Chenin Blanc 09.03.2008

Av Odd Rydland
Coteaux du Loir L’Effraie 2004, Domaine Belliviere

Filgransaktig og kalkaktig med innslag av pære og voks. Vokspreget ettersmak med snev av pickles og et lett saltpreg. Kledelig bitterhet og flott balanse, frisk.

Jasnieres Les Rosieres 2004, Domaine Belliviere

Merkbare innslag av møllkuler og bivoks her, og mer sødme. Modne epler og rik stil med snev av aprikoser, syrlig og litt kantete. Trenger kanskje tid, mangler elegansen til foregående.

Vouvray Les Argiles 2005, Francois Chidaine

Bivoks og fersken, litt honning. Fet stil, mye ekstraksjon som skjuler syrene, men er den en anelse kort? Åpenbart for ung.

Montlouis Clos Habert 2005, Francois Chidaine

Velbalansert sødme, floral nese. Honning, med aromaer over i det lett tropiske, flott lengde.

Montlouis Les Tuffeaux 2002, Francois Chidaine

Begynnende modning med kalk og modne epler i aromaspekteret. Lett sødme, også her svært fint balansert. Snev av trøfler.

Vouvray  Le Haut Lieu Sec 2005, Huet

Ganske lukket. Meget ren, flott grep i munnen. Veldig kalkete, lett voksaktig, ren og poengtert. Flott underliggende frukt.

Vouvray  Le Haut Lieu Sec 2002, Huet

Klassisk vin med innslag av våt ull. Flott syrestruktur og vinen begynner å få kjøtt på bena. Grønne pærer, litt fedme men også svært elegant.

Vouvray  Le Haut Lieu Sec 1996, Huet

Har hatt mange av denne med en god del flaskevariasjon. Denne hadde beinharde syrer med en voldsom avslutning, med bivoks og honning. Men preget av syre dominerer. Ørlite ”over the top” eller for ung?

Vouvray Clos du Bourg Sec 2005, Huet

Strammere og mindre fruktig enn Haut Lieu Sec 2005, mer syrer og mineralitet. Veldig stram, som å tygge stein. Instruktivt forskjellig fra denne. Her må det lagres – lenge!

Vouvray Clos du Bourg Demi-Sec 2005, Huet

Første flaske korket. Flaske nr 2 (ikke luftet): Nydelig vin som er betydelig morsommere å drikke enn den tørre. Snev av botrytis, men veldig klar og konsentrert. Epler og mineraler.

Vouvray Clos du Bourg Demi-Sec 2000, Huet

Masse svoveø gjode denne umulig å evaluere. Råteproblemer dette året? En rest i kjøleskapet avslørte neste dag en lekker vin uten svovelproblemer…..

Vouvray Le Haut Lieu Moelleux 2005, Huet

Honning og bivoks, snev av marsipan. Flott og stram lengde fremragende balanse. Drikker bra pga sødmen, men dette kan (og bør) lagres – lenge!

Vouvray Clos du Bourg Moelleux 1ere Trie 2005, Huet

Minner – ikke overraskende, svært om foregående, men er merkbart søtere og med mer åpenbar og imponerende nese.

Vouvray Cuvée Constance 2005, Huet

Et barnerov av dimensjoner. Feit, fruktig og konsentrert, tett og viskøs med strålende underliggende struktur, men mye sødme som krever mat – eller god tid i kjelleren.

Savennieres Clos St. Yves 1989, Baumard

Svært oksydert. Har prøvd ett par andre med varierende grader av oksydasjon, men ogsp for 5 år siden ett par flasker som ble hentet direkte fra Baumard. Når dette er bra er det fantastisk, men kanskje for gammel nå?

Coteaux du Layon Cuvée Paon 1990, Baumard

Fin kompleksitet med fersken, marsipan og litt moskatellpreg. Veldig lang med supert fokus. Fin liten bitterhet i finish og masse mineralitet. Briljant vin.

Vouvray Le Mont Moelleux 1ere Trie 1990, Huet

Utrolig mørk vin, Voldsomt søt og litt plump. Bra syrer, men veldig søt med rosiner og fiken, og svært intens. Jeg tror dette er en potensielt meget stor vin som rett og slett er 10-20 år for ung, utviklingen i glasset sladrer også om dett.

Vouvray Clos du Bourg Moelleux 1971, Huet

Syre city med snev av sopp, humle og kalk. Utrolig syrlig og lang. Aprikos og marsipan, frukten utvikler seg og berger balansen (denne ble helt rett fra flaska i troen på at denne var moden, det var nok en tabbe). Fremstår som tørr i balansen.

Vouvray Le Haut Lieu Moelleux 1959, Huet

Drukket fra to nyåpnede halvflasker.

1: Ganske lys med fjøs og ost som blåser kjapt av, moden og floral vin. Delikat med innslag av marsipan, moden ost og snev av trøfler. Litt mer opulent enn flaske nr 2; svært lang og kompleks, burde ha vært luftet.

2: Mindre ost og sopp her, men samme fableaktige lengden og strålende balansen. Utrolig grep, tørr munnfølelse, svært floral og blomsteraktig på nesen. Fabelaktig flaske.

Bergens eldste vinklubb