«Blant tungvekterne i Champagne» 31.08.2003

Av Odd Rydland

1996 Agrapart Bd. B.
Floral med autolysekarakter. Syrlig med veldig fin lengde. Delikat eplesyrlighet, mineralsk og med flott balanse. En produsent med mye bunnfallskontakt i vinmakingen sin. Elegant og leken vin.

1997 Arnould GC
Mindre autolysekarakter og litt vanskelig å lese. Tyngre i stilen. Litt kandisert i frukten, god fylde men mangler litt nerve, syrlighet og lengde i finish. Litt for søtlig frukt etter min mening. Runde syrer, typisk for årgangen. Ikke helt overbevisende.

1998 Gatinois
Noe gjær og brød på nesen, ung duft med epler og honning, selv om vinen er 90% Pinot Noir. Imidlertid er den også preget av tyngra aromaer av røde bær, med røde  epler og bær i finish, med noe mineralitet. Fine syrer, bra lengde og delikat smak.

1995 Vilmart Cuvee Creation
Spesiell duft. Er denne korrekt? Søtlig duft, mangler fizz på finish, noe lett og søtlig i stilen med et visst medisinalt preg. Kuriøst. Dette er ikke riktig, tipper flaskefeil.

1992 Jaques Selosse
Typisk Selosse duft, eik og noe tung på labben. Fine syrer og bra spenst (særlig årgangen tatt i betraktning), men noe kandisert og maltpreget i frukten. Kraftige saker, men danser ikke som en champagne skal. Vet ikke helt om jeg forstår kultpreget til Selossechampagnene, lett å la seg begeistre over særprget men vet ikke om det holder helt inn.

1996 Larmandier Bernier V.V.de Cramant
Raffinert og ren nese. Svært mineralsk og eplete, glassepler, litt kjeks og gjær. Fabelaktig lengde, flotte syrer og frukt hele veien. Primært og mineralt. Strålende vin med et langt liv foran seg. Har ennå til gode å smake en Larmandier Bernier som ikke begeistrer. Imponerende produsent.

1996 Fleur de Passion, Diebolt Vallois
Noe søtlig frukt med innslag av vanilje og blomster. Forførende og pågående frukt, konsentrert med en utrolig lang og lekker finish med innslag av varme rosinboller. Hedonistisk og sexy. Utrolig lekker.

NV    Egly Ouriet Blanc de Noirs
Svakt maltpreget nese med snev av røde bær. Og dype røde bær på frukten med flott lengde og syrlig rød bærfrukt på finish. Veldig bra balanse, med rik, rik ripspreget frukt. Har hatt 18 mnd i kjelleren min siden innkjøp, og trenger nok enda mer tid,. En av de mest dediserte champagneprodusentene. Monumental vin.

1996 Agrapart Avizoise VV
Igjen en meget mineralsk champagne med stor, kremete frukt. Uhyre fruktkonsentrasjon – lett bitter finish med eplesteiner og lang, lang balanserende syre. Perlende finish. Strålende.

1995 Bollinger Grand Annee
Nydelig mineralitet, smale fine syrer og god lengde i Bollingers typiske kompakte og rike stil, veldig mineralsk med innslag av røkt kjøtt. En overbevisende 95er og en stor GA.

1996 Bollinger Grand Annee
Wow. Totalt primært og uutviklet med veldig flott og Pinotdominert nese, med fabelaktig konsentrasjon med veldig lengde og stålsyrer Stramt. Enorm vin med lagringspotensiale i en god kjeller til mine oldebarns 18årsdag.

1990 Philipponnat Clos des Goisses
Røkt kjøtt og røde bær. Veldig kompakt frukt med snev av eik. En sjelden kombinasjon av konsentrasjon, volum og finesse i en kremaktig stil. Lenge igjen til denne kan betegnes som utviklet. Veldig interessant og meget flott vin, fruktkvaliteten her er levende bevis på Clos des Goisses vinmarkens unike terroir.

1991 Grand Cru de Clouet Un Jour 1911
En blanding av frukt fra 89, 90 og 91 årgangene. Autolytisk preg med innslag av brød, og litt snille syre og lett søtlig frukt. Litt for enkel i munnen. Lukter veldig bra, Vellaget, litt bitter finish som kler vinen bra, et lite trekk for søtligheten (etter min smak).

1990 Legras Cuv. St. Vincent
Litt underttoner av anis og kjøtt med bra syrer for årgangen. Stram konsentrasjon, noe røkpreget i finish, bra champagne som ikke begeistrer helt. Men en relativt rimelig champagne i dette eksalterte selskap.

1988 Ruinart Bl de Bl
Nesten litt Cortonaktig i stilen med innslag av krabbekjøtt i duften innledningsvis. Men endrer fort karakter i glasset. En moden champagne med rikt preg av modne gule epler. Veldig flott balansert med fin sødme, ikke på noen måte uttørket. Deilig å avslutte med en lekker, moden vin etter alt dette unge, imponerende testosteronet.

Bergens eldste vinklubb