin. Snev av lakris, enda noe tanniner i denne. Mørk bærfrukt, enda litt ung og kantete, mer å gå på her.

Luís Pato Vinha Barrio 2001 Vinho Regional Beiras
Barrio er konsistent mer tilgjengelig enn Barrosa. Det er åpenbart at disse vinene har godt av lagring, disse årgangene er mye lekrere i munnen enn de yngre vinene, og den har samme flotte, sursøte frukt og fine friskhet. Pato kan jamenn sine saker!

Flight 5

Luís Pato Quinta do Moinho 1998 Bairrada
Deilig og moden vin, med snev av eukalyptus (dessverre litt korte notater her, jeg var også arrangør og smaksleder…)

Luís Pato Vinha Barrio 1998 Bairrada
Helt moden uten kanter. Klokkeklar frukt, elegant og velbalansert finish. Ren og klar, med begrenset kompleksitet.

Quinta Dos Roques Touriga Nacional 1999
Nei og nei. Smørmalt og karameller, veldig trøkk men uharmonisk og tørr, hele den modernistiske smørja som gjorde at jeg i sin tid falt helt av portugisisk vin. Uff.

Flight 6

JP Tinto Palmela Garrafeira 1989
En overligger i hyllene… fadet frukt, mye syrer, bygger litt på seg med luft, snev av neglelakkfjerner og den er definitivt snart ved veis ende, men langt fra udrikkelig eller skjemt. Dette var opprinnelig en relativt rimelig vin.

Niepoort Redoma 1996
Snev av brett bidrar til kompleksitet. Lysende fin frukt for øvrig, lett og velbalansert med snev av stall og lær på nesen og bringebær i munnen. Fin vin.

Niepoort Redoma 1997
Rikere i munnen og svartere i frukten. Tråere i finish og ikke så klar i frukten som 96, ikke veldig kompleks.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb