Champagne 2001 13.05.2001

Av Odd Rydland

Med denne smakingen var vi kommet til vårt årlige champagnearrangement. Den 13. mai var det fullt hus, nærmest som vanlig for klubbens arrangementer denne våren.  Som tema hadde vi valgt ”det ukjente champagne”, dvs vi hadde valgt å fokusere på de små produsentene som med terroir og vinmarkstenking, og til dels (for Champagne) utradisjonelle vinifikasjonsteknikker på mange måter gjerne representerer en motpol mot de store champagnehusene og deres ”husstil”. Og ja, det holdt i lange baner. Svært interessant smaking. Her følger smaksnotatene:

Egly – Ouriet Brut Tradition NV
Svært kalkpreget nese med innslag av epler. Lett sjøbunnspreg, grønne epler og stikkelsbær. Ganske stor fylde med lett preg av brøddeig. Fine, velbalanserte og friske syrer, bra lengde.

Egly – Ouriet Rose NV
Mer gylden enn egentlig rose. Mangler noe friskhet i munnen, men har stor fylde med ganske poengterte eplesyrer i finish. Lett bayerøl på nesen, originalt og litt spennende, men det er delte meninger om dette. Lett animalsk med delikat innslag av markjordbær og lette mineralske toner. En mektig og spesiell rose, matvin.

Selosse Grand Cru NV
Lett eiket, gjærpreget nese som ikke gir så mye.  Noe mineralsk nese. En relativt enkel og lett søtlig champagne med middels lengde og middels syrer. Ikke veldig spennende og heller ikke veldig friskt. Har smakt denne en rekke ganger og er ikke på bølgelengde med stilen.

Villemart & Cie Cuvee Creation 95
Et lite touch av eik her og, med innslag av vanilje og sursøte drops. Vaniljesødme, tyggegummifrukt og en anelse hulhet i smakskurven. Bra lange syrer og trenger nok tid, men jeg liker ikke det syntetiske dropspregete stikket i denne vinen. Skal imidlertid ikke se bort fra at dette kan gi denne champagnen en viss kommersiell appell. Dårlig mousse. Skuffende.

Kveldens uannonserte overrasklese, servert blindt. Mye mousse, men noe grov. Kraftige eplesyrer, brødeig, med innslag av stikkelsbær i munnen og med røde bær i avslutningen. Kraftig vin, ung og uutviklet stil, lang ettersmak. Nyetimber (ved Brighton i England) Brut 93, på Kimmeridge grunn og med Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier i druemiks. Svært unge vinstokker. Chardonnaydominert smak. Bra vin, går utenpå mye vintage champagne. Spennende, særlig når stokkene får noen år mer på baken.

Billecart- Salmon Blancs de Blancs 95
Flott mousse. Nydelig eplepreget duft med innslag av røkt kjøtt. Meget delikat, lett floral champagne. Ikke særlig mineralsk, men ganske konsentrert og fokusert i munnen med flott lengde. Veldig elegant og stilig, ikke av de rikeste.

Diebolt – Vallois NV
Skulle vært en 95, men pga misforståelser i logistikken ble det en NV. Denne vinen blir lett i dette selskapet. Lett søtlig, relativt ren og eplepreget, men endimensjonal. Men bedre enn Selosse sin NV. Lett mineralsk, med bra tyngde, men mangler litt eleganse. En bra og billig standardcuvee.

Diebolt – Vallois Fleur de Passion 96, Cramant
Noe lett tropisk og modent i aromabildet. Eiken godt integrert, med innslag av blomster og sødme. Lette mineralske anslag med stor rikdom og konsentrasjon i munnen. Tett vin med god tørrhet, god lengde og fine syrer i avslutningen. En rik og hedonistisk champagne.

Larmandier – Bernier Vieilles Vignes de Cramant 96
Denne er svært mineralsk. Magrere og mer minimalistisk enn Diebolt – Vallois. Meget elegant og fokusert, ganske streng champagne med voldsomme syrer. Puristisk. Touch av kaffe. Veldig bra champagne innenfor en mer krevende stil.

Guy Charlemagne Mesnillesine 95
En av de meget få korkete champagner jeg har støtt på. Fra tidligere avsmaking av denne kan jeg imidlertid melde om en rik, men streng, ganske tett og mineralsk champagne.

Guy Charlemagne Mesnillesine 96
Svært mineralsk, ren og tett champagne, lett eplepreg, men uutviklet og stram med flott konsentrasjon og elegante, lange syrer. Veldig fyldig til tross for stramheten. Lett eiket, med hint av eksotiske frukter og lett oksydasjon. Flott syrer. Meget flott vin.

Pierre Peters Cuvee Speciale 96
Ung, gjær- og eplepreget nese, med lette vaniljeinnslag. Veldig ren og eplepreget, konsentrert frukt.. Flotte syrer og ingen spor av eik understreker det litt puristiske. Lavere mineralitet enn Guy Charlemagne. Lang og kompleks ettersmak med innslag av tropiske frukter, vanilje, kalk og Granny Smith.

Salon 88
Begynnene modning på nese, utpreget autolysekarakter, veldig rik med hint av sødme, blomster og vanilje, modne stikkelsbær. Ren, med innslag av honning og grønne epler i munnen. Harmonisk og svært lang ettersmak. Sexy vin, kanskje ikke fullt så konsentrert som Guy Charlemagne og Peters, men med stor kompleksitet. Drikker vanvittig godt nå.

Bergens eldste vinklubb