Frankrike mot England? Smaking av champagne 03.04.2016

Frankrikes dominerende posisjon som verdens største produsent av (kvalitets) musserende vin utfordres av stadig nye aktører. Italienske musserende viner som Prosecco og spumante vinner stadig større terreng i volum, det samme gjør Spanias Cava. Alle er viner er laget på lokale druer. Disse vinene har vi smakt tidligere.

I denne smakingen skal vi ta for oss utfordrere fra England, Italia og US, alle laget på de typisk franske druene. Fra Italia kommer musserende viner fra de to nordlige regionene Lombardia og Trentino-Alto Adige. Vi gjenskaper også i midre målestokk en landskamp mellom England og Frankrike arrangert av det engelske tidsskriftet Noble Rot i 2015, der m.a. kjente smakere som Jancis Robinson deltok og hvor England tok en nokså klar seier. (De engelske vinene er kjøpt i London.) Vi får se om vi er enig. Disse vinene vil bli servert blindt i to flighter.

Endelig avslutter vi med et lite utvalg av non vintage- og vintage-viner fra det første 10-året på 2000-tallet fra en del interessante og kjente produsenter. Det er liksom opplest og vedtatt at vintage alltid er bedre enn non-vintage, men er det alltid rett?

Her er listen:

Flight 1 Italia
Ricci Curbastro Franciacorta Brut Saten 2011
Haderburg Pas Dosè NV
Ca’ del Bosco Cuvée Prestige NV
Ferrari Perlé Nero NV

Flight 2 US vs UK
Schramsberg Blanc de Noirs 2011
Hattingley Valley Blanc de Blancs 2010

Flight 3 UK
Hambledon Brut
Nyetimber Classic Cuvée
Gusbourne Blanc de Blancs 2010

Flight 4 France competition
Taittinger Brut Reserve NV
Bereche & Fils Brut Reserve
Veuve Clicquot Brut (Yellow Label) NV

Flight 5 France NV
Baron-Fuentes Grand Cepage Meunier
Pierre Peters Blanc de Blancs Grand Cru
RL Legras Blanc de Blancs
Claude Casals Champagne

Flight 6 France Vintage
Gratien Brut 2000
Lanson Gold Label 2002
Agrapart Mineral 2005
Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2007