Vinterviner 2012

Chateau Potensac 1999
Var trang og uforløst, litt vassen finish. Den ble bedre og bedre med luft, men ble aldri noe særlig moro. Var ikke for gammel, svært bra kork, den er vel kanskje ikke bedre. Ser at den stadig får OK omtale. Vel, vel.

Selvapiana Chianti Rufina Bucerchiale 2007
Ny årgang, måtte bare prøve den. 15%!!. Veldig mørk farge, nokså «porty» på duft, mer CdPape enn Chianti, dette. Varm og eksotisk, mot plomme/sviske, overmodne moreller kanskje. Hadde ventet masse eik, men det var det ikke. Balansen var overraskende bra, god syrlighet og friskhet. Men den var litt varm i finish. Drakk den over to dager, den var strammere og friskere dagen etter, men fortsatt litt varm i finishen, alkoholen? Her har det virkelig vært stilskifte fra 90-tallet da vinene hadde 13% og mer enn rikelig med syre. Ikke bare denne såkalte «klimaendringen» som står for dette. Her høstes det sent og modent nå. Men det er en gammel favoritt, så jeg dytter vel bort noen flasker for å se hva som skjer.

Produttori del Barbaresco Barbaresco Muncagota Riserva 2007
Nytt navn på Moccagatta. Enda en som bare måtte prøves, denne også over to dager. Pressen meldte jo at denne var så åpen og tilgjengelig. Uforståelig, denne flasken var «tight as a duck’s arse» ut fra start. Helt stengt. En times tid i åpen karaffel fikk det til å skje noe, kirsebær, tjære og alt det der. Mer ut over kvelden, frukten søtere og rikere, mye tannin. Dag to var den åpnere, fruktkjernen søtlig, mer morell enn kirsebær, kanskje. Årgangspreg? Liker det godt. Flott og lovende vin. I kjelleren med resten av flaskene.

Baumard Savennieres Clos St Yves 2010
Gammel favoritt, ny årgang, skrukork nå. Lys farge, grønn og kjølig frukt, fersk og rå, mye mindre Chenin funk enn i 2004eren, som er forrige ågang jeg smakte fersk. Over to dager åpnet den seg en del, og ble fetere, mer lanolinsk, det kjølige preget holdt seg. Noe mer polert enn tidligere? Kjølig årgang.

Leon Beyer Gewurtztraminer Comte d’Eguisheim 2000
Ferdig lagret Gewurtztraminer. Rett fra bestillingslisten. Ravgul farge, rik duft, sopp, eksotisk frukt, rosevann, treverk. Ble slankere og bare enda bedre med lufting utover kvelden. Ikke tegn til kollaps. Nydelig vin, liker man moden Gewurtztraminer, så er denne et must. Den er fullmoden, men holder sikkert lenge.

Chateau d’Aydie 2004
Beksvart vin uten særlig tegn til modning. Svært mørk frukt, mye tanniner, men likevel myk og harmonisk vin. Typisk tannat, denne vil holde lenge. Ikke mye eik, det hadde jeg egentlig fryktet. Flott og særpreget vin. Lagrer de andre flaskene videre.

Ch. Musar (Hvit) 2003
66,7% Obaideh, 33,3% Merwah. Eldgamle druetyper. Strågul farge. Lukter honning, harpiks, røyk, eksotisk treverk, eplekjeller, hint av svovel/fyrstikk. En hel del chenin funkiness. Tenk hvit Rioja og Chenin med en liten dosage av Retzina. Kanskje en liten slug av Gravner også. Men det er ikke søtladent og tungt. Vinen er syrerik, viskøs/lanolinsk. Virker nesten litt tannisk. Oksidert på en god måte. Dag to er den en del smalere og noe mer syrlig, litt dropsaktig på ettersmaken. Den virker ung og uferdig. Kanskje verdt å dytte vekk et par flasker? Dette er eksotisk, ja. Men jeg liker nå slikt.

Chateau les Ormes Sorbet 2009
Rå, mørk frukt, svært trang i starten, med luft flott mørk frukt og overraskende lite eikepreg. Lite erfaring med så fersk Bordeaux, men dette er flott frukt, det kjenner jeg. Masse syre og tanniner, men mest syrlighet. Går an å drikke nå hvis man liker at det river litt. Flott og lovende vin som faktisk er 25 kroner billigere enn 2005-årgangen var.

Lafarge Beaune «Les Aigrots» 2006
Burgunder fra R&W-salg. Mørk farge, trang og trasig i starten, burgundere trenger luft de også. Men i dette tilfellet er det begrenset hvor mye det hjelper. Sursøtt preg, mørke bær, plomme, modne kirsebær. Det er opplagt burgunder, men spennende er det ikke, det blir aldri noe kompleksitet. Veldig syrlig og tannisk uten konsentrasjonen som trengs. Den blir bare enklere om dårligere med lufting. Skuffende vin fra en produsent som stort sett alltid skuffer meg. Kanskje toppvinene er bedre? Mange som har dårlige erfaringer med Lafarge i det siste.

Dauvissat Chablis Foret 2000
På tide å sjekke denne igjen. Gulgrønn, fantastisk grønnskjær, hint av smør, mineraler, viskøs, salt, briney, regnvann, Nydelig vin. Ble bare lysere og mer primær med luft, Det lille smørpreget forsvant etter 4-5 timer, ble enda kjøligere og mer viskøs. Helt fantastisk flaske Chablis. Flaske 8 av det som en gang var en hel kasse, alle har vært gode, bank i bordet.

Domaine Chevalier 199
Mørk farge med litt bricking i kanten. Tight og sur i starten, her trengs det luft. Hard lufting, frukten la på seg, mørke bær, furunål/harpiks,lær, dyp-tett frukt, mineralitet. Knallvin som bare ble bedre og bedre utover kvelden, skikkelig snusevin. Her var det kompleksitet! Men fortsatt ung, bare så vidt på vei inn i flytsonen. Husk lufting!

Hubert Lamy St-Aubin 1ere Cru «Derriere chez Edouard» 2008
24 Euro hos Bacchus i Nuits St Georges.
Den vanlige historien med Lamy, mye eik, noe kjølig frukt, veldig eplekjeller og litt lite substans, rent og klinisk korrekt, men veldig kjedelig vin. Mangler kompleksitet. Kunne kanskje ha gått til en enkel hvit Bordeaux på dette pga eplekjelleren og eikepreget. I min bok er Lamy oppskrytt, helt grei vin, men bare halvveis i forhold til f.eks Carillon. Case closed.

Chateau Mercier 2009
Årgangskifte, direkte fra 2005 til 2009, og med en prisøkning på ca 30 kroner. 177 kroner nå. Ikke bare prisen som har gått opp, alkoholen har også økt fra 12,5% i 2005 til 14,5% i 2009! Men en flott vin er det, fortsatt ueiket, svært tett og dyp farge, litt brøddeig like etter åpning, rå og fersk, så åpner frukten seg opp, mørke bær, lær, kanskje et hint av hete, men ren og dyp frukt, intens, men kanskje noe varm finish.Verdt å prøve, men 2009 er voldsomme greier. Dag to har den roet seg litt, frukten lysere og renere. 2009 må være en spesiell årgang, kombinasjonen av svært dyp, ren frukt god friskhet er tydelig. Finnes på et pol nær deg. Hvor lenge er ikke godt å si.