Vinbøker

Alle vinblogger må ha en bokspalte. Om ikke fast, så en gang i mellom og spesielt før jul er de veldig nyttig. Bokspalten i Vitis er helt uavhengig. Vi har så langt ikke mottatt noen bøker gratis og har heller ingen forbindelse til vinbokforfattere (OBS! Dette siste kan endres, men da vil vi være veldig tydelige på det.).

Bokspalten er åpen for alle, men bør fortrinnsvis ha en viss vininteresse.

Så langt i år har jeg ikke lest noen nye, norske vinbøker. Kun de som jeg fikk til jul i fjor. De hopper vi raskt over, slik at vi kan fokusere på nye bøker. Vinbøker egner seg sjelden for lagring, men ved en annen anledning skal jeg ta for meg noen unntak.

Vinbokåret 2011 står så langt i vinmotenes tegn. Fokus har vært de nye vinene: Naturvin, orangevin, «the crazy gang» m.fl. For min del om vin fra Sicilia og litt om Frankrike.

De mest tilgjengelige bøkene er skrevet av en amerikaner som har bosatt seg i Frankrike: Robert V. Camuto møter du nå overalt, som bokforfatter og som vinskribent i alt fra Wine Spectator til The Food and Wine Magazine.

1. Robert Camuto: Palmento – A Sicilian Wine Odyssey (US$18.50 Hardcover på Amazon, Kindle-versjon US$10)
Boken fokuserer på gale vinmakerne på Etna, den yngre garde og et par av de store husene. Fokus er på de gode fortellingene, så noen ganger drukner vinhistorien. Men det er likefullt den eneste boken jeg kjenner som forteller historien om den nye sicilianske vinen. Camuto har møtt de fleste nye vinmmakerne og forteller – på sitt vis – deres historie. Boken er en god oversikt over de nye vinmakerne, samtidig som man må ha i minne at det er et mediebestemt utvalg. Mange små produsenter faller ut. Spesielt merkbart er det at ingen småprodusenter (Nino Baracco m.fl.) fra Palermo-regionen er nevnt, kun noen av store gamle husene. Dette sagt, boken er lettlest og underholdende og gir et bra inntrykk av Etna-vinen. Selv anbefaler jeg å dra til Etna og besøke Cav’ Ox/Bar Sandro, så får du denne historien enda tettere på kroppen.

2. Robert V. Camuto: Corkscrewed – Adventures in the New French Wine Country (US$18.50 Hardcover på Amazon, Kindle-versjon US$10)
Denne boken kom 2 år før Palmento. Historien her er mer springende, men det skyldes kanskje mest at de nye vinmakerne ikke har hatt det samme gjennomslaget her hjemme som Etna-produsentene. Svært få av disse vinene er tilgjengelig i Norge. Det gjør at historiene henger litt i løse luften for meg, uten å engasjere meg like mye som Sicilia-boken. Imidlertid, dere er herved tipset.

3. Salvo Foti: La Montagna di Fuoco (Amazon.it)
Dette er boken om Etna-vin for de helt spesielt interessert, som i tillegg må beherske italiensk. Foti har et eget kapittel i boka til Camuto. Han er både konsulent for andre og lager sin egen vin. Dette er historien om en reise rundt Etna, utforskning av gamle vinmarker og smaking av Etnas viner. Per Mæleng avslutter sin artikkel «Hva er en klassiker»  i siste Vinforum med:

Munkene i burgund brukte noen hundre år på å etablere en foståelse av vinmarkene basert på forskjeller. Den utløste i sin tur en kvalitativ forståelse, som igjen endte opp i normering og klassifikasjon. Det er neppe grunn til å tro at det vil gå annerledes på Sicilia. Det å etablere orden og systemer er en sterk sivilisatorisk kraft. (Vinforum 4/2011 s. 41)

Foti har m.a. nettopp dette som et av sine sentrale tema. Han har lest gamle bøker, resieskildringer, jordbruksbeskrivelser m.m. og funnet opplysninger om gamle vinmarker, meritterte viner og meritterte druer på Etna. Et bilde som tegner seg er at Sicilias vinmakere, og spesielt på Etna, mistet et århundre etter phylloxeraens herjinger. Industriprodusentene av Marsala hadde midler til å investere, mens jordeierne og småbøndene på Etna hadde det ikke og slo seg på frukt- og grønnsakproduksjon i stedet. Først de siste 15 årene er dette bildet begynt å endre seg.

Og en egen kommentar:
Camuto og Foti i felleskap forklarer også noe om hvorfor vimakerne på nordsiden av Etna ofte kaller sin årlige vinfestival – og vinene sine – «Vini della Costa d’Oro dell’Etna», med tydelig referanse til Burgund. Og med rette: Vinene laget på Nerello Mascalese på Etnas nordside kan lett forveksles med svært gode burgundere.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.