Alsace 5.12.1999 ???

Av Odd Rydland

15 deltagere var samlet til høstens siste smaking for å smake Alsace Rieslinger, hovedsakelig fra 93 og 97 årgang, under ledelse av Dag Neckelmann, som ledet smakingen på en forbilledlig pedagogisk måte. Det er interessant å merke seg at disse to årgangene i Alsace til dels har det samme preg som vi kan finne i mange andre franske regioner i disse årganger, dvs at 97 er et år med rike viner, kanskje litt syresvakt, mens 93 er et år som har gitt stramme, syresterke, kanskje litt magre viner, som trenger modning dersom de har frukt til å tåle det.

Det er vanskelig å generalisere ut fra så få viner, men smakingen etterlot med med et spørsmålstegn når det gjaldt Weinbachs viner fra disse årgangene, mens Zind-Humbrechts viner stort sett overbeviste. Det er mulig Weinbach lager viner som er vanskeligere i ung tilstand enn det Zind-Humbrecht er (97erne), og at Weinbachs strammere stil passer 93-årgangen magre stil dårligere enn Zind-Humbrechts metoder som vanligvis lager viner som er mer opulente som unge.

Flight 1

Riesling 97, Paul Blanck
Lett grønngylden vin. Floral nese med rik duft av tropiske frukter og innslag av eple. Lett mager stil med middels lengde, frisk, men noe kantete. Ok vin på basisnivå.

Riesling Reserve 97, Dom Weinbach
Gulgylden, ganske dyp farge. Duft med mango og ananas og innslag av honning. Mer viskøs stil med innslag av eple i smak. Syrlige eplesyrer, bra lengde. For ung, litt monolittisk med dårlig sammenheng. Litt plump, trolig pga manglende alder. Mer interessant enn foregående.

Riesling Reserve 93, Cave Coop, Hunawihr
Gylden grønn, med innslag av petroleum, honning og symaskinolje. Syrlig, lite substansiell smak. Godt eksempel på hvordan disse vinene utvikles (duften) og årgangens karakter. OK matvin.

Flight 2

Andlau Riesling 93, Kreydenweiss
Grønnskjær, middels tett farge. Mineralsk, flint, petroleumsanslag på nesen. Skarp sitrus- og syrepreget smak. Mye å lagre på! Stram vin. Lett bitter ettersmak med bra lengde. Frukten godt gjemt bak syrene. Lovende.

Riesling Cuvée Friedrich Emile 93, Trimbach
Gran Cru Osterberg. Lys gul, klar, lett viskøst uttrykk. Tett bra frukt, med eplepregete syrer og flott lengde. Men fortsatt en stram og syrepreget vin Opulent duft med innslag av petroleum og allehånde. Fremstår som en mer komplett vin enn Andlau. Flott potensiale.

Riesling Clos St Hune 92, Trimbach
Grand Cru Rossacher, kalkrik, leire. Petroleum og flint i duften. Utrolig flott lengde. Velbalansert, komplett vin med snille syrer. Delikat krydret med lett tropiske innslag i smak. Stilig, elegant, tørr. På topp?

Blind vin: Forster Ungeheuer Auslese Troken 90, Georg Mossbacher
Dyp gylden, meget viskøs. Klart preg av petroleum, fersken, fenikkel, solbærblad. Forsamlingen lot seg ikke lure men gikk til Tyskland syd for Mosel. Ørlite svovelstikk. Smaken også meget viskøs, fyller munnen, krydder, allehånde. Utrolig lengde. Søtlig frukt med litt bitter finish. Bred stil, ikke veldig elegant og fokusert, men imponerende.

Flight 3

Riesling Clos Haüserer 93, Zind-Humbrecht
Gullgyldne tette viner i denne flighten. Vinen dufter søtsyrlig, tropisk, med innslag av flint. Epler og sitrus også, kompleks nese. Rik vin som også er elegant, slank stil. Velfokusert, med flotte, lange og velintegrerte syrer. Fortsatt ung, men fremstår likevel som mere utviklet enn mange andre 93ere. Konsentrert frukt. Elegant, flott vin.

Riesling Schlossberg 93, Dom Weinbach
Sitruspreget duft, enklere enn foregående. Viskøs vin med innslag av honning, men igjen mindre kompleks enn den forrige. Syrlige epler i ettersmaken. Lett kantete og uferdig vin, for ung. Lett bitterhet i syrene. Tja?

Riesling Cuvée des Comtes d’Eguisheim 90, Beyer
Mineralsk, syrepreget nese med anslag av tropiske frukter og fenikkel, røk, modne frukter. Meget fyldig og flott munnfølelse, med innslag av ananas og friske, flotte, modne syrer. Lett eplete, med innslag av petroleum. Knusktørr, med sødmefull frukt. Kompleks. Strålende, velbalansert vin.

Flight 4

Riesling Cuvée Theo 97, Dom Weinbach
Ungt gress og grønne epler, åpen nese. Delikate og lett tilgjengelige syrer med bra lengde. Elegant vin som jeg fant vanskelig å vurdere, ung og uferdig.

Riesling Schlossberg 97, Dom Weinbach
Lett gul farge, klar. Sødmefyllt frukt med lett bitterhet i syrene. Lett gjæraktig, fremstår som enda yngre og mer uferdig enn foregående, veldig konsentrert med gode syrer i forhold til årgangen. Vanskelig å vurdere disse unge Weinbach-vinene.

Flight 5

Riesling Türkheim 97, Zind-Humbrecht
Meget ung vin på nesen, med innslag av såpe og brøddeig, epler. Nydelig vin som lider av å være alt for ung. Frisk, velbalansert med god konsentrasjon, elegant med bra syrer og god fruktsødme. Ingen bitterhet i syrene her.

Riesling Clos Windsbühl 97, Zind-Humbrecht
Dyrkes på kalkbunn. Vanligvis lett og tidlig tilgjengelig. Noe lukket nese, men renere enn forrige vin. Gress, epler, nesten noe metallisk på duften, kompleks, anslag av honning. Voldsomt flotte syrer, og rik, eplepreget fruktsødme. Melon. Flott lengde. Ikke gjærpreg som foregående.

Bergens eldste vinklubb