Argentina-smaking 07.06.15

Dette blir den første Argentina-smakingen i Vitis’ historie.  Argentina er i dag Sør-Amerikas største vinprodusent (6. i verdenssammenheng) og har siden 90-tallet hatt en jevn økning av både kvalitet og eksport år for år.  Vi skal smake et utvalg av både hvite og røde viner fra alle vinområdene som vi tror vil vise dette. Hovedvekten blir viner på Malbec (inklusive to viner fra topp-produsent Archaval Ferrer), men smakslisten inneholder også flighter med viner på Pinot Noir, Chardonnay og den argentinske druen Torrontés.  Vi håper dere blir fristet til en liten tango med argentinsk vin på denne siste smakingen før sommerferien.

Vinliste:
1.1: Torrontes 2013
1.2: Terrazas de los Andes Torrontes 2013

2.1: Catena Chardonnay 2013
2.2: Angelica Zapata Chardonnay alta 2013 (Adrianna vineyard)
2.3: Catena Alta Chardonnay 2012
2.4: Bramare marchiore vineyard Chardonnay 2013

3.1: Barda Pinot Noir 2012
3.2: Mariflor Pinot Noir 2011 (MR),
3.3: Fin del Mundo PN 2010

4.1: Terrazas Malbec 2013
4.2: Algalon Wine Estate PC Malbec 2011
4.3: Alta vista terroir selection Malbec 2010

5.1: Archaval Ferrer Malbec 2011,
5.2: Archaval Ferrer Finca Bella Vista 2011,

6.1: Gran Malbec des Angeles 2011
6.2: Yacochuya 2007
6.3: Judas Malbec 2011


Litt bakgrunnsinfo om Argentinsk vinproduksjon:
Alle de Argentinske vinmarkene ligger i vest der Andesfjellene beskytter mot skyer som siger inn fra Stillehavet og gir et karrig og tørt klima på den argentinske siden. Nedbøren fra skyene legger seg som snø i fjellene og smeltevannet brukes til vanning i vekstsesongen. Det varme og tørre klimaet gjør at druene oppnår god modning. Store forskjeller mellom dag- og natt-temperaturer sørger for struktur i vinene. Det tørre klimaet gjør også at det ikke er noe påtrengende behov for å sprøyte mot sopp og råte.

Historie
De første vinstokkene fant veien til Argentina via forskjellige ruter. De aller første kom direkte fra Spania med spanske nybyggere i 1541. Få år senere ble det brakt over vinplanter fra både Peru og Chile. Druesorten var antakelig criolla chica. Criolla skulle dominere i Argentina i nærmere 300 år, helt til Argentina ble fri fra den spanske kolonimakten og immigranter fra Europa strømmet til landet på 1800-tallet. Mange av immigrantene kom fra Frankrike, Spania og Italia og brakte med seg erfaring, druesorter og utstyr fra sine hjemland. Vineksport fra Argentina har historisk sett vært liten.

Stort sett ble det produsert billig bulkvin til hjemmemarkedet. Mangelen på eksport kan forklares med politisk urolighet, korrupsjon og byråkrati. Det lille som ble eksportert gikk til andre land i Sør-Amerika. På 90-tallet begynte ting å endre seg. Argentinerne drakk mindre vin og vinindustrien måtte se seg om etter nye markeder. Vinkvaliteten ble forbedret gjennom utvikling av arbeidet på vinmarken, blant annet ble det startet med skånsom dryppvanning. Sammen med nyvinninger i vinkjelleren har dette ført til jevn kvalitetsøkning år for år.

VINOMRÅDENE I ARGENTINA:
Vinområdene i Argentina kan deles inn i tre regioner: Nordvest, Cuyo og Patagonia. Det er hele 2000 km fra nordligste til sørligste vinområde, og markante høydeforskjeller.

Nordvest
I Nordvest ligger Salta og Catamarca. Vinmarkene ligger mellom 1000-3000 meters høyde og Torrontés er en spesialitet her.

Cuyo
Går vi sørover kommer vi til Cuyo. Her ligger La Rioja, San Juan og Mendoza som til sammen står for hele 90 % av landets vinproduksjon. La Rioja tilbyr bonarda av god kvalitet og musserende vin på torrontés riojano er en spesialitet. San Juan har lenge laget store mengder middelmådig vin, men også her er det vises det takter til endring. Syrah peker seg ut som en spennende variant.
Mendoza er det ubestridte nummer-en distriktet i Argentina og er hjem for 1200 vinprodusenter. Jernbanen mellom Mendoza og Buenos Aires som ble anlagt i 1885 har hatt stor betydning for vinhandelen og har vært med på å gjøre Mendoza til sentrum for argentinsk vinproduksjon.

Patagonia
Helt i sør finner vi Patagonia, et territorium som deles av Chile og Argentina. Vinmarkene i dette området er verdens sørligste. Klimaet er kjøligere her, Andesfjellene er for langt unna til å gi noen effekt og vinmarkene ligger ikke så høyt. Vinene fra Patagonia har en spesielt ren, frisk fruktkarakter og god syre.

Det dyrkes en rekke druesorter i Argentina. Den viktigste er malbec, som er landets signatur-drue og dekker omtrent 26 % av vinmarksområdene. Druen har sin opprinnelse i Cahors og Bordeaux i Frankrike, men har tilpasset seg Argentinas klima og natur gjennom snart to hundre år.  Av de hvite vinene er det den aromatiske torrontés som stikker seg ut.

Torrontés er en ektefødt argentinsk druesort og dyrkes kun her og noe i Chile der den gjerne går under navnet torontel. Den finnes i tre varianter: torrontés riojana, torrontés sanjuanino og torrontés mendocino, og må ikke forveksles med den spanske druen med samme navn. Torrontés skal ha slektskap med muskatdrua, noe som er tydelig i aromabildet. Druen gir aromatiske viner med duft av blomster og krydder, og smaker av tropisk frukt og honning. De beste utgavene har en balanserende frisk syre.

Andre viktige grønne druer er chardonnay og sauvignon blanc. Chardonnay oppnår full modning i Argentina og vinene får ofte et tropisk preg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.