smaking alsace – 16.06.2019

Mellom fjellkjeden Vogesene og elven Rhinen nordøst i Frankrike finner vi Alsace. Alsace er et av de klassiske kjerneområdene i Frankrike, men både geografisk, gastronomisk og vinøst har det vel så mye til felles med Tyskland som resten av Frankrike. En kort titt i historiebøkene forklarer dette, med stadige endringer i nasjonalitet. Det lages stort sett bare hvitvin (ca 90 %), og Riesling står vanligvis for de aller mest navngjetne vinene fra området. Men det er imidlertid også fire andre druesorter som er godkjent som Grand Cru fra området (Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris og Sylvaner). Det geologiske mangfoldet i Alsace trekkes frem som årsaken de mange druesortene som dyrkes.

Som i alle andre vinregioner finnes det også i Alsace en rekke forskjellige retninger innen vinmakingen. Ingen andre steder, kanskje bortsett fra Loire, har biodynamikk en så fremtredende posisjon. Zind-Humbrecht og Josmeyer er representanter for denne retningen. Det høstes gjerne sent, svovel brukes det lite av og naturlig gjær er vanlig. Naturen får bestemme. Stanser gjæringen så får vinen restsødme. Sånn blir det.

Men tradisjonelle hus som Trimbach og Leon Beyer lager fortsatt helt tørre viner, slik de alltid har gjort. De høster gjerne tidlig for å unngå for mye modning, da blir resultatet tørre og stramme viner.

Et nyansert bilde altså, hvis man tar seg bryet med å studere det nærmere. Det er nettopp det vi skal gjøre et forsøk på denne kvelden. Vi skal smake viner fra noen av de aller beste produsentene i Alsace, sen høsting og tidlig høsting. Knasende tørre, slanke viner og mer opulente viner. Ja, også noen senthøstede dessertviner.

Vinliste (mindre endringer kan forekomme) 
Muscat 2009      Albert Boxler
Muscat Bergheim  2008                Deiss
Muscat Les Elements 2011          Bott-Geyl
Cuvée Théo Gewurztraminer 2017         Dom. Weinbach
Goldert Pinot Gris 2009                Burn
Pinot Gris Réserve 2015               Trimbach
Pinot Gris Réserve Personnelle 2013     Trimbach
Rotenberg Pinot Gris 2014          Zind-Humbrecht
Alsace Grand Cru Hengst Riesling 2012  Josmeyer
Rangen Riesling 2012     Zind-Humbrecht
Riesling les Ecailler 2011               Leon Beyer
Riesling Cuvée Frédéric Émile 2011         Trimbach
Riesling Schoenenbourg 2010    Bott-Geyl
Goldert Clos St Imer 2009 Riesling           Burn
Riesling Schlossberg Cuvee St Catherine 2009  Weinbach
Riesling Comtes d’Eguisheim 2009           Leon Beyer
Riesling Comtes d’Eguisheim 2008           Beyer
Clos Ste Hune 2007         Trimbach
Clos Jebsal Vendange Tardive Pinot Gris 2010   Zind-Humbrecht
Brand Turckheim Vendange Tardive Riesling 2004           Zind-Humbrecht
Gewurztraminer Vendanges Tardives 2015/2011            Xavier Schneider
Gewurztraminer Vendange Tardive 2010            Hugel