Invitasjon til Sicilia-smaking 18.03.2012

NB! Det vil bli arrangert årsmøte fra kl 18.00 samme dag. Dagsorden og regnskap kommer i egen epost. Det er ingen påmelding til årsmøtet, og heller ingen plikt til å delta på årsmøtet for de som melder seg på Sicilias-makingen – men vi håper vi blir vedtaksføre.

Sicilia – vulkanske viner og litt til.

Sicilia er et av vin-verdenens in-områder om dagen. Det mest omtalte vin-området er Etna, både på grunn av et helt spesielt druemateriale, høyt-beliggende vulkanske vinmarker og de «sprøeste” produsentene. Tilgangen på Sicilia-viner har eksplodert på det norske markedet det siste året, slik at et enkelt søk på Vinmonopolets nettsider gir som resultat 72 rødviner og 37 hvitviner, mye fra Etna. Da er det ikke lenger trivielt å skille klinten fra hveten. Men Sicilia er mer enn bare Etna, selv om vinene derfra nå dominerer i antall. Vi skal derfor smake viner fra hele Sicilia, fra Palermo (Monreale og Marsala) i vest, via Vittoria i sør til Etna i nord-øst

I Palermo/Marsala-området finnes det mange store, tradisjonelle vinhus med røtter i Marsala-produksjonen, mens Etna gikk på en kraftig smell rundt 1900, m.a. pga. vinlusen phylloxeras herjinger. Dette førte imidlertid til at det her var mye billige, gamle vinmarker å få kjøpt på 90-tallet, og mange nye produsenter hadde derfor råd til å etablere seg her. Nedsiden er at produksjonen her er arbeidskrevende og de fleste gamle vinmarker er uegnet for maskinell drift.

Enkelte storprodusenter har imidlertid anlagt helt nye vinmarker, så dette bildet vil nok endre seg med tiden. Vi vil ha hovedfokus på «nye» produsenter, men OBS! de fleste har vært på Etna i 15-20 år nå.

Vi beginner med to flighter med hvitviner der vi stiller opp Etna-viner mot viner fra Palermo-området. Herifra kommer det et økende antall hvite viner basert på grillo-druen, som tradisjonelt har vært den dominerende druen i Marsala-vinene. Etna-vinene er dominert av Carricante-druen. Dernest prøver vi en flight med blandingsvinen Cerasuolo di Vittoria (60% Nero d’Avola / 40% Frappato) og følger opp med en 100% Nero d’Avola-flight. Så avslutter vi med to produsent-baserte flighter med nerello-viner fra Etna.

Viner:
Palermo Hvite:
Az Guccione Girgis Extra Cataratto Catarratto
Az Guccione Veruzza Trebbiano Trebbiano
Marco de Bartoli Grappoli del Grillo Grillo

Etna Hvite:
Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco Carricante-Inzolia-Grecanico-

Catarratto
Frank Cornelissen Munjebel Bianco 7 Graciano 80% / Cataratto 20%
Benanti Pietramarina Carricante Cerasuolo di Vittoria:
Occhipinti Cerasuolo di Vittoria Classico Nero d’Avola 60% / Frappato 40%
COS Cerasuolo di Vittoria Classico Nero d’Avola 60% / Frappato 40%
Planeta Cerasuolo di Vittoria Nero d’Avola 60% / Frappato 40% 100% Nero d’Avola
Occhipinti Siccagno Nero d’Avola Nero d’Avola
Tenuta di Fessina Ero Nero d’Avola
Benanti Il Drappo Nero d’Avola
(Alt: Donnafugata Mille e una notte Mille e una notte) Produsentflight 1:
A. Franchetti Contrada R (rampante?) Nerello Mascalese 1000m
A. Franchetti Contrada S (sciaranuova?) Nerello Mascalese 800-950m
A. Franchetti Passopisciaro Nerello Mascalese

Produsentflight 2:
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Prephylloxera Nerello Mascalese
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Feudo di Mezzo Nerello Mascalese 98% / Nerello cappuccio 2%
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Santo Spirito Nerello Mascalese 98% / Nerello cappuccio 2%

Pris: ca. 350kr pr pers
Sted: På Høyden, Fosswinckelsgt.
Tid: Søndag 18.mars kl 19.00
Påmelding: Jan Berger Henriksen tlf 48 16 26 90 Tirsdag 13. mars kl. 21-22.00

NB Husk glass!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.