Å smake en vin over flere dager

Villa Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva 2005

Det er ikke alltid like rett fram å smake en flaske vin. Den første dommen kan være både for positiv og/eller for negativ. På en smaking kan det være vanskelig å gjøre noe med det når du mistenker at noe er feil, men hjemme kan du som oftest legge opp til mer kontroll, f.eks. legge til rette for smaking over flere dager.

Dag 1: Jeg åpnet en flaske av denne vinen med store forventninger. Tenkte jeg kunne bruke den til blindsmaking på styremøtet i Vitis samme kveld. Verdicchio er kanskje Italias beste hvitvinsdrue og italiensk hvitvin er underkjent på høyere kvalitetsnivå. Vinen skuffet imidlertid enormt. Kald, flat og ubestemmelig i munnen, ga ingenting fra seg på nesen uansett hvor mye glasset ble ristet. Satte den skuffet til side. Var den for gammel?

Dag 3: Nå er den dyp gul, på nese sydfrukt, appelsin/sitrus, honning. I munnen gul frukt, litt voks, honning, nøtter, fyldig kropp, fin syre og lang smak. Litt bitre appelsiner i finish (som bidrar til at den renser godt opp rekesmørbrødet jeg spiser). En strålende vin. Og alt som har skjedd i mellomtiden er at flasken har fått litt oksygen! Så nok en påminning om at man ikke skal være for hastig med å felle dom.

For dem som ikke kjenner verdicchio-druen, så er den vel verdt å prøve. Den passer til det meste av sjømat. Standard-vinen til «La Monacesca» – den kanskje beste verdicchio-produsenten i Matelica – er lett tilgjengelig på polet til ca. 145kr.  Vinene fra Matelica er oftest litt fyldigere enn vinene fra det mer kjente Castelli di Jesi-området, men i begge områdene finnes det glimrende produsenter. Vinene kommer i både standard- og riserva-versjon. Den siste trenger ofte 3-5 år på flaske før den er drikkeklar.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.